AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -1.56
538.07 (-0.29%)
   DJIA -20.04
25863.21 (-0.08%)
   NASDAQ 10.74
7483.15 (0.14%)
   S&P 500 4.42
2780.02 (0.16%)
   NIKKEI 381.22
21281.85 (1.82%)
   DAX 10.01
11309.21 (0.09%)
   BEL-20 -7.92
3585.48 (-0.22%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 07/02/2019
Categorie: Column

(Financiele) misdaden en een ‘tijd van vervolgen’

En wéér knaagt minister Dekker aan een van de fundamenten van de rechtsstaat om de meest banale reden die er is: bezuinigen. Dat hij zo het principe onderuit haalt dat iedereen zijn recht moet kunnen halen als hem of haar onrecht aangedaan kan zijn, is hem blijkbaar worst. Hij verdient ja prima en heeft geen sociale advocaat nodig; daarentegen heeft bijna de helft van de NL’ers dat recht wél ! Gelijk hebben en gelijk krijgen worden dus steeds meer 2 verschillende dingen en dat haalt het al scheefgetrokken rechtvaardigheidsgevoel nóg verder onderuit ! Op zich is het streven van Dekker naar minder rechtszaken en meer te bereiken met bemiddelen, een goede zaak. Maar NIET op die manier: door al vanaf 2011 voor de zoveelste jaar (bijna) achter elkaar wéér de financiële botte bijl in de rechtsbijstand te zetten. Veel advocaten zullen dus v.w te lage betalingen stoppen met dat werk. En al helemaal niet door een onafhankelijke instantie te laten oordelen over eventuele noodzaak van gesubsidieerde rechtsbijstand ! En zo kom ik bij DE crux van de zaak: veel rechtszaken zijn niet meer te vermijden omdat maar liefst 60% een geschil is tussen burger en overheid ! De rechtsbijstand is de afgelopen 16 jaar vooral DAARDOOR TOE genomen met maar liefst 42%. Aan de ene kant juridificeerde de overheid de samenleving enorm en verwacht dat burgers dat allemaal maar pikken. Als die dat echter niet doen dan bepaalt DIEZELFDE OVERHEID (lees: direct of indirect PARTIJ in al die zaken !) of u wel een rechtszaak tegen de overheid mág voeren ! Dat is het onderuit halen van je directe of indirecte tegenstander vóórdat het tot een zaak komt. En dat is niet alleen een rotstreek maar ook zeer oneerlijk; en DAAR ging sociale rechtsbijstand nu juist over. Strafpleiter Spong: “het kabinet heeft geen benul wat de rechtsstaat inhoudt, dit zijn O-Europese wanpraktijken, de rechtsstaat bewaken met NL-gierigheid kan niet, er moet juist geld bij en Dekker moet oprotten want die is ongeschikt; hij kraamt de ene na de andere onzin uit”. De overheid moet eerst zelfreflectie plegen: ontwerp véél betere wetgeving dan kan tot 60% van de rechtszaken verdwijnen; dat levert véél meer (rechtvaardigheid) op !

Australie is HE-LE-MAAL klaar met massaal frauderende bankiers !

Waar hebben de grootste 4 banken van het land hun klanten op een schandalige manier behandeld, uitgeknepen, bedrogen en bedonderd ? Waar heeft een bank meer dan 53.000 keer overtredingen gepleegd als witwassen laten lopen, bepaalde klanten dubbele hypotheek-kosten in rekening brengen, klanten met rekeningen opzadelen waar ze niet om hadden gevraagd, werden kosten aan dode klanten berekend en werd op allerlei andere manieren fraude gepleegd ? Waar deed de Royal Commission een vol jaar onderzoek naar 4 banken en adviseert zij om de bankiers strafrechtelijk aan te pakken voor hun daden ? Ik heb het dan over Australië, de National Australia Bank, Westpac, de New Zealand Banking Group en Commonwealth Bank; en de verantwoordelijke bankiers. ‘De tijd van praten is voorbij, de bankiers moeten vervolgd worden voor hun misdaden’ en de commissie adviseert om pas later in het strafproces eventueel te onderhandelen met de zondaars. In totaal deed de commissie maar liefst zo’n 80 aanbevelingen en die worden allemaal overgenomen; de minister van financiën nodigde buitenlandse banken zelfs uit om naar Australië te komen omdat “het besodemieteren van de klanten moet stoppen”. Als dat soort uitspraken door een zittende minister worden gedaan dan is er HEEL VEEL FOUT gegaan en kunnen veel bankiers rekenen op een paar maanden of zelfs meerdere jaren achter de tralies. Ook in de VS gebeurde dat soms en dat maakt Europa een uitzondering op de regel; hier is nog nooit een politicus of bankier voor financiële misdaden de gevangenis in gedraaid en dat is een hele slechte zaak …

In Europa blijft vrijwel elke bancaire witteboorden-crimineel ‘buiten schot’ !

Het is te idioot voor woorden maar in Europa strijken we heel hard over ons hart als bankiers misdaden begaan; we bedekken dat graag met de mantel der liefde. Dat dit geen moer helpt heeft de afgelopen tijd duidelijk bewezen: de ene na de andere woekerpolis, fraude met opslagen van (rentehoudende) producten en het toelaten van witwassen werd zo ongeveer de gewoonste zaak van de wereld. En altijd kwamen de misdadigers (lees: bankiers) er met een boete vanaf, veelal betaald door hun werkgever zodat ze geen zijn chip pijn hadden in persoonlijke zin. Ik heb in het verleden vaker over dit soort witte boorden-criminaliteit geschreven aan wees steevast op de akelige jurisprudentie als bankiers niet vervolgd zouden worden voor hun (financiële) misdaden. Inmiddels zijn we in Europa dus de uitzondering ten opzichte van de rest van de wereld en helaas zie ik dat ook geen spat veranderen. Om het nog helemaal maar niet te hebben over de enorm frauderende (Griekse) bewindslieden die het land ruïneerden en een reddingsboot van bijna € 300 miljard (!) nodig maakten. Niet 1 Griekse politicus die daar verantwoordelijk voor was is ooit in de cel belandt. Sterker nog, de opvolger van de Griekse centrale bank die de boel besodemieterde, een integer man die ervoor wilde zorgen dat de verantwoordelijken vervolgd werden, werd ZELF vervolgd voor het niet volgen van de regels. Dit terwijl HIJ juist heeft aangegeven hoe het allemaal zo fout kon gaan in Griekenland en de verantwoordelijken nog altijd ongestraft zijn én blijven. Wat mij betreft verdwenen de verantwoordelijke politici via de hoogste galg in het land in een graf met een steen waarop staat “dit gebeurt er met financiële misdadigers die ons prachtige land de vernieling in draaiden”. Maar als het zo doorgaat dan blijft dit vooral tijd een (juridische) illusie …

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.