AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  3.15
602.86 (0.53%)
   DJIA 3.33
28135.38 (0.01%)
   NASDAQ 17.56
8734.88 (0.20%)
   S&P 500 0.23
3168.80 (0.01%)
   NIKKEI 598.29
24023.10 (2.55%)
   DAX 61.08
13282.72 (0.46%)
   BEL-20 4.45
3936.10 (0.11%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 06/12/2019
Categorie: Column

Erfenissen...

Trump die zichzelf een “stabiel genie” en “de beste president die ooit geleefd heeft” vindt, beweerde de laatste tijd nog meer bizarre dingen én ook nog op een onvoorstelbaar arrogante toon. Zo denkt hij dat Artikel 2 van de Grondwet hem “alle macht ter wereld geeft, zóveel dat het ieders voorstelling te boven gaat” én denkt hij “op straat iemand neer te kunnen schieten en er geen enkele kiezer mee te verliezen” ! Zijn gedrag, zijn woordgebruik, de tomeloze arrogantie, zijn zeer licht ontvlambare aard, de constante stroom aan leugens en (bizarre) beweringen en nog vele andere slechte eigenschappen en gedragingen zijn zelfs dat van een president in een dictatuur onwaardig ! Laat staan dat we het hier hebben over de VS, dat van zichzelf vindt dat zij de grootste democratie ter wereld is (feit: dat is India), en dat zij dus HET GOEDE VOORBEELD moet geven in de wereld. Met Trump aan de macht doet zij echter exact het tegenover-gestelde: zij trekt zich overal terug in de wereld, stelt egoïstisch haar eigen belangen bovenaan, jaagt iedereen tegen zich in het harnas en is goede vrienden met de meest afschuwelijke dictators / moordenaars / genocide-plegers ! Ook heeft hij talloze processen ‘aan de broek’ om evenzovele redenen, is er een ‘impeachment’ (afzettings-procedure) tegen hem en doet hij al die zaken hooghartig af met opmerkingen als “heksenjacht” enz. Maar feit is dat hij zich in veel opzichten onvoldoende of niet aan de wet hield, dat hij denkt dat hij overal ‘mee weg komt’ terwijl hij gewoon aan de grondwet moet voldoen en dan wil hij OOK NOG herkozen worden (als hij niet eerst afgezet wordt) ! Conclusie: in minder dan 1 ambtstermijn gleed de VS af naar een zeer bedenkelijk nivo en wordt zij én haar leider in grote delen van de wereld keihard uitgelachen (nu weer NATO-top) … In- en intriest !

Draghi vertrekt terwijl er ‘aan zijn stoelpoten wordt gezaagd’ !

Een van de laatste dingen die de Italiaanse ECB-voorzitter Draghi verrichtte was het (proberen) tot zwijgen brengen van ECB-leden die openbare kanttekeningen plaatsten bij ‘zijn’ ECB-beleid ! Je zult maar op die manier afscheid moeten nemen; hangende in de afscheids-periode wordt er wederom fors ‘aan de poten van je stoel gezaagd’ ! Uiteraard hadden Knot, Weidmann en anderen groot gelijk in hun kritiek op het ECB-beleid, dat bovenal bedoeld is om de zwakste landen ‘binnenboord’ van de Eurozone te houden. Nu is dat op zich geen groot probleem ware het niet dat dit ten koste gaat van de sterkste landen die daar alsmaar meer last van ondervinden. En het wordt nóg akeliger als u bedenkt dat het belangrijkste zwakke land (Italië) er AL SINDS DE OPRICHTING van de eurozone maar ‘met de pet naar blijft gooien’; ondanks AL DIE HULP ! Dat MOET dus anders en ik hoop van ganser harte dat de nieuwe ECB-chef Lagarde dat beseft, en er naar handelt. Italië MOET duidelijk gemaakt worden, in niet mis te verstane bewoordingen, dat het nu ECHT AFGELOPEN is met de continue misdragingen ! Tegelijkertijd moeten politici aan de slag om te zorgen dat Italië uit de Eurozone gegooid kan worden als zij zich meerdere jaren niet aan alle doelstellingen van de Eurozone houdt. Simpel gezegd houdt dat in dat er structureel een jaarlijks overschot van minstens 1,5% BBP moet worden gecreëerd en vervolgens afgelost op de immense staatsschuld. Want die zit al sinds de oprichting boven de eurozone-criteria en is nu tot 135% BBP en € 2.400.000.000.000 (€ 2.400 miljard !) uitgegroeid; dat is op alle vlakken onhoudbaar ! Als het nu lires waren geweest dan maakte ik mij nergens druk om want dat bankpapier had een waarde van toiletpapier bereikt voordat het land de eurozone in werd gerommeld. Maar het zijn keiharde euro’s en het is onvoorstelbaar dat de Italiaanse schuld IN DE EUROZONE hard door is gestegen en dat niemand (van of binnen de eurozone) daar iets noemenswaardigs aan deed ! Dan kan de ECB de rente, zodra de groei in de eurozone aantrekt, wat verhogen om zich toekomstige ruimte te verschaffen en EINDELIJK afstappen van meer dan 10 jaar crisis-lage-rente waar veel Eurozone-landen zoveel last van hebben …

Knot doet weer enkele opmerkelijke uitspraken …

In de 2e alinea van deze column ga ik naar een uitspraak van DNB-president Knot van vorige week, die op de jaarlijkse bijeenkomst van accountants vond dat het NL-belastingstelsel ‘te ingewikkeld en te onevenwichtig’ is. Een simpeler systeem kan volgens hem rekenen op “meer draagvlak onder burgers” en pleit voor “minder belasting op arbeid en meer belasting op bezit en vermogen”. Het bezit van een eigen huis dat hij ook als vermogen ziet, in mijn ogen is het recht op onderdak (ongeacht welke) een 1e levensbehoefte en dan uit principe niet belastbaar, maar daar denkt hij anders over. Het bijzondere is dat hij al lange tijd kritiek heeft op de hypotheek-rente-aftrek, al is die door de lage marktrente heel veel lager dan een paar decennia geleden. En er zal er iets tegenover moeten staan indien hij dat af wil schaffen want dan zou het (meer) belasten van eigen-woningbezit helemaal geen slimme zet zijn. Maar goed, daar moet hij maar eens over na gaan denken. Dan ga ik door naar een andere uitspraak die hij daar heeft gedaan: wat hem betreft “wordt CO2 beprijst om de NL-economie klaar te maken voor de toekomst”. Dus zelfs de president van De Nederlandse Bank begrijpt dat het zo niet langer kan, dat er drastische maatregelen moeten worden genomen en nog snel ook. Dat getuigt van veel meer inzicht dan het verhogen van de snelheid op autosnelwegen, om die een paar jaar later om milieuredenen (die enorm goed voorspelbaar waren !) bijna net zo hard weer terug te draaien ! Productie en diensten die een enorm zware impact op het klimaat hebben moeten simpelweg (veel) duurder worden zodat ze zo snel mogelijk vervangen worden door (veel) milieu-vriendelijker mogelijkheden. Want afgezien van enkele excessen zullen die producten en diensten niet snel verboden worden en dan is er maar 1 andere weg om ze zo snel mogelijk milieu-vriendelijker te krijgen: duur(der) maken. Dat is niet leuk maar bitter noodzakelijk om snel grote passen te kunnen maken …

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.