AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX 0.12
561.18 (0.02%)
   DJIA -10.33
25792.86 (-0.04%)
   NASDAQ -37.43
7223.69 (-0.52%)
   S&P 500 -9.82
2776.42 (-0.35%)
   NIKKEI 236.93
23951.81 (1.00%)
   DAX 45.82
13246.33 (0.35%)
   BEL-20 -0.49
4163.96 (-0.01%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 11/01/2018
Categorie: Column

Als Mersch het voor het zeggen krijgt…

Menigeen herinnert zich Teeven, de ex-staatssecretaris van Justitie die berucht werd door de bonnetjesaffaire, nog wel. Onlangs gaf hij in een interview in De Telegraaf toe dat hij in 2015 een ernstig verkeersongeluk veroorzaakte door achter het stuur te appen. Direct hoor ik velen van u waaronder ondergetekende zeggen dat een staatssecretaris een voorbeeldfunctie heeft (Eurlings had dat ook maar besefte dat jaren later pas) en zoiets NOOIT zou mag doen; en u heeft gelijk ! Hij mag dan wel lef hebben om een dergelijke blunder toe te geven maar het had NOOIT mogen gebeuren ! Waar ik enige tijd geleden ook op afknapte was de introductiespeech van Baudet (FvD); die deed hij in rammelend Latijn ! Behalve dat dit een dode taal is (zeer weinig mensen spreken en schrijven het nog), lijkt het mij DE BESTE WIJZE om gewone kiezers snel van je te vervreemden. Maar goed, dat moet hij zelf weten. Echter, zijn sociale media-werk en kamerwerk rammelt nét zo hard. Onlangs vloog hij boven de Afghaanse provincie Uruzgan en plaatste een foto met de tekst “zoveel respect voor onze militairen hier”. Helaas voor hem is het NL-leger al jaren uit Uruzgan en was dat dus fout; persoonlijk zit ik daar echter niet zo mee. En het toont maar weer aan dat politici ook mensen (kunnen) zijn met hun gewoontes, fouten en tekortkomingen. Maar: het feit dat hij nota bene tégen de verlenging van de lopende NATO-missie stemde en (vrijwel) alle debatten hierover oversloeg, vind ik ronduit schandalig. Zijn opmerking over respect is dus totaal misplaatst !

Europese spaarcultuur wordt bedreigd”…

Er was al vaker kritiek van binnen uit op het rentebeleid van de ECB, maar de Luxemburger en ECB-lid Mersch zei het onlangs wel héél duidelijk. In een interview met de Duitse zakenkrant Börsen-Zeitung liet hij merken “dat het gevaarlijk is dat een hele generatie opgroeit in een situatie van 0 of zelfs negatieve rentes”. “Zij hebben geen idee van het positieve effect van een significante rente op spaargeld en dit beleid is dan ook een rechtstreekse bedreiging voor de Europese spaarcultuur”. In een grijzer verleden ben ik wel eens ingegaan op de verschillen tussen de EU en de VS, want in laatstgenoemd land is geen noemenswaardige spaarcultuur te vinden. Dat heeft financieel-economische voordelen maar ik ben van mening dat de nadelen sterk overheersen op de weinige voordelen en dus koester ik de EU-spaarcultuur ook. Ik ben het eens met Mersch dat dit ECB-beleid snel afgelopen moet zijn want anders krijgen we steeds meer VS-georiënteerd financieel beleid in huishoudens en bedrijven. Iets dat mijns inziens tot een steeds weer herhalend patroon van sterk stimulerend centrale bankbeleid en vervolgens nieuwe recessies en crises leidt en dezelfde fouten constant opnieuw worden gemaakt. U zult zich mogelijk nog herinneren dat ik in de beginjaren van deze eeuw onderzoek deed naar de bronnen van zware recessies of crises. En op eentje na vonden AL die periodes hun oorsprong in de VS; al vanaf 1875 ! Dat wil je toch niet in Europa ?

Mersch for president ?

In datzelfde interview gaf hij ook een hint over het toekomstig beleid van de ECB, als hij het voor het zeggen zou hebben. Die kans is aanwezig want Draghi stapt over niet al te lange tijd op. Ik verwacht namelijk dat de noordelijke centrale bankiers van de Eurozone-landen niet akkoord gaan met verlenging of een Z-Europese opvolger, simpelweg omdat dit beleid (zeer) schadelijk is voor de noordelijke landen. Daarbij vergeten ze echter dat Draghi de omstandigheden vooral ideaal moet houden voor de Z-Europese landen omdat die nu eenmaal het sterkst kampten met grotere problemen en meer tijd nodig hadden (en hebben) om die op te lossen. Problemen die overigens nooit waren ontstaan als de start van de Eurozone veel strenger was geweest. Want dan waren veel Z-Europese landen waarschijnlijk tot op de dag van vandaag niet in de Eurozone opgenomen; het was namelijk een POLITIEKE beslissing om financieel krakkemikkige landen als Griekenland en Italië erbij te laten ! Dat is de politici van toen dan ook zeer ernstig te verwijten; speciaal omdat er sprake was van een onomkeerbare situatie. Want dan draaien de rijkere landen automatisch op voor de blunders van de armere landen omdat de ‘brand’ op het schip in het midden van de oceaan anders niet te blussen is en IEDEREEN eraan gaat ! Terug naar de woorden van Mersch: “rentes, QE-maatregelen en andere zaken moeten voorzichtig genormaliseerd worden en in fases plaatsvinden, maar zeker niet te langzaam en vooral niet te laat”. Daar ben ik het ook helemaal mee eens. Nu eens kijken wie Draghi uiteindelijk op gaat volgen en wat die van plan is !

Het belang van weerstanden en ronde getallen …

Herinnert u zich nog dat de Spaanse IBEX-index, na een forse daling binnen de paarse lijnen, weer aan het stijgen was geslagen naar de dalende groene weerstand ? In 2015 wist de index vooralsnog niet boven de stevige weerstand op 12.000 te komen en viel daarna terug tot minder dan 8000 in 2016. In mei 2017 kon alweer een poging worden gewaagd om boven die groene weerstand te klimmen maar dat bleek ook toen nog een brug te ver. Maar deze keer viel de index niet sterk terug richting de stijgende bruine steun maar bleef zelfs boven 10.000; een mooi rond niveau om als springplank te gebruiken. Ware het niet dat de RSI na de poging van 2017 onder zijn stijgende steun zakte en al geruime tijd onder de belangrijke 50 bivakkeert. En dat is niet goed voor de slagingskansen van een dergelijke mogelijke opwaartse uitbraak ! En dus lijkt het de komende maanden heel spannend te gaan worden op de beurs in Spanje ! Alsnog een opwaartse uitbraak boven die zware dalende groene weerstand, of alsnog weer onder de stevige steun op 10.000 en dan een verdere daling richting de stijgende bruine steun rond 8400 …

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.