AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  2.61
549.51 (0.48%)
   DJIA 49.51
26252.24 (0.19%)
   NASDAQ -29.82
7991.39 (-0.36%)
   S&P 500 -1.48
2922.95 (-0.05%)
   NIKKEI 82.90
20710.91 (0.40%)
   DAX 54.79
11801.83 (0.47%)
   BEL-20 19.57
3529.68 (0.56%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 20/08/2019
Categorie: Column

Pensioenen korten, laat me niet lachen

Ook staatsrechtelijk zijn het zeer interessante tijden in het VK. Want na al een aantal opvallende en bijzondere zetten wil Labour-leider Corbyn nu een soort legale staatsgreep plegen om populist Johnson te lozen. In een brief die in handen viel van de BBC voorspelt Corbyn dat de no-deal-Brexit die Johnson voor ogen staat zal leiden tot enorme problemen op velerlei gebieden in het koninkrijk. En dus wil hij dat de andere oppositieleiders hem steunen en na een succesvolle motie van wantrouwen tegen Johnson aanstellen als waarnemend premier om het land te behoeden voor enorme financieel-economische schade. Uiteraard beweert Johnson dat het juist Corbyn is die de economie te gronde richt als hij premier zou worden; die holle retoriek was zonder meer verwacht. Ook wil Corbyn de Brexit verder uitstellen, een nieuwe verkiezing houden EN een nieuw referendum uitschrijven; iets dat ondergetekende altijd heeft gezegd. Want om ZO’N BELANGRIJKE STAP te kunnen doen moet het land wel héél erg zeker zijn van haar streven om uit de EU te stappen want dat gaat het land enorm veel schade opleveren. Ik schreef kort na het referendum dat er eigenlijk een tweederde meerderheid voor zo’n besluit nodig is, analoog aan wijzigingen in de grondwet, of het gaat niet door. Een nieuw referendum is ook een oplossing want ondertussen weet de bevolking een stuk beter welke ellende hen te wachten staat en zal een meerderheid de Britse problemen toch BINNEN de EU op willen lossen (denk ik). Dat kost namelijk minimaal een paar 100 miljard minder aan economische schade, gemiste groei, de te goedkope munt (aantasting van binnenlandse koopkracht) en nog een hele hoop andere dingen. En net nu zelfverklaard bondgenoot Trump de wereld-economie een nieuwe slag toebracht, kan het VK zich dit NIET veroorloven …

Beste pensioenpot ter wereld zou armlastig zijn ? U wordt besodemieterd !

De absurditeit in de pensioenwereld wordt steeds groter ! Jaar na jaar scoren de pensioenfondsen 6 tot wel 12% rendement per jaar (en soms nóg meer) en dat opgeteld bij de netto-instroom van enkele tientallen miljarden per jaar moet het gezamenlijke vermogen al BOVEN € 1.500.000.000.000 zitten ! Maar door de sterk dalende rente zakken politiek-geïnspireerde maatstaven als de dekkingsgraad naar zorgwekkende niveaus waarop de politiek verdere kortingen af wil dwingen. Dat moet u zich eens letterlijk voorstellen: het geld klotst bij de pensioenfondsen tegen de plinten omhoog en de politiek wil dat er miljoenen mensen op hun pensioen worden gekort door een zelfverzonnen dekkingsgraad en rekenrente. NL is helemaal doorgeschoten met haar streven naar het beste pensioenfonds ter wereld en zijn nu volledig contra-productief bezig. Dit heb ik overigens allemaal al zo’n 10 jaar geleden voorspeld en TOEN AL gewaarschuwd voor de gevolgen in de toekomst als dit soort idioterie niet heel snel afgelopen is. Jaar na jaar stijgt het vermogen van de gezamenlijke pensioenfondsen met vele tientallen miljarden per jaar, al meer dan 10 jaar, maar het enige waar de politiek zich druk om maakt zijn dekkingsgraden en rekenrente ! Jaar na jaar komt er nog steeds netto flink meer premies binnen dan er uit gaat aan aan pensioenen, nog afgezien van de behoorlijke tot zeer goede jaarlijkse rendementen bij de meeste pensioenfondsen. Maar door de dekkingsgraad en de rekenrente moeten de meeste pensioen-fondsen op eind december weer boven 95% staan, of ze worden gedwongen tot wéér nieuwe kortingen. En omdat de regering niet wil luisteren wordt het tijd voor steviger acties en moeten de pensionado’s ingrijpender dingen gaan doen om aandacht, tijd én een einde aan de belachelijke kortingen te krijgen; er is MEER DAN GENOEG geld !

De politiek doet met rekenrente en dekkingsgraad voorkomen alsof de pensioenfondsen het beroerd doen; NIETS is minder waar …

En dat is ook niet zo vreemd want alle NL-pensioenfondsen hebben al vele tientallen jaren (veel) meer netto-instroom van premies; zelfs nu nog terwijl de vergrijzing in een hogere versnelling is gegaan. Ook is het relatief hoge percentage van het inkomen dat als toekomstige pensioensom wordt gespaard en belegd, relatief hoog. Alleen al daarvan kunnen de pensioenfondsen hun vermogens jaar op jaar door laten stijgen, tenzij er een negatief beleggings-rendement op duikt. Want dat is de 3e component: er wordt óók nog eens jaarlijks winst geboekt op zowel de hoofdsom (inmiddels zo’n 1500 miljard) als op de jaarlijkse netto-instroom (naar ik begrepen heb zo’n 10-15 miljard). En dan kijk ik terug naar de afgelopen 4 decennia en constateer dat er nog niet eens 1 keer op 10 jaar een licht en soms matig negatief resultaat werd geboekt op de enorme beleggingen ! Anders gezegd: vrijwel jaarlijks is er de afgelopen 40 jaar een leuk tot stevig en soms zelfs zeer uitbundig netto-rendement geweest en groeide de totaalsom van alle pensioen-beleggingen in ons land met vele tot ettelijke tientallen miljarden per jaar ! Tevens is er een goede vergelijking te maken met het vermogen van alle NL-beleggings-instellingen, dat in K2 (+17 miljard op ruim 924 miljard) het zoveelste record op rij boekte. OK, daarmee is het vermogen van onze pensioenfondsen meer dan genoeg vergeleken en verklaard; nu terug naar de waanzin van de dag. Want degene die bedacht heeft dat zulke zéér langlopende spaar- en beleggings-opbrengsten gewaardeerd moeten worden met een kortlopende rente (rekenrente) is niet goed bij zijn hoofd ! Maar ja, dat is een POLITIEKE keuze geweest en DAAR moeten we zo snel mogelijk vanaf !

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.