AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  2.61
549.51 (0.48%)
   DJIA 49.51
26252.24 (0.19%)
   NASDAQ -29.82
7991.39 (-0.36%)
   S&P 500 -1.48
2922.95 (-0.05%)
   NIKKEI 82.90
20710.91 (0.40%)
   DAX 54.79
11801.83 (0.47%)
   BEL-20 19.57
3529.68 (0.56%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 13/08/2019
Categorie: Column

Het wáre gezicht van…

Wat werd er weer gelogen en wat regende het krokodillentranen in de reacties van Trump (“mijn toon brengt mensen samen”) op de 2 massale schietpartijen van vorige week. Een van zijn voorstellen is om het moeilijker te maken dat mentaal gestoorde mensen aan wapens kunnen komen en dat is niet alleen hilarisch maar ook tragisch. Want het was DIEZELFDE Trump die in 2017, als een van zijn 1e daden, Obama-wetgeving terug draaide (H.J Res. 40) die er juist voor zorgde dat gestoorde lui niet aan wapens konden komen ! Uiteraard bejuicht door de wapenlobby (National Rifle Association; NRA) die sprak over “een nieuwe tijd voor wapen-bezitters”. Wat een schlemiel ben je als je dit soort dingen zegt, zélf aan de bron van het probleem staat én die dan met DEZELFDE middelen bestrijdt ! EN denkt hij nu werkelijk dat mensen daar in trappen ? Ondertussen maken psychologische zorgverleners in de VS ‘gehakt’ van de conservatieve denkwijze inzake dit probleem. Er zijn zóveel wapen-aankoop-mogelijkheden en wegen óm de ‘backgrond-check’ heen dat de VS ca. 40% van alle wapens in de wereld herbergt en ca. 50% er een heeft. Zij zeggen dus terecht dat het niet aan zieke mensen ligt die amok maken; de VS gaf én geeft ze bijna ongehinderd toegang tot (krachtige automatische) wapens en DAT moet stoppen”. Om maar te zwijgen over de vele racistische opmerkingen die Trump ervoor maakte en die de aanslag-plegers inspireerde ! Adveerterders van websites die dit soort haat verspreiden, en die zijn er zowel veel als grote, trekken zich gelukkig massaal terug van zulke sites omdat ze weten hoe laat het is. Toen Trump nog maar nét aan de macht was schreef ik dat hij een voorbeeld-functie heeft en dat geldt ook inzake dit ‘white supremacy-denken’. Want als HIJ racistisch is naar mede-politici en overwegend zwarte steden (b.v Baltimore) “een door ratten vergeven gat” noemt, reageren idioten daarop. REPUBLIKEIN McCollister: “mijn partij promoot racisme in ons land en dat doet mij als levenslang republikein heel heel veel pijn”. Niet vreemd dus dat een record-aantal republikeinen niet verkiesbaar wil zijn in 2020 ! En: zoals altijd gaan de moord-partijen gewoon door, totdat er (kinderen van) (republikeinse) politici sneuvelen …

Eurozone en ECB: hou Italie niet langer de hand boven het hoofd !

