AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -4.30
473.98 (-0.90%)
   DJIA -244.06
21169.38 (-1.14%)
   NASDAQ -62.33
7424.98 (
-0.83%)
   S&P 500 -21.75
2505.15 (-0.86%)
   NIKKEI 1.47
17820.19 (0.01%)
   DAX -73.49
9497.33 (-0.77%)
   BEL-20 -37.94
2857.46 (-1.31%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 23/03/2020
Categorie: Column

Zijn we slim of stom? Tijd voor ECHTE keuzes!

Ik vind het heel erg om te zeggen maar hetgeen ik ongeveer een maand geleden voorspelde en aanhaalde als mogelijk ‘worst-case-scenario’ in het geval van corona, dreigt al realiteit te worden. Een uitzonderlijke kreet van hulp stond vorige week in de staatskrant te lezen en kwam van de hoogste leider zelf. Hoogst ongebruikelijk omdat het land vrijwel nooit toegeeft dat er problemen zijn, zelfs niet in het verleden toen er miljoenen N-Koreanen dood gingen door doelbewuste isolationistische politiek vanuit Pyongyang. Bizar ook omdat Kim nog maar 3 weken terug beweerde dat er geen enkele besmetting in zijn land was; ik stelde daar toen al grote vraagtekens bij. De leider zegt nu dus dat het héél anders is en waarschuwt dat het ‘een humanitaire ramp wordt omdat het land niet de benodigde medische diensten aan de bevolking aan kan bieden’. Wat hij niet vermeldt is dat de bevolking niet alleen kwetsbaar is vanwege de primitieve zorg maar ook omdat nog altijd zo’n kleine 50% van de N-Koreanen onvoldoende (gezond) eten ter beschikking heeft. En slecht danwel ongezond danwel te weinig eten zijn allemaal negatieve invloeden op het afweerstelsel, zodat de epidemie in dat land niet alleen snel maar ook héél hard om zich heen kan slaan. Het zou de zóveelste ramp onder het bewind van leden van de familie Kim zijn, zodat het schrikbewind terecht steeds meer in een heel kwaad daglicht komt te staan. Maar omdat het bewind ook nog steeds (krankzinnig genoeg) dure raketten afschiet denk ik niet dat er veel hulp uit het buitenland op gang komt; m.u.v een van de zeer weinige vrienden (China). En zo kan die haar zuiderbuur helpen en alsnog laten zien dat onderschatting van een dergelijke besmetting de grootste fout is die politici (democratisch gekozen of niet) kunnen maken. Zo kan zij ook laten zien hoe het WEL moet: al zal zij het voorbeeld van Taiwan nooit aanhalen (allemaal politiek !); dáár is de Covid-19-epidemie uitermate effectief bestreden. En zo zijn de landen dus OOK tot elkaar veroordeeld op dit gebied; mits China er nu wél op tijd bij is. P.S. Inmiddels heeft (‘of all suspects’) Trump hulp aangeboden aan N-Korea en lijkt het gezegde dat ‘gedeelde smart halve smart is’ ook in de corona-crisis op te gaan !

Als mensen zich niet VEEL BETER gaan gedragen dan loopt ‘corona’ maatschappelijk, virologisch en economisch hélemaal uit de hand !

