AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -0.06
628.17 (-0.01%)
   DJIA -25.23
29398.08 (-0.09%)
   NASDAQ 19.21
9731.18 (0.20%)
   S&P 500 6.22
3380.16 (0.18%)
   NIKKEI -164.35
23523.24 (-0.69%)
   DAX 39.68
13783.89 (0.29%)
   BEL-20 12.87
4198.31 (0.31%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 10/02/2020
Categorie: Column

Corona "ain't over until the fat lady sings"...

Moet u zich voorstellen: ruim 10 jaar na het einde van de kredietcrisis en na vele jaren van goede economische groei, voldoen maar liefst 6 van de 109 grote EU-banken NOG STEEDS NIET aan de m.i lage kapitaaleisen ! Dat wees de jaarlijkse banken-beoordeling door de ECB uit en dus moeten die banken b.v maatregelen nemen om de balansen te versterken en of bedrijfsmodellen te veranderen. Een jaar of wat geleden schreef ik dat de huidige én toekomstige (BIS) kapitaaleisen voor banken in mijn ogen nog lang niet veilig genoeg zijn in het geval er weer een crisis zoals in 2007 losbarst. Toen voorspelde ik dat EU-banken zeker niet voor 2025, mits met verder oplopende kapitaaleisen, sterk genoeg zijn om weer een dergelijke dreun in het gezicht te kunnen incasseren zonder om te vallen. En dat de kans op omvallende EU-banken nog altijd heel behoorlijk zodra er ‘str#nt aan de knikker’ komt; b.v van de steeds verder om zich heen grijpende corona-epidemie. Uiteraard: bij sommige banken kan dit incidenteel zijn door een fusie, opsplitsing, tijdelijk of beperkt probleem en zijn zij licht onder de minimumeisen gezakt. Maar zeer opvallend is dat het vorig jaar maar één bank betrof ! Ergerlijk genoeg worden de namen van die banken niet bekendgemaakt en kan er dus ook geen race naar de BESTE beoordeling ontstaan omdat er weinig te vrezen is van welke vorm van corrigerende maatregelen dan ook. En de stelregel in de bankenwereld is nog altijd: hoe lager de eisen, des te meer risico en in principe des te meer winsten, maar ook des te grotere verliezen zodra het ECHT fout gaat. Lees: zodra het fout gaat en banken omvallen, mag de belasting-betaler er WEER voor opdraaien. Misschien is dit moeilijk voor te stellen in een tijd dat het economisch goed gaat, maar minimum-kapitaaleisen zijn een soort worst-case-scenario en IEDERE bank zou BEDUIDEND BETER moeten scoren dan dat minimum. Dat maar liefst 6 banken met balansen van honderden zoniet duizenden miljarden daar NU niet eens in slagen, is een duidelijk en gevaarlijk toekomstig ‘teken aan de wand’ …

China (en steeds meer landen) zitten nog middenin de Corona-epidemie !