Het mag geen nieuws zijn dat de vanaf het begin wankel gevonden coalitie in Italië al een impasse bereikte over een van de 1e grote onderwerpen. Maar dat dit voor beide partijen al reden is om de coalitie ook op te blazen, had ik niet verwacht. Het geeft maar weer aan dat regeren met populisten, als ze niet een duidelijke meerderheid hebben maar afhankelijk zijn van andere partijen, razend moeilijk is. Want die partijen zitten zó vol met onderbuik-gevoelens, boosheid en frustratie dat (in theorie) ELK dossier een dodelijk struikelblok kan worden (zie hier kabinetten met LPF en PVV) ! Wist de coalitie van de 5-sterren-beweging en de zeer nationalistische Lega Brussel nog aan het lijntje te houden inzake de onverschilligheid richting de begroting; het is nu dus raak. En zo gaat het land in enkele maanden WEER naar de stembus, haalt ook deze coalitie de eindstreep niet (traditie in Italië !) en is het de vraag wat de kiezer nu wil. Volgens peilingen krijgt VP Salvini meer stemmen terwijl de partij van Grillo juist zou verliezen. Als dat klopt, dan hoop ik niet dat Lega zóveel stemmen krijgt dat zij alleen kan regeren, want dát geeft die onvoorspelbare populisten véél te veel macht en dan gaat Italië pas ECHT bergafwaarts ! De plannen die zij heeft om de problemen in Italië aan te pakken zullen amper veranderen en zijn ook na de nieuwe verkiezing slecht voor het land. En ondertussen moet de rest van Europa, die m.u.v Griekenland véél beter zijn best deed dan Italië in de afgelopen decennia, slikken dat de ECB de rente kunstmatig laag houdt. Zodat WIJ geen spaarrente krijgen (afstraffing goed gedrag), dat de ECB de INFLATIE nóg verder op wil jagen zodat koopkracht-groei uitgesloten is (economisch heel dom !) is en er de komende jaren ettelijke tientallen miljoenen pensioenen in Europa worden gekort. Eurozone en ECB, hou op met het straffen van de rest van Europa, gooi Italië uit de Eurozone en laat haar aan haar lot over. Ze willen niet beter !

Johnson krijgt binnenkort emmers economische shit over zich heen …

Voor lezers / lezeressen van mijn columns is ‘t geen verrassing dat de GB-economie al sinds K2 in recessie zit, ook al is de groei in de landen eromheen door de VS-China-handelsoorlog ook duidelijk terug gezakt. Want nu na 2 jaar onzekerheid het VK-vertrek uit de EU onontkoombaar lijkt te worden met premier Johnson, is er een HARDE datum in de vorm van 31-10. En dat is de stip aan de horizon die nodig is om de schade van het vertrek zoveel mogelijk te beperken, al zal dat maar voor een klein deel lukken. Helaas voor de Britten is die stip érg dichtbij en ondanks dat ze méér dan genoeg tijd hebben gehad om zich erop voor te bereiden, regent het nog altijd waarschuwingen dat dit niet het geval is. Dat is uiteraard eigen schuld maar wat nog veel erger is, is dat het vertrek eind oktober waarschijnlijk zonder overeenkomst plaatsvindt (no deal) ! Want zoals ik voorspelde deed de regering Johnson afgelopen week wéér een beroep op de EU om opnieuw te gaan onderhandelen en een aantal afgesproken zaken weer op de helling te zetten. Daar is uiteraard noch de tijd noch de motivatie noch de bereidheid toe, iets waar het VK de afgelopen jaren indringend voor is gewaarschuwd. En om dat dan NOGMAALS te proberen en deze keer te hopen op een ANDERE uitkomst, is niet alleen dom maar ook verspilde energie. Ook loog Johnson direct na aantreding dat zijn land bij een no-deal geen cent aan de EU hoeft te betalen: ze zijn dan nog altijd ruim € 30 miljard schuldig voor lopende zaken ! Met de krimp is ook bewezen dat de groei die in eerdere kwartalen optrad, voorraad-vorming was nadat EU-vertrek langzaam maar zeker waarschijnlijker werd. Ook zijn er steeds meer bedrijven die niet meer uitbreiden in het VK, die hun activiteiten verminderen en zelfs geheel vertrekken. De groei is immers duidelijk benedenmaats, het pond staat record-laag, de koopkracht daalt aanzienlijk en de premier is een liegende en bedriegende populist die de grootst mogelijke financieel-economische schade aan lijkt te willen gaan richten. En dan komt uit wat ik eerder schreef: met de GB-toetreding in de jaren 70 wist het land grote economische- en inflatoire problemen te overwinnen en met haar a.s vertrek komen die problemen NET ZO HARD weer terug !


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.