Ondertussen is de situatie door steeds strengere maatregelen in steeds meer landen surrealistisch en lijkt het steeds meer op rampenfilm-scenario’s, waarin de uitbraak van een dodelijk virus wordt uitgebeeld. Maar, beste mensen, dit is allesbehalve een scenario, en al helemaal geen fantasie; eind vorige week gingen er alleen al in Europa duizenden mensen PER DAG dood aan dit virus ! Wie dergelijke films heeft gezien weet dat ze min of meer volgens een vast patroon verlopen, logisch want zo werkt de biologie nu eenmaal, en precies DAT PATROON hadden politici ook moeten kennen. Zodat ze wisten wat hen te doen stond, dat ze maar 1 kans kregen om het in te dammen en dat ze ook wisten wat er zou gebeuren als ze zouden falen. Maak mij nu niet wijs dat veel politici zulke films nooit gezien hebben en dus wisten de meesten WEL DEGELIJK wat hen te doen stond; maar ze hebben grotesk gefaald. En nu zitten we met de gebakken peren en regent het doden; vrijdag stierven alleen al in Italië, vooral in de eerdere brandhaard Lombardije, zo’n 800 mensen PER DAG aan corona ! En tenzij wij er met z’n allen in slagen om de verspreiding van het virus af te remmen (stoppen kan niet meer), en ons strikt aan de regels houden, dan gaan zulke cijfers (en nog véél ergere) ook voor NL gelden ! Wie DAN nóg niet overtuigd is van het feit dat we met een grote ramp te maken hebben, is onnozel, dom of WIL zijn verstand niet gebruiken en moet preventief opgesloten worden. Want als mij de laatste tijd 1 ding duidelijk is, dan is het dat heel veel (vooral jongere) NL’ers en Europeanen, nog steeds niet overtuigd zijn van het feit dat we met een enorme ramp te maken hebben. Ik zie dat véél te veel mensen zelfs de simpelste regels, b.v vooral om 1,5 m afstand van elkaar te houden, nog steeds MASSAAL schenden: in de supermarkt, bouwmarkt, op het strand, op straat, bij de pinautomaat enz. Zo gaat de virus-verspreiding té snel verder, kan ons land maandenlang een ‘lock-down’ verwachten en is de (economische) ellende waanzinnig groot. Om nog maar te zwijgen over het aantal doden dat er dan valt als nagenoeg iedereen aan het virus blootgesteld wordt. Even rekenen ? Ca. 4% van de mensen, en besmetting van eenieder kunnen we niet meer voorkomen (zie speech Rutte !), sterft aan dit virus; op 17 miljoen NL’ers zijn dat 680.000 mensen. En dat gaat gebeuren als we ons niet véél beter gaan gedragen ! Denk na, egoisten !

Meerderheid doet ‘t goed, maar wat zijn die anderen toch voor IDIOTEN ?

Het belangrijkste onderdeel van de huidige strategie, in feite een ‘plan-C’ omdat zowel het indammen als het beheersen van het virus mislukt zijn en massale besmetting van de bevolking reeel is, is isolatie. Houdt alle kwetsbare mensen, vooral ouderen, zieken en mensen met een zwak immuunstelsel ver weg van elke kans op besmetting, en ze maken een goede kans om het te overleven. Alle gezonde mensen tot pakweg 60 jaar die besmetting met het virus als een (lichte, matige of ernstige) griep ervaren, kunnen dan blootgesteld worden aan het virus maar overleven het in verreweg de meeste gevallen. Nogmaals, dit laatste is NIET meer te voorkomen omdat autoriteiten overal ter wereld hebben gefaald om de epidemie tijdig in te dammen, te isoleren en uit te laten sterven. Op zich is besmetting van gezonde mensen, onder wie het sterfte-percentage erg laag is, geen verkeerde strategie maar dan moeten de kwetsbare, oude en zwakke mensen zo goed mogelijk bij besmetting vandaan worden gehouden. En DAAR gaat het fout: ik zie overal oude, snotterende mensen, kuchende, hoestende, niezende zieke mensen op straat, in winkels en bij pinautomaten terwijl de kans dat zij het virus hebben alsmaar groter wordt ! Met zulk totaal onverantwoorde gedrag gaat de verspreiding van het virus zóveel sneller dan beoogd, dat ons zorgstelsel overspoeld wordt met mensen die ernstig ziek worden en (acute) hulp nodig hebben om het te overleven. Daarom deze woedende oproep: als u last heeft van de genoemde verschijnselen bent u VERPLICHT om thuis te blijven en minstens 14 dagen in isolatie te gaan, om anderen niet te besmetten; DOE DAT DAN OOK VERDOMME ! Als ik zie hoe weinig mensen zich daar aan houden, dan geef ik ons geen enkele kans om het tempo van de verspreiding te verminderen, ‘t zorgstelsel overeind te houden en ervoor te zorgen dat ouderen, zieken en zwakken uit de wind blijven. Ook zal onze zorg dan overspoeld worden met hulpbehoevende mensen die voor hun leven vechten en een steeds grotere kans maken om eraan te sterven. En voor diegene(n) die de beelden nog niet gezien hebben: het is een VRESELIJKE DOOD ! Oftewel: dat totaal onverantwoorde gedrag is dan verantwoordelijk voor de dood (juridisch dood-door-schuld of zelfs moord !) van tienduizenden mogelijk honderdduizenden landgenoten voordat dit voorbij is ! Nogmaals: het gaat om een paar belachelijk simpele regels die verspreiding enorm afremmen. Of moet het zó ver komen dat het leger straks iedereen oppakt die zich er niet aan houdt ? Want daar gaan we rap naar toe … Als wij DIT als samenleving, het resultaat van 4 miljard jaar evolutie, nog niet eens voor elkaar krijgen, dan zijn we ‘geen knip voor de neus waard’. Dan verdienen we niet beter dan het ergste, kijk ook naar onze incompetentie m.b.t klimaatverandering en kunnen we evolutionair gezien uitsterven; uit púre domheid !

