AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -0.08
558.24 (-0.01%)
   DJIA -11.40
26536.82 (-0.04%)
   NASDAQ 25.25
7909.97 (0.32%)
   S&P 500 -3.60
2913.78 (-0.12%)
   NIKKEI -107.22
21086.25 (-0.51%)
   DAX 16.88
12245.32 (0.14%)
   BEL-20 -0.91
3497.32 (-0.03%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
23-03-2016 07:12
´Shell met Eneco, Vestas en van Oord in wind-op-zee-consortium´ - media

AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell nv (RDSA) vormt samen met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en de Deense windturbinebouwer Vestas een consortium dat wil gaan bieden op de aanbesteding van een aantal grootschalige windparken voor de kust van Nederland schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van goed ingevoerde bronnen.

Shell geeft geen commentaar, aldus het FD. Een zegsman van Van Oord zegt dat het bedrijf kijkt naar alle grote offshore projecten in Noordwest-Europa en dus ook naar ´Borssele´. Over eventuele partners wil hij niets zeggen.

Dinsdag berichtte het FD op basis van bronnen dat Shell op het vinkentouw zit om mee te doen. In het recent verschenen jaarverslag over 2015 van het olie- en gasconcern sprak Shell de intentie uit investeringen te doen in grootschalige wind- en zonne-energie, zonder daar verder over te willen uitweiden.

Eneco, Vestas en Van Oord werkten ook samen bij de aanleg van windpark Luchterduinen voor de kust van Noordwijk. Een woordvoerder van Eneco laat aan het FD weten ´met belangstelling naar Borssele te kijken´.

De Eerste Kamer nam dinsdag de spoedwet windenergie aan, waarmee de laatste horde voor de aanleg van grootschalige windparken voor de Nederlandse kust is genomen. De aanbesteding gaat 7 april open en duurt vijf weken.

Alle partijen kunnen een prijs bieden in euro´s per kilowattuur, legt het FD uit De partij met het laagste bod wint de aanbesteding. De overheid subsidieert vervolgens het verschil tussen de geboden prijs en de daadwerkelijke elektriciteitsprijs. Die subsidies gaan waarschijnlijk in de miljarden lopen. Uiteindelijk worden de komende vier jaar vijf locaties voor windparken op zee - elk 700 MW - op deze manier aanbesteed.

Het gaat volgens de Nederlandse WindenergieAssociatie om een totale investering van EUR11 miljard tot EUR18 miljard tot en met 2023, waarmee 3500 megawatt (MW) aan extra vermogen wordt opgesteld. Dat is genoeg om bijna 4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

De windparken voor de kust van Nederland zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlandse kabinetsbeleid om in 2023 16% van de energievoorziening in Nederland duurzaam op te wekken.

In totaal worden de komende vier jaar tien locaties voor windparken op zee aanbesteed: vier in Borssele, vier bij de Zuid-Hollandse kust en twee bij de Noord-Hollandse kust.

Behalve het Shell/Eneco-consortium, hebben ook andere grote energiebedrijven, pensioenfondsen en offshorebedrijven uit binnen- en buitenland belangstelling voor de ´Borssele-tender´, zeggen betrokkenen.

Het Duitse energieconcern RWE is de enige partij tot nu toe die officieel zijn interesse kenbaar heeft gemaakt. In november vorig jaar kondigde het bedrijf al aan samen met EDP Renewables en Macquarie Capital deel te gaan nemen aan het aanbestedingsproces.

Het consortium zet om te beginnen in op de eerste twee beschikbare locaties voor de kust van Zeeland, goed voor een capaciteit van 700 megawatt.

De aanbesteding is een van de grootste in Europa en is voor bedrijven aantrekkelijk, omdat er verschillende gebieden achter elkaar worden aanbesteed. ´Dat maakt het voor ons interessant om naar te kijken´, zegt Jasper Vis, in Nederland verantwoordelijk voor het Deense energiebedrijf Dong Energy. Het bedrijf wordt door veel betrokkenen gezien als een van de grote kanshebbers op het winnen van de eerste tender, maar volgens Vis is het nog niet zeker of Dong wel gaat meedoen. ´We hebben een doelstelling om in 2020 6.500 megawatt aan windvermogen te hebben. Dat halen we nu al met onze parken in Duitsland en Groot-Brittannie.´

Veel betrokkenen rond de aanbesteding verwachten dat behalve Dong ook het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, zal gaan meebieden, net als het Duitse E.on. Andere combinaties die worden genoemd zijn energiebedrijf Delta met de Belgische baggeraar Deme, hoewel deelname van Delta gezien de financiele problemen van het bedrijf discutabel is.

Ook zou een groep waarin Engie (het oude GDF Suez) samen optrekt met het Japanse Marubeni mee willen bieden. Beide bedrijven hebben al een 50/50 joint venture, Trust Energy bv, waar een aantal activiteiten onder hangen, waaronder Trust Wind. Een woordvoerder van Engie bevestigt dat het bedrijf interesse heeft en dat een projectteam bezig is om te onderzoeken of het bedrijf zal meebieden.

Ook in de financiele sector bestaat interesse, weet de krant. Zo zou Copenhagen Infrastructure Partners zich langs de zijlijn warmlopen, zo schrijft het FD en beraadt pensioenfonds PGGM zich ook op deelname. Het fonds heeft al belangen in offshorewindpark Walney in de Ierse Zee en in de Baltische Zee.´PGGM is geinteresseerd en we bekijken nu welke rol we willen nemen en in welke fase van dit project´, aldus een woordvoerder.

Ook APG, dat al investeert in windparken op land heeft nu grote interesse in windparken op zee. ´We hebben duidelijk interesse in offshore wind´, zegt Ton Boots, hoofd infrastructuurbeleggingen bij APG. ´We hebben ervaring met wind op land, maar offshore wind is iets risicovoller, onder andere vanwege het onderhoud en de bouw. We hebben de afgelopen tijd veel data geanalyseerd en onderzoek gedaan en voelen ons nu comfortabel genoeg om te investeren.´

APG doet waarschijnlijk net als PGGM niet mee vanaf het begin bij de eerste tender, maar hoopt in een latere fase aan te sluiten bij een van de winnaars. ´We willen op een later moment aansluiten. Dan hebben we wellicht wat minder rendement, maar wel meer duidelijkheid en minder risico´, aldus Boots. De interesse van APG in duurzame beleggingen komt voor een deel voort uit het nieuwe duurzame beleid van pensioenfonds ABP, de grootste klant van APG.Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201(END) Dow Jones Newswires

March 23, 2016 02:12 ET (06:12 GMT)

 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.