AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX 0.12
561.18 (0.02%)
   DJIA -10.33
25792.86 (-0.04%)
   NASDAQ -37.43
7223.69 (-0.52%)
   S&P 500 -9.82
2776.42 (-0.35%)
   NIKKEI 236.93
23951.81 (1.00%)
   DAX 45.82
13246.33 (0.35%)
   BEL-20 -0.49
4163.96 (-0.01%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 16/01/2018
Categorie: Column

Wie kan er goed met zóveel geld omgaan?

Op kerstavond was er na de ondergaande zon in de omgeving van Los Angeles een bizar fenomeen in de lucht te zien. In 1e instantie leek het een meteoor of een ufo te zijn maar op een gegeven ogenblik leek het zelfs op een vliegende vis. Zoek het filmpje maar eens op op een filmkanaal want een automobilist met een dashcam legde het perfect vast ! Het hield vele automobilisten, die op dat moment op de wegen reden, méér bezig dan de veiligheid op de weg en dus gebeurden er een aantal ongelukken. Sommigen keken namelijk gebiologeerd naar het wonderbaarlijke verschijnsel en waren niet meer ‘bij de les’ terwijl anderen zelfs (hard) op de rem trapten; met voorspelbare gevolgen. Na vele ‘wild guesses’ bleek het aanhoudend felle lichtverschijnsel boven de stad uiteindelijk het eindresultaat van de lancering van een raket met satelliet te zijn. Maar aangezien de NASA daar geen lanceringen doet en ruimtevaart niet meer exclusief het terrein van de NASA is, bleek het om een lancering van het ruimtevaartbedrijf van Musk (Tesla) te gaan. En dan wordt het gênant en ironisch want de man die verantwoordelijk was voor de lancering (Musk) en de ongelukken die er op volgden, maakt OOK zelfrijdende auto’s die het verkeer juist VEILIG zouden moeten maken …

Het regende weer grote bedragen de laatste tijd …

De laatste tijd regende het grote prijzen in allerlei loterijen; in ons eigen land, maar ook in de VS. Zo viel de Powerball-prijs van augustus 2017 (maar liefst $ 758,7 miljoen; record) toe aan een alleenstaande moeder uit Massachusetts. En begin januari 2018 kreeg een inwoner van New Hampshire een Powerball-bedrag van $ 570 miljoen (1-na-hoogste bedrag) en belandde een andere grote loterijprijs van bruto $ 450 miljoen in Florida. In sommige gevallen zijn dergelijke prijzen óf ineens uit te keren of in b.v 30 jaar 1/30 deel, zodat het uiteindelijke bedrag behoorlijk anders kan zijn. En uiteraard vreet de Staat óók nog flink mee uit de ruif van dit soort prijzen want belastingen kunnen, afhankelijk van de Staat waar men woont, wel oplopen van ruim 20% tot bijna 50%; dit laatste is haast crimineel ! Maar vergis u niet: ook in NL is de kansspel-belasting al 30%, een flink aantal jaren geleden was dat nog 22%. Ook in ons land werden een aantal grote prijzen uitgedeeld. Zoals de 53,9 miljoen van de Postcodeloterij, een prijs die overigens met meerdere mensen moet worden gedeeld; de grootste winnaar kreeg maar liefst 17,9 miljoen ! Kansspel-belasting hoeft de winnaar van de Oudejaarsloterij bij de Staatsloterij, een bedrag van 30 miljoen, niet te betalen; die neemt die loterij voor HAAR rekening. De man van 62 uit Tilburg wil anoniem blijven maar in het Brabants Dagblad zei hij dat hij het geld aan zijn 2 kinderen had geschonken. “Afgelopen zomer verloor ik mijn vrouw en ik had liever de tijd terug willen draaien dan 30 miljoen winnen; ik heb zelf niets nodig”. “Bij mij verandert er niets …”

Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen’ …

Legendarisch en schokkend genoeg waar zijn de talrijke verhalen over winnaars van zeer grote prijzen, vooral in de VS, die de enorme bedragen er in enkele jaren doorheen jagen en daarna niet zelden bankroet worden verklaard ! Alleen al daarom zou ik als overheid zulke prijzen maximeren tot hooguit enkele miljoenen per persoon. Met als prettige bijkomstigheid dat er dan tientallen tot zelfs honderden multi-miljonairs per trekking bij zullen komen omdat de kans om een paar miljoen van een bedrag van vele honderden miljoenen te winnen groter is. Uiteraard, laten we eerlijk zijn: ook de kans om een dergelijke prijs te winnen is nog altijd minimaal en in de meeste gevallen 1 op ettelijke miljoenen. Maar het wordt toch een héél ander verhaal als een totaalprijs van bruto $ 750 miljoen wordt opgesplitst in 300 prijzen van elk $ 2,5 miljoen. Zonder opsplitsing zou de winkans waarschijnlijk 1 op ettelijke honderden miljoenen of zelfs meerdere miljarden zijn. Maar met 300 prijzen van elk $ 2,5 miljoen stijgt de winkans b.v naar 1 op enkele miljoenen. Een onverdeelde hoofdprijs valt ook maar in 1 staat waar een opgesplitste hoofdprijs (statistisch gezien) in élke VS-staat 6 prijzen van $ 2,5 miljoen doet. En dat komt toch een héél stuk dichterbij dan zo’n onaantastbare prijs van vele honderden miljoenen in een vaak ver weg gelegen deel van het land ! Ik maak mij echter geen illusies dat er ook mensen zijn die een prijs van b.v $ 2,5 miljoen er moeiteloos in no-time doorheen jagen. Maar dan hebben die 299 anderen er samen nog altijd véél meer plezier van dan die ene winnaar van $ 750 miljoen !

AEX deelde de laatste 10 jaar ook grote prijzen uit !

Op de beurzen zijn er de laatste 10 jaar (de huidige stijging begon al in 2009) ook veel grote prijzen uitgedeeld: index-stijgingen van honderden procenten zijn normaal terwijl individuele aandelen-stijgingen niet zelden nog een factor 2-3 hoger liggen ! Dit laatste is tegelijkertijd ook het beste argument om te proberen de beste aandelen uit te zoeken want dat maakt écht veel uit ! Op index-niveau zijn we in NL inmiddels aanbeland bij de dubbele top uit 2007 rond 560 (intraday 564) en zoals u in de hierboven geplaatste grafiek ziet zal dat de nodige weerstand oproepen. Want niet alleen rond 560 ligt weerstand; de index heeft ook (bijna) de bovenkant van de stijgende bruine trend sinds 2009 (AEX toen intraday op 195) bereikt. Dit wil niet zeggen dat de index niet verder kan stijgen maar wél dat die voorlopig beperkt tot gering zal blijven. En als die beruchte 560-565 overwonnen kan worden (die kans acht ik op termijn best groot) dan kunnen er 2 dingen gebeuren: de index breekt ook door de stijgende bruine weerstand, of ketst er tegen af en zet een (flinke) daling in. Op dit moment is nog niet te zeggen hoe dat gevecht uiteindelijk afloopt maar ook een opwaartse uitbraak boven de al stijgende bruine trend geef ik zeker een goede kans; dat proces kan overigens wel een jaar of wat duren want het zijn beiden zware weerstanden …


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.