.
FinanciŽle Artikelen


Microcap Aandelen


Introductie:

Informatie is het meest noodzakelijke dat iemand nodig heeft als het op beleggen aan komt. Bij microcap aandelen(aandelen van kleine bedrijven die vaak een lage koers hebben) is goede betrouwbare informatie moeilijk te vinden.
Veel microcap bedrijven rapporteren hun financiŽle data niet bij de SEC (Security Exchange Commission), het is dus erg moeilijk voor beleggers om feiten te weten te komen over het management van het bedrijf, producten, diensten, en de financiŽle cijfers.
Sinds kort is het wel verplicht voor bedrijven die op de OTCBB (Over The Counter Bulletin Board) worden verhandeld om hun financiŽle cijfers te rapporteren aan de SEC onder de 'eligibility rule' . Laat een bedrijf dit na dan wordt deze overgeheveld naar de 'Pink Sheets'. Als betrouwbare informatie schaars is kunnen oplichters heel makkelijk valse informatie over microcap aandelen verspreiden. Zo maken zij winst en zitten onbedachtzame beleggers met de verliezen.

Voordat je overweegt te beleggen in een microcap bedrijf moet je zorgen dat je zoveel mogelijk informatie weet te vergaren over dat desbetreffende bedrijf.

Wat is een Microcap aandeel?

De term microcap aandeel duidt op bedrijven met een lage of 'micro' kapitalisatie. Microcap bedrijven hebben in de regel weinig bezittingen/kapitaal. In recente zaken waar de SEC het handelen in microcap bedrijven schorste had het gemiddelde bedrijf maar 6 miljoen dollar in vaste activa en bijna de helft van die bedrijven had vaste activa kleiner dan 1,25 miljoen dollar. Microcap aandelen hebben vaak een lage koers en er wordt weinig in gehandeld.

Waar wordt er gehandeld in Microcap aandelen?

Veel microcap aandelen handelen op de "Over The Counter" (OTC) markt en staan genoteerd op OTC systemen, zoals de OTC Bulletin Board (OTCBB) of de "Pink Sheets". OTC Bulletin Board: De OTCBB is een geautomatiseerd noteringsysteem dat real-time koersen, laatst verhandelde koersen en volume informatie aangeeft van OTC aandelen die niet genoteerd staan op de Nasdaq of een nationale aandelen markt. Brokers die zich inschrijven op het systeem kunnen de OTCBB gebruiken om koersen op te zoeken en om koersen aan te geven voor OTC aandelen. Alhoewel de Nasdaq de OTCBB reguleert, maakt de OTCBB geen deel uit van de Nasdaq. Oplichters zeggen vaak dat een OTCBB bedrijf een Nasdaq bedrijf is om beleggers te laten geloven dat het bedrijf groter is dan het in werkelijkheid is.

De "Pink Sheets": De Pink Sheets (genoemd naar de kleur van het papier waar ze vroeger op gedrukt werden) is een wekelijkse publicatie van een bedrijf genaamd: de National Quotation Bureau. Ze worden dagelijks elektronisch geupdate. Brokers die zich inschrijven voor de Pink Sheets kunnen de namen en de telefoonnummers van de marketmakers (brokers die zich verplichten tot kopen en verkopen van OTC aandelen) opzoeken. Als je broker geen toegang tot de Pink Sheets heeft of direct contact met een marketmaker dan kan het heel moeilijk zijn om koersinformatie te vinden van bedrijven die genoteerd staan op de pink sheets.

Wat is er anders aan Microcap aandelen vergeleken met andere aandelen?

Gebrek aan publieke informatie:
Het grootste verschil tussen een microcap aandeel en andere aandelen is de hoeveelheid betrouwbare, publiekelijk beschikbare informatie over het bedrijf. Grote bedrijven rapporteren hun financiŽen aan de SEC (nu is dit dus ook verplicht voor aandelen die een notering hebben op de OTCBB). Iedere belegger kan deze informatie opvragen op de website van de SEC (EDGAR). Professionele analisten doen regelmatig onderzoek naar grote bedrijven, ook kun je de aandelenkoersen van die bedrijven opzoeken in de krant. Dit in tegenstelling tot microcap aandelen.

