AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -1.45
508.27 (-0.28%)
   DJIA 7.55
24534.82 (0.03%)
   NASDAQ -47.22
7051.10 (-0.67%)
   S&P 500 -6.12
2644.95 (-0.23%)
   NIKKEI 213.44
21816.19 (0.99%)
   DAX -4.73
10924.70 (-0.04%)
   BEL-20 -0.02
3401.22 (-0.00%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 04/12/2018
Categorie: Column

Wát een (beleggings) wereld…

Herinnert u zich nog wat ik in het verleden schreef over het conflict tussen het Westen (lees: NAVO) en Georgië aan de ene kant, en Rusland aan de andere kant ? En dat beide kanten dat ‘model’ indertijd kopiëerden voor de situatie rond Oekraïne ? En dat Oekraïne zijn rol als bufferstaat nog altijd niet begrijpt, zich niet zelf ontwikkelt en ontworstelt aan de immense corruptie maar naar het ‘rijke’ Westen blijft leunen, zodat het Rusland tegen zich in het harnas blijft jagen ? Welnu, vorige week is er wéér een escalatie ontstaan omdat de Russen een nieuwe ‘streep in het zand trokken’ (feitelijk in de zee) en Oekraïne deels toegang tot de Zwarte Zee ontzegt. Door het indertijd aan Oekraïne gegeven De Krim met geweld terug te veroveren en een brug over de Straat van Kertsj te bouwen denkt Rusland dat als territorium te mogen zien en sluit daarmee de zee van Azov formeel af. Zodat alle Oekraïense havens aan die zee onbereikbaar worden voor Oekraïense (en waarschijnlijk ook steeds meer andere) schepen. Waarschijnlijk bedoeld om Oekraïne economisch kreupel te maken en uit te lokken dat het Westen er nog veel meer miljarden inpompt. Ook riep de Oekraïense president Porosjenko de staat van beleg uit en vroeg om NAVO-schepen, zodat het conflict in theorie de hoogte in kán gaan en kán uitlopen op een confrontatie tussen supermachten. Aangezien de verschillende NAVO-landen daar zeer verschillend over denken zal dat niet gebeuren, ook niet om het hoge risico op escalatie (vergelijk weer met Georgië). Als klap op de vuurpijl vroeg Oekraïne Turkije volgens de Pravda (spreekbuis voor het Kremlin) om de Bosporus, de enige toegang tot de Zwarte Zee, af te sluiten voor Russische schepen. Nu zal Turkije dat niet doen omdat Erdogan juist wil bemiddelen in het conflict, maar dat zou de situatie voor Rusland in ontzettend hoog tempo laten escaleren ! Het is niet voor niets dat een NL-meerderheid indertijd stemde tegen het associatieverdrag met Oekraïne, want dit soort zaken waren allemaal te verwachten. Hopen dat het Westen en de NAVO, de trans-Atlantische VERDEDIGINGS-organisatie die de laatste decennia agressief uitbreidt, niet WEER in dezelfde val trapt. Saillant detail: in 1994 ontmantelde Oekraïne ruim 5000 kernwapens, geërfd van de ex-Sovjet-unie, vooral door de belofte dat Rusland haar nooit aan zou vallen …

Zoals voorspeld: Trump houdt alleen nog maar hardliners over !