 

Tips:

1. Voor gezonde, jonge(re) mensen: in feite werkt groeps-immuniteit zó dat iedere gezonde persoon blootgesteld wordt ! Uit onderzoek blijkt ook dat je al besmettelijk kunt zijn zonder enige ziekte-symptomen te hebben ! Ga er dus vanuit dat IEDEREEN buiten de eigen thuissituatie besmet is (worst-case-scenario) ! Was uw gezicht met enige regelmaat, uw handen nog veel vaker én grondig, poets veel aangeraakte oppervlakken extra (én goed), schud geen handen, raak elkaar niet aan en blijf zoveel mogelijk alleen of in familiekring (zeker niet in groepjes !). Trek met een (denkbeeldige) wandelstok consequent overal en altijd een cirkel van 1,5 m of 2 volle armlengtes om u heen waarbinnen niemand mag komen (of u wijkt uit). PAS ENORM OP bij mensen die niezen, hoesten en rochelen; die zijn verreweg de grootste besmettingsbron omdat ze virussen in enorme hoeveelheden uitstoten tijdens die longbewegingen ! Corona of niet, dat kunt u niet zien en daarom gaat u er met een héle grote boog omheen. Roep dat ze thuis in isolatie moeten gaan en hun verantwoordelijkheid moeten nemen ! En geef die idioten desnoods (anoniem) aan bij de politie want met corona lopende mensen zijn biologische tijdbommen …

2. Voor oude(re)-, verzwakte- en zieke mensen: thuis blijven is het BESTE wat u kunt doen want dan gaat de besmettingskans naar nagenoeg 0 en DAT moet deze groep hebben. Vraag mensen uit groep 1 (familie, vrienden, kennissen, buren enz.) of ze een paar weken lang uw boodschappen willen doen, uw afval weg willen brengen en enkele andere noodzakelijke taken te doen. Maak ook in dat geval geen contact met elkaar; niet direct maar ook niet indirect (via de boodschappen, het geld etc.). En moet u er tóch op uit, doe het dan zoveel mogelijk op rustige tijdstippen en leef de regels uit groep 1 nét zo grondig na.

3. Het beste wat u kunt doen om deze crisis zo snel mogelijk én zo goed mogelijk achter de rug te krijgen is NIET BESMET WORDEN, daarmee het virus ook niet door te geven en zo de enorme last die er op de zorgsector afkomt zoveel mogelijk te beperken. Zij kunnen zich dan concentreren op de mensen uit groep 2 die matig- tot sterk- of zelfs doodziek worden en absoluut hulp nodig hebben in een poging om het te overleven. Bedenk dat slechts 1 van de 2 op de intensive care het niet overleeft en die slachtoffers een vreselijke doodstrijd uitvechten voordat ze ‘de geest geven’ ! Dat wenst u uw buur, vader, moeder, oude kennis of wie dan ook toch niet toe ? De slachtoffers zijn meestal al ziek, zwak en of boven de 55 en die groep moet zo min mogelijk bloot worden gesteld aan het virus totdat genoeg groepsimmuniteit is opgebouwd.

4. En dan nog 1 héél belangrijk iets: wij allen hebben de mogelijkheid om deze crisis snel en goed achter ons te laten door ons zeer consequent aan de regels van hierboven te houden. Dan vallen er zo min mogelijk doden, is de financiële- en economische schade te overzien en kunnen we ons normale leven redelijk snel weer oppikken. Maar: des te slechter wij ons aan die regels houden en des te meer mensen er besmet worden in een (veel) te hoog tempo, des te langer gaat dit duren, des te meer doden er vallen en dan loopt de financieel-economische schade torenhoog op ! We hebben dat zélf in de hand …

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2020 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.