Beurzen denken blijkbaar, gezien de recente stijgingen, dat de besmetting met het Coronavirus (dat overigens minder dodelijk is dan het SARS-virus begin deze eeuw) voorbij is maar dat is ALLERMINST het geval. Er komen nog dagelijks duizenden bij bij de al ruim 40.000 besmetten (ook BUITEN China), het aantal doden stijgt dóór (9-2: HOOGSTE aantal sinds de uitbraak én HOGER dan SARS-epidemie) en nieuwe besmettingen gaan onverminderd door. Dát moet écht omdraaien want zoals eerder gezegd gaat het vooral om besmettingen ‘onder de radar’. De meeste besmette mensen ervaren het als ‘een griep’ en dat is voor gezonde mensen niets om voor naar de dokter te gaan; maar ze zijn dan wél besmettingsbron ! En DAAROM moet het aantal nieuwe besmettingen flink dalen als bewijs dat China de verspreiding van het virus onder controle krijgt. Tot die tijd, en dat kan nog weken of zelfs maanden duren in dit tempo, blijft het risico op een Aziatische- of zelfs mondiale pandemie groot. Om dat voor elkaar te krijgen in een land met ruim 1½ miljard mensen en een steeds verder uitbreidend besmettingsgebied moeten zéér zware maatregelen worden genomen; juist in een feestelijk deel van het (nieuwe) jaar. Lees: enorm veel reizen. En juist die enorme mobiliteit is een gigantische risicofactor voor verdere besmetting buiten het tot nu toe vooral getroffen gebied ! EN: de verlengde vakantie, ingesteld om besmetting te verminderen, loopt ten einde ! Dus: als je dit goed zou willen doen dan moet het getroffen gebied inzake menselijk contact zo goed als afgesloten blijven van de buitenwereld en moeten ALLE gevallen daarbuiten op eenzelfde manier geïsoleerd worden om besmetting in te dammen en uiteindelijk te stoppen. Dat is in de huidige samenlevingen vrijwel onmogelijk omdat mensen gewend zijn aan vrijheid: winkelen, sociale contacten onderhouden, reizen (prive en werk) enz. Dus om dat in het getroffen gebied, laat staan in heel China en misschien zelfs wel daarbuiten (nagenoeg) te verbieden vergt niet alleen enorme hoeveelheden mensen en materieel maar ook een zeer strenge regering. En daar komt dan eindelijk een voordeeltje voor China om de hoek kijken: het dictatoriale regime van Xi is al zwaar repressief en krijgt zulk zeer streng beleid veel beter én sneller voor elkaar dan in het vrije Westen. En de zeer dociele bevolking aldaar zal dat zonder grote problemen pikken; tenzij het onmenselijk wordt en / of veel te lang duurt. Maar dat is een vraag voor later …

Komt China weg met systematische vervolging van een hele bevolking ? Het lijkt erop omdat zowel de EU als de VS geen lef tonen !

Gedurende die Corona-repressie kan het regime van miljardair Xi eindeloos putten uit eigen restrictieve en onderdrukkende ervaringen uit het gehele land, en speciaal uit het gebied van de Oeigoeren in de westelijke provincie Xinjiang. Dat is een islamitische minderheid waarvan enkele leden een aantal keren aanslagen hebben gepleegd, waarna Peking meedogenloos ingreep. De afgelopen jaren werd duidelijk dat er minstens 1- en waarschijnlijk eerder 3 miljoen burgers (10-30% van de TOTALE bevolking !), vaak ontvoerd “om hun hersens te reinigen”, in zo’n 500 ‘her-opvoedingskampen’ zit; en dan heb ik het nog niet eens over alle verdwijningen. In communistische werelden is dat een eufemisme voor gevangenis of zelfs martelkamp (er vinden b.v medische experimenten plaats !) en de juistheid van die gedwongenheid bleek vorig jaar uit honderden gelekte documenten (“China cables”). Die kwamen rechtstreeks uit het partij-apparaat, in Chinese kringen een totale blamage, en wijzen op een 100% controle d.m.v systematische repressie van deze bevolkingsgroep. En dat gaat héél ver: van grote aantallen gewapende soldaten en politie op straat, enorme video-surveillance, het afstraffen van élk fout gedrag (in de ogen van Xi en co) via de genoemde kampen tot zelfs gedwongen afstaan van DNA-monsters op enorme schaal. Dit laatste is een goedkoop middel geworden om mensen te identificeren en waarschijnlijk ook gevangen te zetten, mede omdat Peking enorme bedragen investeert in de technologie. En terwijl Europa de onderdrukking aldaar vooral met de mond veroordeelt (en het BRI-initiatief blijft steunen) nam het HvA in de VS in december met slechts 1 tegenstem (!) een voorstel aan om topfunctionarissen in China te straffen voor hun rol in deze. Afgevaardigde Smith noemde het “moderne concentratiekampen op een schaal die niet meer gezien is sinds de Holocaust” ! Uiteraard reageerde Peking daarop als door een wesp gestoken en noemde het “kwaadaardig en bemoeienis met interne zaken”. Maar China-correspondent Den Daas noemde het “een etnische genocide waarbij alles van de Oeigoeren, inclusief religie, cultuur en identiteit, wordt weggeveegd”. Aldus werd dit onderwerp een issue dat op de tafel van de handelsoorlog tussen de VS en China belandde, maar met onbekende uitkomst. Trump kennende staat het belang van de handel VER boven dat van “etnische genocide” en heeft geen van de 2 grootmachten EU-VS lef genoeg om China te straffen voor ‘nazi-achtige praktijken’.

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2020 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.