AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -1.45
508.27 (-0.28%)
   DJIA 7.55
24534.82 (0.03%)
   NASDAQ -47.22
7051.10 (-0.67%)
   S&P 500 -6.12
2644.95 (-0.23%)
   NIKKEI 213.44
21816.19 (0.99%)
   DAX -4.73
10924.70 (-0.04%)
   BEL-20 -0.02
3401.22 (-0.00%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 28/11/2018
Categorie: Column

Het volk (gemeenschapsgeld) versus bobo’s…

Is er een verkiezing op komst ? Is het oplaten van proefballonnen niet ‘afgeschoten’ enige tijd geleden ? Blijkbaar niet want onlangs kwamen er weer 2 onbegrijpelijke, onhaalbare en idiote plannen boven drijven waar deze of gene (en ondergetekende) ‘gehakt’ van maken. Niet dat dit iets te maken heeft met de vandaag (woensdag gehaktdag) want gehakt eet ik al 20 jaar niet meer. Zo kwam Dijkhoff met het onzalige idee om criminaliteit in bepaalde wijken dubbel te straffen. Wijken waar een meerderheid aan niet-westerse allochtonen woont, werkloosheid hoog is, opleidingsniveau laag is en waar veel criminaliteit heerst. Dat heeft hij afgekeken van Denemarken, waar dit in sommige gebieden wordt gebruikt. Er is echter nog bijzonder weinig ervaring mee zodat je zo’n voorstel alleen al daarom helemaal niet moet doen. Juridisch ligt het zelfs zeer moeilijk want er moet constant bepaald worden welke wijken aan de criteria voldoen zodat rechters die extra zware straffen uit mogen delen. Om nog maar te zwijgen over de discussie welk niveau van werkloosheid, opleidingsniveau en of criminaliteit in aanmerking komt voor dergelijke straffen. Pechtold noemde Dijkhoff’s plan dan ook “idioot” en Marijnissen “klassenjustitie”; daar sluit ik mij graag bij aan. Maar wie dan denkt dat Dijkhoff genezen is, klaar is en of zijn profileringdrang kwijt is, vergist zich deerlijk. Zondag met Lubach suggereert een keer om kerncentrales in te zetten voor CO2-reductie en de VVD-voorman springt er bovenop: “wat mij betreft beginnen we snel”. Nou, als hij nét zo snel was met zonne- , windenergie en waterstof dan met zulke centrales, dan … ! Nog afgezien van het feit dat de CO2-uitstoot, wanneer zulke centrales klaar zijn (bouwtijd min. 10 jaar), al gehalveerd moet zijn. Dus is het niet eens een schijn van een oplossing ! Om nog maar te zwijgen over radioactief afval, nucleaire rampen als Sellafield, Three Miles Island, Chernobyl, Fukushima en productie van kernwapens. Hou op met die proefballonnen !

Leert ‘men’ uiteindelijk dan tóch van Olympische financiele blunders ?

Het zal wel altijd een strijd blijven tussen (sommige) politici en het gewone volk inzake prestige-projecten. De kern van het verhaal is uiteraard dat politici gemeenschapsgeld uitgeven om dat te betalen (doen ze vrijwel nooit uit eigen zak) en dat veel mensen de uitgaven juist overdreven of zelfs totaal overbodig vinden. Zo werd er in het Canadese Calgary een referendum gehouden over het wel of niet kandideren voor de Olympische Winterspelen van 2026. Dergelijke ideeën komen zelden of nooit uit de rangen van het gewone volk omdat die heel goed weten dat het een prestige-project is en dat er bijna altijd (zwaar) verlies op wordt geleden. In dit geval speelde ook mee dat de stad de Olympische Winterspelen in 1988 al eens had mogen organiseren, dus er is een herhalings-effect. Een en ander pakte niet goed uit want ruim 56% van de mensen die opkwamen voor het referendum stemde tegen, zodat er nog maar 2 kandidaten over zijn: Stockholm (Zweden) en Milaan met Cortina D’ampezzo (Italië). En dat hadden de ‘hoge heren’ (en een paar dames) absoluut niet verwacht want volgens lokale media dacht men dat er een meerderheid vóór zou komen. Het is maar 1 van de vele voorbeelden die er te noemen zijn om aan te tonen hoe verschillend bepaalde politici en ‘het volk’ tegen dergelijke projecten aankijken. Volgens ondergetekende doet ‘het volk’ dat vooral vanuit financieel-economisch oogpunt, een optelsom van kosten en inkomsten (incl. reputatie, uitstraling en na-ijl-effect; b.v toerisme). Terwijl bepaalde politici dat vooral om het prestige doen en de gemeenschap zo met een heftige rekening kunnen laten zitten. En dan moet nog in de afweging meegenomen worden dat de financieel-economische reputatie van Olympische Spelen in het algemeen niet best is. Heel veel organisatoren hebben er in het verleden grof geld op toegelegd en soms bleef er, ook na een eventueel bijspringen van de nationale regering, nog een forse schuld over. Eerder dit jaar was er ook nog een reportage over massaal braak-liggende Olympische lokaties. DAT blijft bij het ‘gewone volk’ veel langer hangen …

Waarom krijgt ’n zéér rijk bedrijf nóg eens $ 3,7 miljard gemeenschapsgeld?

Nog zo’n voorbeeld. Afgelopen weekend vond de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Coorporation; Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband) plaats in Papoea-Nieuw-Guinea. En alhoewel geen enkel lid van de 21 deelnemende landen het ooit had gedaan spendeerde diens regering even $ 7 miljoen aan 40 Maserati’s en 3 Bentley’s om de leiders in te vervoeren. Afgezien van het principe dat het veel minder duur maar nog altijd luxueus had kunnen verlopen in normalere auto’s is Papoea-Nieuw-Guinea verreweg de armste van de 21 deelnemende landen. Sterker nog: het land heeft niet eens een nationaal systeem van geplaveide wegen terwijl de regering rijke inwoners beloofde geen aankoop-belasting te heffen als de voertuigen na de top aan hen werden verkocht. En dus komt het neer op het invoeren van dergelijke auto’s voor de rijkste inwoners, op kosten van de regering ! Niet vreemd dus dat het volk furieus was, zeker toen Bollard, de voorzitter van dit samenwerkingsverband, verklaarde dat dit “niet door de organisatie wordt voorgesteld”. En dus hebben vele duizenden een dag lang gestaakt als protest tegen deze greep in de kas. En wat denkt u van het volgende voorbeeld: het steenrijke Amazon, dat zijn hoofdkwartier decentraliseert, is vooral dankzij $ 3,7 miljard aan belasting-voordelen, in het New Yorkse Queens terecht gekomen. Afgevaardigde Gianaris sprak er schande van en zegt dat Amazon “overheden tegen elkaar uitspeelt in een cynisch spel terwijl het bedrijf met haar enorme winsten er juist over zou moeten denken om de staat te subsidiëren; niet andersom” ! Ook wijst hij er terecht op dat er danwel 25.000 banen bij komen maar dat er evenveel (of zelfs meer) zullen verdwijnen omdat die de concurrentie met Amazon niet langer volhouden ! Welke politicus durft dan nog te verdedigen dat die 3,7 miljard ooit nog terug verdiend wordt ? Vooral DAAROM denkt het gewone volk héél anders…

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.