AEXNY 0.00
596.01 (0.00%)
 AEX  7.65 732.70 (1.06%)  DJIA 322.58 34196.82 (0.95%)  NASDAQ 97.98
14369.71 (0.69
%)
 S&P 500 24.65 4266.49 (0.58%)  NIKKEI 0.34
28875.23 (0.00
%)
 DAX 132.84 15589.23 (0.86%)  BEL-20  37.15 4149.61 (0.90%)

Koers
Grafiek
Analyse
29-10-2014 17:21
Stichting wil woekerpolissen niet collectief schikken - update

(Update van eerder gepubliceerd bericht, om extra commentaar toe te voegen.)AMSTERDAM (Dow Jones)--Stichting Woekerpolisproces is niet bereid om mee te werken aan een collectieve oplossing in het woekerpolisdossier. Dat stelt de stichting woensdag, naar aanleiding van een nieuwsbericht in Het Financieele Dagblad (FD). Een andere belangenorganisatie voor gedupeerde klanten, de Vereniging Woekerpolis.nl, heeft wel oren naar het plan.

Volgens AFM-beleidsmedewerkster Bonne van Hattum, die op persoonlijke titel onderzoek deed naar woekerpolissen, is er bij \"een groot deel\" van de verzekeraars en klanten animo om de lopende woekerpoliszaken in een keer af te kopen, meldde het FD woensdag. Van Hattum schetste hoe een nationale oplossing voor de kwestie tot stand kan komen.

Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces neemt uitdrukkelijk afstand van zo´n collectieve oplossing en merkt op ook niet te zijn geraadpleegd door de onderzoekster. Lijesen zegt na jarenlange procedures eindelijk succes te hebben en steeds duidelijker overtuigd te zijn dat verzekeraars de volledige schade moeten vergoeden aan polishouders die doorprocederen.

\"Juist nu verzekeraars met de rug tegen de muur staan, komen er ineens geluiden dat er een nieuwe collectieve schikking voor woekerpolissen moet komen,\" stelt Lijesen. \"Een schikking is voor ons absoluut een gepasseerd station.\"

Volgens Lijesen kunnen klanten met doorprocederen een veel beter resultaat bereiken dan met een schikking. In het beste geval kunnen alle ingelegde premies worden teruggevorderd, als de rechter dwaling vaststelt bij de verkoop van verzekeringsproducten, zegt de jurist.

De Stichting Woekerpolisproces dagvaardde op 1 september vorig jaar ASR collectief en wil dat ook doen bij Nationale-Nederlanden, Aegon, Reaal en Allianz. Lijesen verwacht in december een uitspraak in een lopende procedure tegen Nationale-Nederlanden. Ook als de verzekeraar in hoger beroep gaat, komt de eindstreep van deze procedure in zicht, stelt Lijesen, door een nieuwe wet die massaschadeclaims vanaf 2016 mogelijk maakt.

Ab Flipse van Vereniging Woekerpolis.nl kan zich meer vinden in het onderzoek van Van Hattum. Hij omschrijft de slepende woekerpolisaffaire als \"een groot lijk in de kast\" voor de hele sector, dat bijvoorbeeld ook fusies tussen verzekeraars bijna onmogelijk maakt.

Hoewel Flipse openstaat voor een collectieve schikking, blijft hij voorlopig volop doorprocederen. Volgens hem geloofden verzekeraars tot vorig jaar nog dat een eerdere schikking, waarin ze een schijntje betaalden, voldoende zou zijn om het probleem op te lossen. Maar een recente reeks ongunstige uitspraken van rechters en geschillencommissie Kifid veranderde dat.

De Vereniging Consumentenclaim, waar Flipse mee samenwerkt, lost intussen langzaam maar zeker steeds meer woekerclaims op. \"We doen nu wekelijks schikkingen in individuele zaken, waarbij het gaan om aanzienlijk bedragen\", zegt Flipse. Omdat klanten voor geheimhouding tekenen, komen deze schikkingen niet in de pers.

Een struikelblok voor politici om een collectieve regeling te treffen, is de vrees dat verzekeraars enorme schikkingen niet zouden overleven. Volgens Flipse hebben de Nederlandse verzekeraars die de meeste woekerpolissen verkochten, zoals NN Group (NN.AE) en Aegon (AGN.AE), genoeg geld om alle schade terug te betalen. Bij Aegon zou het dan gaan om miljarden euro´s. Staatsverzekeraars Reaal en ASR hebben zulke buffers niet, hoewel Reaal evenveel polissen heeft verkocht als Aegon, zegt Flipse. \"Maar dat is niet ons probleem.\"Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

October 29, 2014 12:21 ET (16:21 GMT)

 

.
© 1999-2020 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.