AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -3.55
572.72 (-0.62%)
   DJIA -255.68
26770.20 (-0.95%)
   NASDAQ -67.31
8089.84 (-0.83%)
   S&P 500 -11.75
2986.20 (-0.39%)
   NIKKEI 40.82
22492.68 (0.18%)
   DAX -21.35
12633.60 (-0.17%)
   BEL-20 -18.63
3757.78 (-0.49%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 24/09/2019
Categorie: Column

Krijgen Lubbers en co alsnog straf?

Ongeacht of de aanvallen op de grootste Saoedi-Arabische olie-installaties vorige week nu wél of niet rechtstreeks door Iran zijn veroorzaakt (Iran steunt de Houti-rebellen immers indirect): het verhaal is verrot ! Ten 1e zijn die aanvallen met drones niets nieuws want dat is al ettelijke keren gedaan en soms succesvol. Ten 2e is Saudi-Arabië het land met (een van) de grootste defensie-uitgaven in de regio en zelfs in de hele wereld. En dus maakt niemand mij wijs dat zij hun vitale olie-infrastructuur zó slecht beschermen dat een handvol drones grote schade aan kan richten. En ten 3e is het uitermate verdacht dat Trump DIRECT met beschuldigingen zonder enig bewijs bovenop het verhaal dook als een roofvogel die buit ziet. Dat gedrag van een VS-president was vaker misleidend, b.v toen Bush jr. het Irak van Saddam Hoessein vals beschuldigde van bezit van massa-vernietiging-wapens. Die loog de hele wereld voor en vrijwel iedereen trapte er in maar na de invasie van Irak bleek er TOTAAL NIETS van waar ! Ergo: Bush jr. wilde het olierijke Irak binnen vallen en zette dat met leugens door omdat vader Bush sr. er tijdens de Golfoorlog in de ‘90-er jaren niet in geslaagd is ! Nu heb ik weinig problemen met de verwijdering van de psychopatische, paranoïde én volstrekt inhumane Saddam Hussein. Het land echter lijdt tot op de dag van vandaag aan de negatieve gevolgen van de door Amerika geleide inval en dat is al dik 15 jaar geleden ! Kortom: dit is een kopie van de situatie uit het begin van de eeuw waarin (nu) Trump een aanleiding zoekt om het eveneens olierijke Iran binnen te vallen en de (geestelijk) leiders van het land aan te pakken. Nu ben ik niet tegen een verandering van leiderschap in Iran want die doen het in veel opzichten slecht; maar niet (wéér) gewelddadig en niet (wéér) d.m.v leugens. De wereld moet enorm oppassen dat zij niet OPNIEUW in deze (republikeinse) val trapt … !

Zó is het ABP indertijd door de politiek bestolen, iets dat mede ten grondslag ligt aan de huidige problematiek …

Terwijl president Knot van De Nederlandse Bank (DNB) wil dat de pensioenfondsen binnenkort al sterk gaan korten op de pensioenen (“beter om de pijn in 1 keer te nemen”) krijgt de NL-Staat alsnog een proces ‘aan de broek’. De Vereniging Pensioenverlies wil dat de Staat alsnog het ABP-pensioengat dichtmaakt dat door de kabinetten Lubbers is bezuinigd. Die verlaagde de pensioenpremie in de jaren 80 middels de ‘uitnamewetten’ eenzijdig van 21 naar minder dan 10% en in een eerdere bijdrage, enkele jaren geleden, noemde ik dat je “gelegaliseerde diefstal”. Want Lubbers en co wisten drommels goed dat dit een groot gat zou slaan in het vermogen van het ambtenare co n-pensioenfonds en dat dit ongetwijfeld een fors effect op toekomstige pensioenen ging krijgen. Maar de dollartekens in de ogen van de toenmalige bewindslieden waren eenvoudigweg té groot en dus werd het vermogen van het ABP fors achteruit gezet. De vereniging berekende een ontstane betalings-achterstand van bijna ƒ 33 miljard en dat is omgerekend in euro’s én met 25 jaar aan gemiddeld rendement inmiddels een bedrag van € 80 miljard ! Directeur de Brouwer van Pensioenverlies zei daarover “dat dit voldoende is om de dekkingsgraad van het fonds weer ruimschoots boven 100% te krijgen”. En dat is zeer actueel want de extreem lage rente zorgt voor zeer hoge verplichtingen zodat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen alweer vele jaren te laag tot véél te laag is. En zoals u hierboven kon lezen dreigt een nieuwe ronde van indexaties die niet doorgaan en zelfs weer forse kortingen bij veel fondsen. Ga er helaas maar vanuit dat dit proces (indien voortgezet) tot op het allerhoogste nationale én Europees niveau zal worden uitgevochten en een eventuele uitspraak pas over vele jaren zal volgen; dus niet (meer) bruikbaar voor de huidige situatie …

Rekenrente staat in geen verhouding tot jaarlijks rendement !

En terwijl Draghi duidelijk laat merken dat hij het niet leuk vindt om van allerlei kanten bekritiseerd te worden op zijn rentebeleid dat vooral voor Griekenland en Italië bedoeld is maar heel veel schade aanricht in de rest van de eurozone, zou hij eens moeten beseffen dat die kritiek terecht is. Want: de problemen in pensioenland worden voor een belangrijke mate veroorzaakt door ZIJN veel te lage ECB-rente ! Rente-standen dienen aangepast te worden aan de economische groei, binnen bepaalde marges, en zolang er groei is, is er geen reden om de rente inmiddels zo’n 10 jaar op nul te houden ! En nota bene HIJZELF leverde onlangs het bewijs dat hij beslist niet op zijn post zit voor de rest van de eurozone, maar vooral voor Italië en Griekenland; hij VERLAAGDE de al negatieve rente voor banken nog eens EN pompte weer tientallen miljarden in de markt alsof er een heuse crisis is ! Tel daar de rekenrente-ellende bij op en de totaal krankzinnige situatie ontstaat dat het met die rekenrente lijkt alsof pensioenfondsen straatarm zijn terwijl ze juist krankzinnig rijk zijn ! Want: inmiddels hebben de pensioenfondsen, vooral door vele tientallen jaren lang goede tot zeer goede belegging-resultaten (iets waar de rekenrente VEEL TE WEINIG rekening mee houdt) een vermogen van ruim € 1500 miljard bijeen ! Hoe dat in Godsnaam mogelijk is ? Helaas is dat bijzonder simpel: de door de politiek bepaalde rekenrente is bij lange na niet een realistische benadering van de totale prestaties binnen de pensioenfondsen. Naast de tientallen miljarden aan premies die jaarlijks binnenkomen en al (bijna) voldoende is voor de jaarlijkse verplichtingen, scoren de pensioenfondsen elk jaar ook 6, 8, 10 of soms NOG MEER % rendement. Reken eens uit wat 10% van € 1500 miljard is en u komt uit op € 150 miljard (per jaar !); dit terwijl de rekenrente uitgaat van een procentje of wat aan rendement. Doe dit 30 jaar achter elkaar en u begrijpt waarom pensioenfondsen stinkend- en stinkend rijk zijn maar door de rekenrente straatarm gerekend worden. De politiek zal dat ooit toe moeten geven en waarschijnlijk zullen ze dan opnieuw proberen om deze ‘vleespotten’ af te romen ‘op zijn Lubbers’ … !


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.