AEXNY 21.82
560.67 (4.05%)
  AEX -4.07
519.64 (-0.78%)
  DJIA -76.22
21674.51 (-0.35%)
  NASDAQ -5.39
6216.53 (-0.09%)
  S&P 500 -4.46
2425.55 (-0.18%)
  NIKKEI -232.22
19470.41 (-1.18%)
  DAX -38.27
12165.19 (-0.31%)
  BEL-20 -18.95
3924.78 (-0.48%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 10/08/2017
Categorie: Column

Komkommer-ratatouille

Met name op vakantie is het volgende belangrijk: steeds meer bedrijven en instanties maken ‘te pas en te onpas’ kopieën van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart maar mogen dat vaak helemaal niet ! En élke kopie is een risico op zoiets als identiteitsfraude; het is dan ook zaak om ‘paal en perk’ aan het aantal kopieën en aan de te verstrekken gegevens te stellen. Want anders openen anderen straks bankrekeningen op UW naam, huren auto’s en of kopen (vooral online) producten of diensten met UW geld of berokkenen u andere financiële- of maatschappelijke schade. Wist u dat hotels of campings helemaal niet van u mogen vragen om uw identiteitsbewijs te laten kopiëren ? Zij dienen te volstaan met het noteren van gegevens als paspoort of identiteitskaart, en het nummer dat daarop staat. En in de gevallen dat u het WEL verplicht bent, zoals bij financiële instellingen of overheids-instellingen, is het verstandig om een (bedrijfs)naam en datum op de kopie te schrijven (m.b.v kopieID ?). Tevens moet u het Burger Service Nummer, dat trouwens 2 keer op de documenten staat, onleesbaar maken; daar heeft vrijwel niemand iets mee te maken. Nu zal het in de meeste gevallen goed gaan maar de gevolgen zijn, als het onverhoopt tóch misgaat, erg groot. En dus is het zeer verstandig om zeer voorzichtig met dit soort gegevens om te gaan …

De uiterst naïeve ‘alternatieve waarheid’ in ONS land; MILJARDENSCHADE !

We geven honderden miljoenen per jaar uit in de wereld om de reputatie van NL omhoog te krijgen en hoog te houden. En laten we eerlijk zijn: ons land heeft in veel opzichten een prima reputatie en het is héél veel waard om die reputatie hoog te houden. Schade aan zo’n goede reputatie kan dan ook direct erg groot zijn ! Zo herinner ik mij nog dat ex-VS-president Bush NL als fiscaal paradijs wilde bestempelen. Dat was in mijn ogen volstrekt terecht, zie het schokkende recente onderzoek van de Uni van Amsterdam, maar zou ons land grote schade doen. De toenmalige regering Balkenende stond ‘op zijn achterste poten’ en wist dat uiterst schadelijke stempel succesvol van ons land af te houden. Het onderzoek waar ik op wijs bewees overigens dat NL HET BELANGRIJKSTE LAND TER WERELD is voor multinationals die geld naar belastingparadijzen sturen ! Het is dus nog véél erger dan de enquête in de 2e Kamer onlangs uitwees, waarin ons land een belangrijke rol wordt toegedicht in internationale fiscale constructies. Terug naar het onderwerp: SGP-leider van der Staaij vindt blijkbaar te weinig medestanders in NL voor zijn extreme euthanasie-standpunt, en liet in de Wall Street Journal optekenen ‘dat NL-dokters ons vermoorden’ en “het recht op leven in NL wordt bedreigd”. Gespeend van élke nuance en uitleg werd daar de reputatie van NL even ‘door het slijk gehaald’ zodat de man in zijn eentje verantwoordelijk is voor veel economische schade in de komende jaren ! Als de realiteit zó ver af staat van zulke extremistische standpunten dan is wat mij betreft de vrijheid van meningsuiting ook overschreden !

Wanneer komen de Britten eindelijk achter de keiharde realiteit ?

Het is gewoonweg lachwekkend om te zien hoe GB de onderhandelingen over een toekomstig afscheid van de EU in gaat. Zo willen ze geen cent betalen maar gingen ze voor tientallen miljarden aan verplichtingen aan, willen ze een ‘harde’ Brexit maar ook nauw verboden blijven aan de EU en tegelijk onderhandelingen op meerdere fronten. Het is goed, logisch en begrijpelijk dat de EU daar niet op in gaat en eerst de scheiding af wil wikkelen alvorens naar de toekomst te kijken. Ondertussen neemt het ene na het andere bedrijf (deels) afscheid van GB, verplaatsen duizenden miljarden aan (belegd) kapitaal zich naar het continent en verdwijnen de banen met duizenden tegelijk. Uiteraard merkt men dat niet van de ene op de andere dag maar is het een sluipende achteruitgang, en de macrocijfers bewijzen dat met hele duidelijk dalende trends. Daarnaast wordt het leven voor de Britten steeds duurder (mede door het goedkopere pond) en loopt de PPI-inflatie met ruimschoots dubbele cijfers op. Dan is het grappig om te zien hoe het bedrijfsleven daar mee omgaat want producten simpelweg 10-20% in prijs verhogen jaagt de klanten weg. En dus zag het GB-statistische bureau (ONS) de inhoud van de verpakkingen van ruim 2500 producten in het land kleiner worden met gelijk-blijvende prijs ! Ik haalde indertijd aan dat de hoeveelheid chocola in een Toblerone-reep fors verkleind was, en noemde de rel rond de prijs van Marmite; dat is dus REGEL en GEEN uitzondering ! En zo blijven de Britten zichzelf bedonderen en blijven weigeren om de realiteit in de ogen te kijken: met het EU-lidmaatschap kregen ze onnoemelijk veel voordelen en die leveren ze nu (bijna allemaal) weer in …

PS. Door ziekte is er niet elke dag een column, of zijn ze soms kleiner dan normaal.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2017 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.