AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -0.08
558.24 (-0.01%)
   DJIA -11.40
26536.82 (-0.04%)
   NASDAQ 25.25
7909.97 (0.32%)
   S&P 500 -3.60
2913.78 (-0.12%)
   NIKKEI -107.22
21086.25 (-0.51%)
   DAX 16.88
12245.32 (0.14%)
   BEL-20 -0.91
3497.32 (-0.03%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
23-03-2016 20:01
DNB: Geld voor trustsector belangrijker dan integriteit

Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTAMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse trustsector beheerst zijn integriteitsrisico´s niet omdat er een cultuur is waarin commerciele belangen de boventoon voeren, stelde De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag bij een rondetafelgesprek met parlementariers, experts en trustkantoren in de Tweede Kamer. Dit kan de reputatie van de Nederlandse financiele sector schaden, waarschuwde de toezichthouder.

Volgens een scherp getoonzette position paper van de toezichthouder, slagen trustkantoren er nog steeds niet in voldoende informatie te verzamelen over hun klanten en begunstigden, hoewel zij daartoe al tien jaar wettelijk verplicht zijn. Een steekproef onder vijf trustkantoren toonde ernstige tekortkomingen aan bij drie kantoren en minder ernstige tekortkomingen bij de andere twee.

Nederlandse trustkantoren laten zich nog altijd leiden door commerciele belangen en niet door de noodzaak om integriteitsrisico´s te beheersen, bij de beslissing om diensten te verlenen, stelde DNB. Hoewel sommige kantoren zich wel aan de regels houden, schieten zowel grote als kleine kantoren tekort, lichtte divisiedirecteur Willemieke van Gorkum van DNB toe aan de Kamerleden.

Trustkantoren gebruiken volgens DNB vaak complexe en ondoorzichtige internationale juridische structuren, die de anonimiteit bevorderen van de uiteindelijke belanghebbende of een te grote afstand creeren voor het trustkantoor om zijn controlefunctie te kunnen vervullen.

Daarbij kijkt de sector veel te weinig naar fiscale risico´s, zoals de belastingaangiftes van begunstigden of discutabele fiscale structuren die in de toekomst mogelijk niet meer acceptabel zijn. Van 27 onderzochte Nederlandse trustkantoren letten zeven op fiscale risico´s, stelde DNB in januari verbaasd vast, terwijl de sector zijn bestaansrecht grotendeels aan internationale belastingwetgeving ontleent.

DNB wil dat de minister van Financien meer ruimte geeft om vergunningen in te trekken, boetes en dwangsommen te publiceren en ondoorzichtige constructies te verbieden. \"We hebben al veel vergunningen ingetrokken. Maar gezien de situatie die wij aantreffen is dat onvoldoende\", zei Willemieke van Gorkum van DNB tijdens het gesprek met de Kamerleden.

De onvrede van DNB staat los van de afnemende politieke en maatschappelijke acceptatie voor belastingconstructies waardoor multinationals minder belasting betalen, zei Van Gorkum. Dit zal volgens haar wel leiden tot een ander verdienmodel, maar niet tot ander toezicht.

De in vennootschapsbelasting gespecialiseerde hoogleraar Jan van de Streek, ingevlogen vanuit Amsterdam, voorspelde dat landen het doorsluizen van winst naar belastingparadijzen steeds meer gaan aanpakken, met grote gevolgen voor het verdienmodel van de sector. Belasting heffen op buitenlandse winsten van Amerikaanse bedrijven die via Bermuda lopen, kan wel de verhoudingen met de Verenigde Staten op scherp zetten, tekende hij daarbij aan.

Vervolgens mochten branche-organisatie Holland Quaestor en de twee grote trustkantoren TMF Groep en Intertrust zich verweren. Sectorgenoot Citco kwam niet opdagen. \"Die durfde het blijkbaar niet aan\", merkte kamerlid Arnold Merkies van de SP op.

\"De tekortkomingen die geconstateerd zijn, die zijn er\", begon voorzitter Andre Nagelmaker van Holland Quaestor. \"We kunnen DNB daarin niet tegenspreken.\"

Merkies noemde dat een passieve houding. \"Drie van de vijf organisaties heeft ernstige tekortkomingen. U zegt: De kritiek is er. Maar U moet het zichzelf aantrekken.\"

Maar Nagelmaker bestreed de kritiek van DNB. Volgens hem stelt de sector integriteit wel degelijk boven commercie. \"In de sector zijn indringende keuzes gemaakt in afgelopen jaren. Die hebben financieel-commercieel grote gevolgen gehad voor veel kantoren\", zei hij. Met name de introductie van een keurmerk, dat vanaf 4 april zal worden uitgedeeld en moet bijdragen aan een integere cultuur. Partijen die ook na herkansing niet aan de eisen voldoen, worden geroyeerd.

Toezichthouder Van Gorkum zei het initiatief te waarderen, maar nog te wachten op de goede effecten. \"Wellicht heeft het meer tijd nodig.\" Het lidmaatschap van Holland Quaestor is op dit moment nog geen kwalitatief onderscheidend criterium, stelde haar position paper venijnig.

Nagelmaker zette vraagtekens bij de extra wetgeving waar de toezichthouder om vraagt. Hij ziet graag een nadere invulling van open normen, in dialoog met de sector.

De branche-organisatie vertegenwoordigt 44 van de 150 trustkantoren in Nederland, die goed zijn voor 75% tot 80% van de omzet. Voor de kleinere kantoren is het lidmaatschap vaak te duur, erkende Nagelmaker. Zij voelen de noodzaak tot consolidatie dan ook steeds meer. \"We zien steeds meer plannen voor fusies en overnames. Of we uitkomen op de uiteindelijk gewenste tien trustkantoren? Dat weet ik niet\", zei hij.

Over de verwachte wijziging van het verdienmodel zei Huib de Kanter van TMF Groep toekomst te zien voor Nederlandse trustkantoren in de steeds zwaardere rapportageverplichtingen voor multinationals. Ook worden transacties steeds complexer, mede door de Amerikaanse fiscale regelgeving FATCA. \"Waar wij ontzettend goed in zijn als sector, is complexe administratievoering. Dat sluit ontzettend mooi aan bij wat de toekomst zou kunnen zijn.\"Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

March 23, 2016 15:01 ET (19:01 GMT)

 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.