AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
 AEX  6.58
546.12 (1.22%)
 DJIA 267.63
25742.65 (1.05%)
 NASDAQ 56.33
9608.37 (
0.59%)
 S&P 500 25.09
3080.82 (0.82%)
 NIKKEI 263.22
22325.61 (1
.19%)
 DAX 434.43
12021.28 (3.75%)
 BEL-20  52.39
3313.37 (1.60%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 27/05/2020
Categorie: Column

En weer stapelen we blunder op blunder...

Het is te schizofreen voor woorden: wederom wil dit kabinet ettelijke miljarden aan aan gemeenschapsgeld aan bedrijven geven om werknemers zoveel mogelijk in dienst te houden en massale ‘corona-werkloosheid’ te voorkomen. Dat is in principe een goede zaak. Maar: tegelijk schrapt zij de ontslagboete zodat het werkgevers vrij staat om alsnog, met ál die miljarden euro’s van ons op zak, om massaal banen te schrappen en die zo gevreesde massa-werkloosheid alsnog te creëren. Terwijl ze dat met ál die tientallen miljarden nu juist wilden voorkomen ! Alleen al moreel gezien is dit in mijn ogen van een zódanig laag niveau, u hoeft maar even naar de VS te kijken om te zien wat voor een puinhoop het dan wordt én is die ontslagboete er in het verleden niet voor niets gekomen. Ik hoop dan ook dat er genoeg partijen opstaan om deze totale waanzin te stoppen, om al dat geld effectief in te zetten en niet om een soort van verkapte staatssteun aan al die bedrijven geven zonder ook maar enige relevante voorwaardes te stellen. Want hoe bijzonder deze corona-tijd ook is; we moeten toch met z’n allen ons verstand blijven gebruiken en niet in totale waanzin te vervallen want daar heeft letterlijk niemand iets aan. Daar komt nog bij dat het 1e steunpakket, die over NOG VEEL MEER MILJARDEN ging, als voorwaarde had dat werkgevers een boete moesten betalen als ze ondanks staatssteun toch personeel ontsloegen. Het kan dus wel ! Uiteraard dringt zich direct de vergelijking op met de banken tijdens de kredietcrisis, die zich in de goede jaren ervoor enorme buffers aan hadden moeten leggen maar dat niet deden en juist héél veel risico namen. Waarna er een crisis losbrak en ze de problemen afwentelden op de maatschappij. Als Rutte en co de bedrijven die ze voor héél veel miljarden overeind houden nu de vrije hand geven, dan wentelen die hun problemen met ONZE STAATSSTEUN in hun diep gemaakte zakken óók af op de maatschappij en zijn ze dus blijkbaar ook TOO BIG TO FAIL ! Vroeger hoorden zulke zaken tot het standaard-risico van ondernemen en gingen bedrijven die téveel risico namen, failliet; dat heet survival of the fittest, the smartest en/of degelijk werken. Dat hadden ze met veel banken in de kredietcrisis ook moeten doen want dan hadden we geen 10 jaar ECB-crisis-mode gehad, hadden de verstandigste, slimste en gezondste banken overleefd en was er een ONTZAGWEKKENDE zelfreiniging door de maatschappij gegaan. En dan is het onvoorstelbaar maar waar: dik 10 jaar na dato dreigen we wéér DEZELFDE FOUTEN te maken, nu met bedrijven en staatssteun ! Dit is het zóveelste bewijs dat we van de kredietcrisis NIETS hebben geleerd !

Een dikke vette bonus in corona-tijd en tóch straks duizenden mensen ontslaan: dat MAG niet !

