AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX 0.12
561.18 (0.02%)
   DJIA -10.33
25792.86 (-0.04%)
   NASDAQ -37.43
7223.69 (-0.52%)
   S&P 500 -9.82
2776.42 (-0.35%)
   NIKKEI 236.93
23951.81 (1.00%)
   DAX 45.82
13246.33 (0.35%)
   BEL-20 -0.49
4163.96 (-0.01%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 12/01/2018
Categorie: Column

Retail loopt tegen grenzen aan…

Je hebt een doorsnee winkel in een doorsnee winkelcentrum in het noorden van NL, je hebt weinig personeel en lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). In principe dien je je dan te houden aan de afspraken binnen de VvE en tot zover is er dan ook geen punt van discussie. Maar: als de VvE ook over openingstijden gaat en haar leden VERPLICHT om op bepaalde dagen en uren open te zijn terwijl dat de eigenaren geld kost, dan wordt het al zeer twijfelachtig. En als die leden zich dan melden en een oplossing voor zo’n probleem willen maar je stijf vasthoudt aan de opgelegde tijden en data, dan zou je per direct uit die VvE moeten kunnen stappen. Twee fietsenmakers in het Groningse Paddepoel werden op die manier aan hun lot overgelaten; ze leden vele uren en dagen per maand verliezen op de zeer lange VvE-openingstijden. Ze konden niet direct uit de VvE stappen (pas per 1-1-2018) maar stopten eerder met het betalen van de contributie en waren op koopavonden minder open dan verplicht; dat kwam hen al op tienduizenden euro’s boete te staan ! Ook besliste de rechter onlangs dat de VvE dat mag doen zodat de boetes daadwerkelijk geïnd kunnen worden; en daar komen de boetes voor het niet open zijn op zondagen nog bij. De zondag is hun enige vrije dag en het inhuren van extra personeel is veel duurder dan de geringe omzet. Dit terwijl de Primera in hetzelfde winkelcentrum volgens het gerechtshof in Leeuwarden NIET gedwongen mocht worden om op koopzondagen en avonden open te zijn ! Het toont maar weer eens aan hoe NL dicht-gereguleerd is en dat klassieke ondernemers zo maar weinig vrijheid hebben. En zo zijn straks ALLE winkels alleen nog online …

Smartphones van € 1000 (of $ 1000) lijken inderdaad de grens te zijn …

U herinnert zich vast nog wel dat ik niet lang geleden in een inleiding schreef dat de prijs van de jongste iPhone, die van de meeste versies boven € 1000 en $ 1000 zou komen te liggen, weleens te hoog zou kunnen zijn. Zeker voor een apparaat dat redelijk veel mensen elke paar jaar in (moeten) ruilen voor een nieuwer model zodat de jaarlijkse kosten oplopen tot € 400-500 (of dollars). Inmiddels komen er signalen uit de keten en ook van een Chinese bank dat de belangstelling voor dit toestel duidelijk lager ligt. Uiteraard zijn signalen als het niet meer aannemen van personeel, het leveren van minder chips en andere zaken niet rechtstreeks naar eindcijfers te vertalen maar het lijkt me duidelijk dat de vraag duidelijke lager uitkomt. En aangezien Apple pas eind januari met nieuwe cijfers over de iPhone-X op de proppen komt wordt er heel wat afgesuggereerd. En tenzij die cijfers heel anders zijn dan b.v Sinolink Securities inschat (35 miljoen; 10 miljoen minder dan het vorige model), denk ik onverminderd dat er een financiële grens inzake high-end smartphones is bereikt. De hamvraag is dan ook in hoeverre een prijs van € 1000 of $ 1000 voor een dergelijk toestel uiteindelijk went; als dat uiteindelijk zo is dan is dit een tijdelijke groeivertraging. Maar went het de komende jaren onvoldoende of niet dan weten smartphone-producenten dat zij de komende 5-10 jaar vooral in moeten zetten op kostenreductie. En dat heeft enorme gevolgen voor de aandelenkoersen van die fabrikanten !

Komt er dan tóch een einde aan alsmaar meer flexibilisering ? Goed !

Dat veel bedrijven het aantal of %-age flexibele medewerkers voortdurend aanpassen aan de economische realiteit, die van jaar tot jaar heel anders kan zijn, is hen niet te verwijten. Maar van een regering, die dwars door dat soort korte termijn visies heen moet kijken, verwacht je veel meer visie. Nu het economisch herstel, in 2009 begonnen, inmiddels een jaar of 10 aan de gang is en nog wel een aantal jaren voort lijkt te kunnen begint het aandeel flexibele banen relatief EINDELIJK te dalen. Dat is het uitgelezen moment om flexwerk zóveel duurder te maken dat het nauwelijks nog loont voor werkgevers: het principe van de vervuiler (van de arbeidsmarkt) betaalt. In het verleden gaf ik aan dat groeiende flexibilisering een grote bedreiging is voor een economie die in recessie of crisis gaat. Weet u b.v dat NL-flexwerkers, in de brede definitie inmiddels 3 miljoen in aantal, gem. 40+% minder verdienen dan vaste werknemers ? Ik ben dan ook blij dat de trend van steeds meer flexibilisering eindelijk tot staan komt zodat de economie stabieler wordt als het (even wat) minder gaat. Dat niet ineens miljoenen mensen een bestedings-probleem hebben, geen huis of auto kunnen kopen danwel andere uitgaven niet meer aandurven; en baanonzekerheid heeft daar een enorm groot aandeel in. Zoiets trapt de economie extra hard onderuit en vangt haar jaren langer in een soort laagconjunctuur. De 1e jaren na het einde van de kredietcrisis bewezen dat duidelijk en een herhaling ervan is financieel-economisch ZEER ONGEWENST !


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.