AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -8.22
510.86 (-1.58%)
   DJIA -125.98
25191.43 (-0.50%)
   NASDAQ -31.09
7437.54 (-0.42%)
   S&P 500 -15.19
2740.69 (-0.55%)
   NIKKEI -604.04
22010.78 (-2.67%)
   DAX -250.06
11274.28 (-2.17%)
   BEL-20 -72.99
3437.39 (-2.08%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 10/10/2018
Categorie: Column

EU verspeelt geloofwaardigheid…

Net zoals in eerdere jaren vermijd ik steeds stelselmatig en met groot plezier het walgelijke verschijnsel Prinsjesdag, als het kabinet goede sier maakt met het uitgeven van miljarden die ons eerst ontfutseld zijn. En het is even walgelijk dat zij de Koning voor haar karretje spant om dat te vertellen; alsof het dan uit neutrale bron komt. Ik zou mij daar als Koning absoluut niet voor laten strikken maar het is nu eenmaal traditie; net als veel andere zaken op Prinsjesdag. Ik kijk dan wel weer naar de Algemene Beschouwingen om te zien wat de oppositie er van vindt en trek dan conclusies over de plannen voor het komend jaar van het zittende kabinet. Dat een figuur als Baudet dat dat ‘te min’ vindt is niet alleen arrogant maar ook een minachting voor de werking van ons politieke stelsel (waarin hij zich een plaats heeft bevochten); maar ook voor zijn collega’s. Die willen ook graag weten wat zijn partij er van vindt en kunnen het daar dan mee eens of oneens zijn; zo ontstaat de noodzakelijke politieke werking.

Geen transparantie van publieke uitgaven is vragen om grootscheepse fraude

Bij welke publieke baan krijg je een ruime € 8000 bruto salaris en een hele ruime € 4000 onkosten-vergoeding per maand ? En daar bovenop nog een reiskosten-vergoeding tot ruim € 4000 per jaar én elke DAG even € 306 aanwezigheidsbonus voor officiële vergaderingen ? Daar komen nog allerlei belasting-voordelen, privileges en andere zaken bij, en dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de riante pensioen-regelingen voor die mensen. De regeling is zelfs zódanig riant dat er honderden miljoenen per jaar meer aan pensioenen wordt uitgekeerd dan er aan premie binnenkomt zodat de dekkingsgraad van het fonds tot 37% is gedaald. Ter vergelijking: NL-pensioenfondsen moeten van de overheid een dekkingsgraad van 105% aanhouden ! Uiteraard roepen de Europarlementariërs, want daar heb ik het over, dat er iets moet worden gedaan aan het dekkingstekort en hun riante pensioenen gegarandeerd blijven. Maar ik ben van mening dat dat slechts een deel van de oplossing is en de veel te riante pensioenen ook maar eens op afval-cursus moeten ! Daar komt nog bij dat iedere Europarlementariër dezelfde vergoeding krijgt terwijl het leven in het ene land wel een factor 3-4 duurder is dan in een ander land. Terwijl dit met de lonen voor iedere andere gewone werknemer WEL zo is: in een land met dure levensstandaard worden hoge salarissen betaald en in landen met een laag kostenniveau zijn de salarissen veel lager. In het verleden zijn er ontzettend veel fraudes met al dit soort regelingen gepleegd en kregen de Europarlementariërs de reputatie van “zakkenvullers” en andere minder frisse titels. Daarop zijn er meer én nieuwe regels ingevoerd en dat zou moeten resulteren in veel meer transparantie inzake dit publieke geld. Maar helaas …

Deze miskleun zal luid en duidelijk in de komende verkiezing doorklinken …

Zo waren er een aantal parlementariërs die volledige transparantie gaven over hun onkosten-, reis-, en andere vergoedingen en dus lieten zien hoe het hoort. Maar van de ruim 700 waren er ook een hele hoop die dat niet deden en daarop spanden journalisten uit alle 28 EU-landen een proces aan bij het EU-Hof van Justitie. Zij wilden dat alle bonnetjes openbaar worden gemaakt om te kunnen kijken of de enorme fraude met die vergoedingen drastisch afgenomen was. Maar wat schetst eenieders verbazing ? Het Hof heeft in al zijn ‘wijsheid’ besloten dat openbaar-making niet gaat gebeuren ‘omwille van de privacy van de parlementariërs én omdat het teveel werk zou zijn’ ! Zij vindt de declaraties ‘vol met persoonlijke gegevens staan die moeilijk te verwijderen zijn uit de 4 miljoen documenten waar de journalisten om vroegen’. Ten 1e kan ik mij dat amper voorstellen omdat het om bonnen gaat waar in veel gevallen niet eens een naam of adres van de betrokkene op staat. Ten 2e moet het miljarden-verslindende Europarlement dan maar eens aan de burger uitleggen waarom ze wel transparantie-wetgeving ingevoerd hebben maar die amper of niet naleven. En ten 3e, de belangrijkste reden, zou het al lang verplicht moeten zijn dat volksvertegenwoordigers volledig transparant zijn over AL hun inkomsten, vergoedingen enz. Het hoeft geen betoog dat waakhond Transparancy International ‘vreselijk teleurgesteld is‘ over het vonnis, dat een enorme klap in het gezicht van EU-burgers is omdat het HUN geld is ! En dus kan er weer lustig op los gefraudeerd worden want er hoeft geen enkele rekenschap af te worden gelegd. Dit noemen we ‘de kat op het spek binden’; “wij van WC-eend adviseren WC-eend” heeft nog nooit tot goede resultaten geleid ! En waarschijnlijk komt de rekening van deze ENORME juridische miskleun al in mei 2019, als er weer EU-verkiezingen zijn …

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.