AEXNY 27.62
588.97 (4.92%)
  AEX -4.76
542.91 (-0.87%)
  DJIA -70.54
23087.06 (-0.3%)
  NASDAQ -48.25
6575.97 (-0.73%)
  S&P 500 -8.58
2552.68 (-0.33%)
  NIKKEI 85.47
21448.52 (0.4%)
  DAX -75.84
12967.19 (-0.58%)
  BEL-20 -21.13
4054.11 (-0.52%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 04/10/2017
Categorie: Column

Wat een (politieke en fiscale) rotzooi!

Mocht u denken dat het alleen in de VS een politieke rotzooi is sinds de verkiezing van Trump, dan heeft u het mis. Ook in ons land werden onlangs wat boekjes open gedaan over het reilen en zeien in zowel een linkse (SP) als rechtse partij (VVD). Ex-kamerlid Gesthuizen vond SP-coryfee Marijnissen ‘een driftige kleuter die een monocultuur veroorzaakt waarin niets en niemand goed genoeg is, iedereen afgebrand wordt en fractieleden tegen elkaar opgezet worden’. Een zware burn-out was volgens collega Kant “haar eigen schuld” (saillant detail: Kant mislukt als politiek-SP leider en ruimde het veld in 2010) en huidig leider Roemer ‘werd slecht voorbereid op debatten’ (was al lang duidelijk). Ex-kamerlid Bashir beaamde haar versie en zei dat er geen onwaarheden in het boek stonden, dus kan worden aangenomen dat de meeste beweringen kloppen. Uiteraard spreken de meeste partijleden haar versie tegen en bagatelliseren de inhoud van haar boek. Ze hebben echter de schijn tegen, zeker nu blijkt dat het er aan de andere kant van het politieke spectrum blijkbaar vergelijkbaar aan toe gaat. Daar opende ex-kamerlid Berckmoes haar mond nadat ze ‘jarenlang monddood was gemaakt in de VVD, precies moet doen wat de leiding wilde (en als je dat niet deed namen ze je portefeuille af) en voor vrijwel alles moest je toestemming vragen aan Voorlichting’. ’Zeker de fractie zat vol paranoia en geheimzinnigheid, werd inzake vele onderwerpen niet eens gevraagd en leden werden gedeisd gehouden met de baantjesmachine’ (b.v voor een later burgemeesterschap). En ook hier wordt haar mening tegen gesproken maar weer is de schijn tegen. We hebben sinds de eeuwwisseling namelijk al te veel van dit soort voorbeelden waarheid zien worden …

Trump’s belastingplannen: gewone Amerikaan, maak je borst maar nat  

Als ik dit schrijf zijn er EINDELIJK enkele details van het belastingplan van Trump naar de media gelekt. En wat al vermoed werd wordt bevestigd door een verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 naar 20%, terwijl Trump zelfs nog liever naar 15% was gegaan ! Wat ook werd bevestigd is dat de rijke Amerikanen een stuk minder belasting gaan betalen, namelijk maximaal 35%. Tevens gaan de huidige 7 schalen naar 3-4 terug en zullen de geweest meeste gewone burgers te maken krijgen met tarieven van 12 of 25%. Uiteraard kunnen deze zaken en getallen nog wijzigen omdat de wet door de beide Amerikaanse Kamers moet worden geloodst en de Democraten hier faliekant op tegen zijn. Zij vrezen, en dat lijkt me deze details volledig terecht, dat bedrijven en rijke Amerikanen fors minder belasting gaan betalen en dat de gewone Amerikaan daar voor op zal draaien. En dat is precies hetgeen ik voorafgaande aan de verkiezing van Trump al had voorspeld ! Uiteraard bagatelliseert Trump de effecten van zijn plannen door te beweren ‘dat hij en zijn bedrijven er geen voordeel van hebben en ook het profijt voor de rijkste Amerikanen meevalt’. Feitelijk is dat niet te controleren want niemand weet hoeveel belasting hij betaalt omdat hij als enige VS-president nooit inzage heeft gegeven in zijn aangiftes. Maar de kans is groot dat dit je reinste leugens zijn want vrijwel iedere kenner houdt er al geruime tijd rekening mee dat zijn (persoonlijke) voordeel aanzienlijk zal zijn ! Net als Berlusconi die op die manier gevangenisstraf ontliep …

Tenzij Trump een duveltje-uit-een-doosje vindt, gaat hij er ‘politiek aan’ !

Trump kan de plannen namelijk NIET door beide Amerikaanse Kamers krijgen als hij dit niet min of meer budget-neutraal maakt; zelfs de meeste republikeinen zijn namelijk tegen het verder op laten lopen van de staatsschuld. Vooralsnog blijft het een open vraag wie voor deze forse belasting-verlagingen opdraait maar als dit budget-neutraal plaatsvindt dan zijn de gewone Amerikanen goed de pineut ! Dan zijn ZIJ degene die fors meer belasting (in welke vorm dan ook) zullen moeten gaan betalen om het planbudget-neutraal te krijgen en te houden. Als die veronderstelling klopt dan waag ik mij aan een voorspelling: alleen al hierdoor zal het draagvlak van Trump een zódanige knauw krijgen dat hij de steun van veel gewone Amerikanen gaat verliezen. Hij heeft dan namelijk ruim voldoende bewezen NIET voor hun belangen op te komen en hen juist te benadelen, een stap die gevolgd zal worden door veel partijleden die Trump dan ook willen laten vallen. Ook zijn er over iets meer dan een jaar tussentijdse verkiezingen en willen zij herkozen worden maar ze kúnnen ze hem laten vallen omdat hij de steun van veel gewone Amerikanen kwijtraakt; RTL-correspondent Mouthaan legde dat mechanisme onlangs nog uit. Dus tenzij Trump nog met een zeer originele en erg onverwachte oplossing komt om het enorme gat te dichten dat door zijn belasting-plannen gaat ontstaan, lijkt zijn politieke lot in de loop van 2018 beslecht te worden. Als talloze andere zaken zoals de Russische connecties, de op scherp gezette woorden-oorlog met N-Korea en / of terugtrekking uit het Parijse klimaat-akkoord dat al niet eerder doen. Of gaan 3 hurricanes op rij in slechts enkele maanden hem (klimatologisch) vellen ?

PS. Door ziekte is er niet elke dag een column, of zijn ze soms kleiner dan normaal.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2017 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.