Minimale noteringvereisten:
Bedrijven waarvan hun aandelen verhandeld worden op bijvoorbeeld de Dow Jones of de Nasdaq moeten voldoen aan minimale noteringvereisten. Zo moeten zij bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid activa hebben en een minimale hoeveelheid aandeelhouders, dit in tegenstelling tot bedrijven die verhandeld worden op de OTCBB of de Pink Sheets waar geen minimale noteringvereisten aan wordt opgelegd.

Risico:
Aan beleggingen zit altijd een risico vast, beleggingen in microcapaandelen is waarschijnlijk het meest risicovol. Veel microcap bedrijven zijn net nieuw opgericht en hebben nog geen track record. Sommige van deze bedrijven hebben zelfs geen activa, andere hebben producten of diensten die nog steeds in ontwikkeling zijn en nog geen omzet genereren. Het is duidelijk dat beleggen in dit soort fondsen zeer risicovol is.

Rapporteren van financiŽle gegevens voor OTCBB bedrijven:

In februari rapporteerden maar ongeveer de helft van de bedrijven die verhandeld worden op de OTCBB hun financiŽle gegevens aan de SEC. In januari 1999 heeft de SEC de eligibility rule ingesteld. Deze regel houdt in dat alle OTCBB bedrijven hun financiŽle gegevens moeten rapporteren aan de SEC, doen ze dit niet dan worden ze overgeplaatst naar de Pink-Sheets. De nieuwe regel wordt gefaseerd ingevoerd over een tijdsbestek van 12 maanden. De regel is ingegaan Op juli 1999. In juni 2000 moeten alle OTCBB fondsen voldoen aan deze regel. De nieuwe regeling is al in volle gang op de OTCBB, vele bedrijven zijn vanwege het niet voldoen aan deze regel al van de OTCBB gehaald. Bedrijven die hun gegevens nog niet rapporteren aan de SEC krijgen eerst een 'E' achter hun ticker symbool toegevoegd, als ze binnen een bepaalde tijd hun gegevens nog steeds niet hebben gerapporteerd zullen deze bedrijven worden overgeplaatst. Let er dus op dat als u in een OTCBB fonds investeert of ze 'fully reporting' zijn of van plan zijn dat te worden voordat ze van de OTCBB gehaald worden, dit kan namelijk een grote prijsdruk op het aandeel betekenen en dus een groot koersverlies voor u!

Hoe vindt u informatie over microcap bedrijven?

Via het bedrijf:
Vraag het bedrijf of ze geregistreerd zijn bij de SEC en of ze ook hun financiŽle gegevens rapporteren aan de SEC. Vraag hoeveel werknemers ze hebben, hoeveel aandelen ze hebben uitstaan, wat hun toekomst visie is, etc. Via de SEC: Veel bedrijven rapporteren hun gegevens aan de SEC. U kunt deze rapporten opvragen via de EDGAR database. Voordat u in een bedrijf investeert moet u zeker de gegevens uit deze database van het betreffende bedrijf bekijken en bestuderen.

Via press releases uitgebracht door het bedrijf:
Hierin staan vaak de gang van zaken beschreven en worden allianties/deals met andere bedrijven bekent gemaakt. Pas wel op, geloof niet altijd wat er geschreven wordt in de press releases. De press releases worden nl. door het bedrijf zelf uitgebracht en kunnen vaak een rooskleuriger beeld schetsen dan de werkelijkheid is. U kunt deze pr's bekijken op verschillende Amerikaanse financiŽle sites zoals bv Yahoo Finance.

Via online forums:
Elk bedrijf heeft natuurlijk aandeelhouders. Sinds internet zijn intrede heeft gedaan, is het mogelijk om met andere beleggers informatie uit te wisselen. Voordat u besluit te beleggen kunt u op online beleggers forums vragen stellen aan andere beleggers die in het desbetreffende fonds hebben geÔnvesteerd. Zo kunt u bv. te weten komen hoe de algemene consensus is over dat aandeel. Geloof niet alles wat er gezegd wordt, veel mensen kunnen zich erg negatief of positief uitlaten om er zelf hun voordeel mee te doen!


Een ding is zeker: beleggen in microcap aandelen is zeer speculatief! Beleg niet u hele kapitaal in dit soort fondsen, zorg dat u alleen dat geld belegt dat u ook daadwerkelijk kan missen. Deze fondsen kunnen op een dag bv. 50% stijgen of dalen, het is dus duidelijk dat de risico's heel groot zijn en de potentiŽle verdiensten ook.

Terug naar FinanciŽle artikelen


.....