Het is niet alleen onze overheid die ‘los’ is geslagen: terwijl Air France-KLM zo’n 10 miljard aan staatssteun van Nederland en Frankrijk krijgt om te overleven en zoveel mogelijk banen te behouden, krijgt topman Smith een bonus van bijna € 800.000. Hij heeft eerder weliswaar afgezien van een bonus over 2020 (de genoemde is namelijk over 2019) en accepteert ook minder salaris (nét als het personeel), maar je zou van zo’n topman toch verwachten dat hij ook over 2019 geen bonus zou WILLEN hebben ? Juist HIJ zou het goede voorbeeld moeten geven en met zijn riante inkomens op zijn tanden moeten bijten om te voorkomen dat er straks tienduizenden werknemers ontslagen moeten worden; of zelfs een faillissement ontstaat ! Alleen al op morele basis zou je daar dan toch bliksemsnel vanaf moeten zien ? Mmaar het is gewoon in de aandeelhouders-vergadering beland en maar liefst 81% van de aandeelhouders stemde er mee in. Blijkbaar beseffen die aandeelhouders ook niet dat het water het vliegbedrijf tot aan de lippen staat en dat élk miljoen dat er nu bespaard kan worden, de kansen op overleven sterk vergroot ! En dan kun je beter geen bonus, dividend of andere luxe-zaken uitkeren, maar zorgen dat je ALLES OP ALLES zet om deze crisis te overleven ! Ik ga er desondanks vanuit dat Smith alsnog afziet van die bonus uit 2019, die hij overigens waarschijnlijk terecht verdiend heeft, want anders zal zijn reputatie zowel bij werknemers als bij burgers enorm kelderen ! Temeer omdat in heel veel andere sectoren, bedrijven en in b.v ondernemings-raden wél goed wordt nagedacht over het zo verstandig mogelijk inzetten van de mogelijkheden die sectoren en bedrijven hebben om deze crisis te overleven ! Wederom alleen al vanuit moreel standpunt gezien zou je de wens krijgen dat overheden de macht zouden moeten hebben om zulke bedrijven desnoods hardhandig te corrigeren inzake hun ontsporing(en). Maar ja, als de overheid ZELF al het slechte voorbeeld geeft (zie de inleiding over de het schrappen van de ontslagboete), dan heeft zij uiteraard ook weinig autoriteit meer richting ondergeschikten en het bedrijfsleven. Je krijgt wat je zelf creëert …

De VS dringt voor en niemand zegt er wat van: totdat het daadwerkelijk gebeurt …

Nog een ander probleem: Stel, een bedrijf of instantie heeft straks een goed werkend vaccin tegen corona, iets dat uitgebreid getest is en veilig is bevonden, wat gaat er dan gebeuren ? Dat wordt helaas zeer voorspelbaar want ook hier slaat het ultra-kapitalisme keihard toe. Met name landen als de VS geven miljarden aan farmaceutische bedrijven met een mogelijk vaccin en bestellen bij voorbaat honderden miljoenen dosis om als 1e het middel te mogen krijgen. Onlangs was Astra Zeneca aan de beurt en eerder al ontving Sanofi handenvol geld van de Amerikaanse overheidsorganisatie Bio medical Advanced Research & Development Authority en lijken er dus voor te kiezen om IEDEREEN in te enten. Het laat zich dan ook eenvoudig raden wat er gebeurt met de minder egoïstische, minder rijke en minder slagkrachtige landen: die staan straks achteraan in de rij en moeten misschien nog meerdere jaren wachten voordat zij aan de beurt zijn. En vindt u deze praktijken nog niet moreel verwerpelijk genoeg: zo’n 90% van elke westerse samenleving hoeft helemaal GEEN vaccin omdat zij toch al blootgesteld zijn aan het virus (en daar weer afweer tegen op hebben gebouwd) ! Volgens die denklijn zijn er dan ook maar enkele tientallen miljoenen dosis in de VS daadwerkelijk nodig terwijl het land maar liefst 400 miljoen dosissen (ook nog uit te breiden) besteld heeft. En tenzij ze dat enorme overschot aan arme landen geven, iets dat ik uiteraard met super-egoïst Trump aan de macht absoluut niet verwacht, zijn de wonderen de wereld misschien nog niet uit. Maar alle gekheid op een stokje: dit soort landen kopen straks alle beschikbare capaciteit om goede vaccins te produceren weg ten koste van vooral arme landen; voordat die aan de beurt zijn en hun ergste problemen kunnen lenigen. De enige goede en elegante oplossing is uiteraard dat alle dosissen eerlijk over alle landen verdeeld worden en de meest kwetsbare mensen de inenting het eerst krijgen. En dat er naartoe gewerkt wordt dat steeds minder kwetsbare mensen het daarna ook krijgen totdat iedereen die het nodig heeft, geweest is. De praktijk is echter dat landen als de VS voordringen, zich inkopen bij elke mogelijke producent van het toekomstige gouden spul, en die bedrijven hun goedje aan de hoogste bieder verkopen zonder zich ook maar enigszins druk te maken om de verwerpelijke morele kanten van hun praktijken …

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2020 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.