AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -0.11
596.39 (-0.02%)
   DJIA 10.25
27691.49 (0.04%)
   NASDAQ -11.04
8464.28 (-0.13%)
   S&P 500 -6.04
3087.04 (-0.20%)
   NIKKEI -60.03
23331.84 (-0.26%)
   DAX -30.19
13198.37 (-0.23%)
   BEL-20 -8.67
3868.27 (-0.22%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 29/10/2019
Categorie: Column

Beleids-ommezwaaien...

Weet u waarom ik al een tijdje dacht, en de laatste tijd steeds sterker omdat allerlei partijen er weer uit stappen, dat de Facebook-munt Libra geen succes wordt ? Omdat Facebook té groot is, en daarmee de eventuele macht die zo’n virtuele munt uit zou kunnen oefenen. Vandaar ook dat veel toezichtshouders er bovenop doken en er min of meer unaniem afkeuring of zelfs ‘hel en verdoemenis’ over uitspraken. Zij zijn immers onderdeel van het gangbare betalings-systeem dat draait op dollars, euro’s, yens of renminbi’s en zien een nieuwe munt, vitueel of niet, als concurrentie. En waar de nogal beperkt verhandelde bitcoin door hen al ‘met de nek aangekeken wordt’, levert de introductie van de Libra voor hen een ware vloedgolf van walging én verboden op ! Facebook heeft namelijk zo’n 2 miljard leden en als maar een kwart van hen (500 miljoen) in de Libra zou stappen dan zijn dat er al méér dan alle Eurozoneanen tezamen ! De vraag is namelijk: wat voegt zo’n munt WERKELIJK toe aan het bestaande pallet aan (virtuele) munten ? Weinig, is het antwoord. Het is weliswaar in 1e instantie bedoeld voor Facebook-gebruikers, om “even makkelijk geld over te maken dan een regel te schrijven op Facebook”. Maar: het is de bedoeling dat de Libra ook BUITEN het netwerk van Facebook-gebruikers komt en dan drukt die enorme massa héél hard door. Zo wordt bitcoin ineens gemarginaliseerd terwijl die virtuele munt die al zeer veel kritiek van politici, toezichts-houders en anderen kreeg ! Het zijn namelijk (virtuele) munten die de munt-markten grootschalig (virtueel) zouden kunnen verstoren en daar is de gevestigde (geld) orde nooit blij mee ! En dan heb ik het nog helemaal niet over de enorme potentie voor witwassen, fraude en andere illegale activiteiten, dat makkelijk ‘onder de radar’ van autoriteiten kan blijven. Het is dan ook niet voor niets dat vele machtige partners de laatste tijd uit het Libra-project stapten en hun tijd en geld liever in andere zaken stoppen. De toegevoegde waarde is te weinig, ook al lanceert het (bijna) grootste bedrijf ter wereld die munt …

Lagarde KAN het huidige ECB-beleid absoluut NIET voortzetten !

Alhoewel de goegemeente verwacht dat de beoogde opvolgster van ECB-president Draghi, Lagarde, zijn beleid in grote lijnen voort zal zetten, moet ik dat nog zien. Want het moet ieder verstandig mens inmiddels toch héél duidelijk zijn dat de Eurozone uit elkaar aan het vallen is met het huidige ECB-beleid ? Beleid dat vooral bedoeld is voor (het inmiddels uit de afgrond geredde) Griekenland en (het zwaar in de problemen rakende) Italie. Datzelfde beleid zorgt echter in de rest van de Eurolanden voor steeds grotere problemen met een heel scala aan onderwerpen. Zo is er al een hele generatie groot geworden met beleid dat sparen KEIHARD afstraft, omdat de spaarrente voor particulieren vrijwel op nul staat ! Hebben de nodige landen, waaronder Nederland met wederom het beste pensioensysteem ter wereld, (grote) problemen met de pensioenen. Dit omdat rekenrentes, die vooral gebaseerd zijn op marktrente en vastrentende producten en (amper of) NIET op rendement, idioot hoge virtuele verplichtingen scheppen. Zodat veel pensioenen al lang niet meer geindexeerd worden en vaak zelfs gekort; in sommige gevallen al zo’n 10 jaar (en dat kost héél veel (toekomstige) koopkracht) ! Om nog maar te zwijgen over het enorme probleem dat geld lenen historisch gezien al zo’n 10 jaar spotgoedkoop is en alsmaar meer schulden worden gemaakt. Dit terwijl de kredietcrisis, een crisis waarin TEVEEL schulden waren gemaakt, ons juist geleerd zou moeten hebben dat we MINDER schulden moeten maken ! En vergeet ook niet dat Draghi een Italiaan is en ondanks dat hij en iedereen uit zijn omgeving (desnoods glashard) ontkent dat zijn nationaliteit ook maar enige rol speelt, spreekt zijn beleid boekdelen en dat bevoordeelt Italie in hoge mate !

Ik verwacht van Lagarde ‘n (uiteindelijke) drastische beleids-ommezwaai !

Lagarde daarentegen is een Francaise en dat zal van invloed zijn op haar ECB-beleid; ook al zal haar omgeving dat idem dito (glashard) ontkennen. Daar komt nog bij dat zij waarschijnlijk beter zal zien dat het ECB-beleid veel te eenkennig is richting Griekenland en vooral Italie, en de rest van de Eurozone (waaronder Frankrijk !) verwaarloost. Maar: Frankrijk heeft al sinds 1974 een structureel begrotings-tekort (ca. 3,2% in 2019; formeel een nivo waarop het land tot de orde moet worden geroepen) en haar schuld is een ook niet misselijke 101% BBP (ruim 40% bóven de maximum norm van 60% BBP) oftewel 2400 miljard ! Ik verwacht desondanks dat Lagarde wel ander beleid MOET gaan voeren om te voorkomen dat de solidariteit, die er rond het failissement van Griekenland nog wél was, als sneeuw voor de zon verdwijnt. Frankrijk én Italie’s schuld zijn ‘even’ zo’n 10x zo groot dan de Griekse indertijd, zodat er geen enkel Euroland bereid te vinden zal zijn om vooral Italie te redden, mocht dat in de toekomst nodig zijn. En dus moet vooral Italie GEDWONGEN worden om prudent financieel beleid te voeren en naast een begrotings-overschot ook afbouw van de immense schuld te plegen (€ 2400 miljard; hetzelfde bedrag als Italie !) ! Maar omdat de Franse economie een stuk groter is dan de Italiaanse, is de situatie rond Italie veel urgenter en dat zal bij de eerst-volgende crisis tot volle wasdom komen. Dat moet je vóór zijn, de Italiaanse rente moet bovendien omlaag (scheelt tientalen miljarden per jaar !) door prudentieel Italiaans beleid en dat moeten de regeringsleiders en Lagarde afdwingen. Anders is er na de volgende financiele crisis, waarschijnlijk wéér een schulden-crisis, geen Eurozone-zoals-we-die-kennen meer omdat de noordelijke Eurolanden er allemaal uit zijn gestapt als Italie er niet uit getrapt is wegens structureel wanbeleid. Dát dilemma zal haar presidents-periode overschaduwen …

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.