Wie om aandacht vraagt, krijgt aandacht; ook al is dat (zelfs vanuit neutraal standpunt) negatief. Trump vraagt ziekelijk veel om aandacht, jaagt iedereen tegen zich in het harnas (ook steeds meer vrienden) en lijkt steeds wilder om zich heen te slaan. Zo beweerden Pompeo en Trump doodleuk dat er geen (direct) bewijs is dat Salman opdracht zou hebben gegeven voor de moord op Khashoggi terwijl een EIGEN rapport van de CIA exact het tegenovergestelde beweert ! Met ongefundeerde beschuldigingen dat de journalist lid zou zijn van het Moslim-broederschap en een staatsvijand van S-Arabië was; daar zijn geen aanwijzingen voor. Uiteraard vooral omdat de VS honderden miljarden aan defensie-contracten in het land uit heeft staan en Trump die niet wil torpederen; ook niet voor mensenrechten. Met als gevolg dat de VS-Senaat met 63 tegen 37 stemmen, waaronder diverse republikeinse, wil dat de VS de steun aan de oorlog in Yemen (lees: steun aan S-Arabië) stopt. Maar ook al is deze mogelijke stap waarschijnlijk vooral symbolisch, omdat er in het HvA waarschijnlijk geen steun genoeg voor is; de les is dat er wéér voldoende republikeinse stemmen tègen Trump stemmen. En daarmee zijn soms bizarre beslissingen en beleid steeds vaker zullen dwarsbomen en zijn politieke leven zuur zullen maken. Ook strijkt bevriend land Argentinië Trump ‘tegen de haren in’ door een vooronderzoek te starten naar Salman, die meedeed aan de G20-bijeenkomst in Buenos Aires. Ook wordt de campagne om speciaal aanklager Mueller ‘in een kwaad daglicht te stellen’, steeds smeriger. Zo wordt hij beschuldigd van alcoholisme (geen enkel bewijs voor) en onderzoekt de FBI of er geld aan vrouwen is geboden voor valse beschuldigingen van seksuele intimidatie. Kern-personen: republikeinse verspreiders van rechtse complot-theorieën via sociale media Wahl (volledig mislukte persconferentie zonder beloofde slachtoffers) en advocaat Burkman. Tevens noemde Trump Mueller “kwaadaardig, ruïneert hij levens en straft mensen die weigeren om te liegen voor hem”. Dit is zó ziek ! En terwijl hardliner en top-veiligheids-adviseur Bolton de keuze van Brazilië voor de extreem-rechtse president Bolsonaro toejuichte en andere landen zoals het onlangs herbevriende Cuba (weer) ‘de grond intrapte’, twitterde Trump iets zéér verdachts.

Het is een vreselijke ‘crooked’ puinhoop in en om de regering Trump …

Het was een bedankje naar de Saudische koning Salman voor de fors gedaalde olieprijzen ! De logische conclusie daaruit kan maar 1 zijn: Trump krijgt zijn zo vurig gewenste lage olieprijs omdat de Saoedi’s een sleutelrol spelen binnen OPEC; in ruil daarvoor heeft Trump geen kritiek op Salman. Hij heeft die lage olieprijs hard nodig om de VS-economie op gang te houden nu eerdere belasting-verlagingen uit beginnen te werken en de economische nadelen van zijn beleid zichtbaar worden. En laat vice-president Pence China even weten ‘dat de VS geen enkele haast heeft om de handelsoorlog te stoppen totdat China draait’, zo de mogelijkheid van een economisch IJzeren Gordijn aangevend. Ook houdt N-Korea, dat onlangs een nietszeggend akkoord met Trump sloot inzake de-nucleairisatie van het Koreaanse schiereiland, zich niet aan de al minieme afspraken en is nog altijd een grote nucleaire bedreiging voor de wereldvrede. En lekte uit dat Trump het bevel aan het ministerie van Justitie wilde geven om politieke vijanden Clinton en Comey (ex-FBI-directeur) te vervolgen terwijl hij dat totaal niet mag. Zelfs als Trump maar een onderzoek overweegt is dat feitelijk machtsmisbruik en kan hij al afgezet worden ! Of deze: na de enorm door Trump opgeblazen rel rond de mail van Clinton, die een cruciale rol speelde in de presidents-verkiezing, maakte de dochter en topadviseur van Trump (Ivanka) DEZELFDE SOORT FOUT en beroept zich op het ‘niet weten’ en ‘het niet verteld zijn’. Dat is zó ongeloofwaardig dat ik rustig durf te beweren dat het pure leugens zijn ! Ondertussen verlagen steeds meer VS-bedrijven in China hun prijzen om de hoge importheffingen te tackelen (Tesla-verkoop -70% !), saneert het ene na de andere VS-bedrijf banen weg (zie enorme rel over GM) en rotten steeds meer gewassen als graan en sojabonen weg op het veld omdat ze niet meer geëxporteerd (kunnen) worden. En als klap op de vuurpijl geeft Trump de Fed de schuld van de recente beursdaling terwijl hij daar vooral ZELF verantwoordelijk voor is. En dus flipperen de beurzen als idioten op en neer omdat zij wel MOETEN reageren op allerlei uitspraken van Trump; een president die zich amper bewust is of wil zijn van zijn positie, voorbeeldfunctie en rol in de wereld. Wát een wereld !

En: gezien de ervaringen met de inhoudsloze deal rond N-Korea denk ik dat de 90 dagen uitstel van de handelsoorlog die dit weekend op de G20 werd bereikt, vooralsnog inhoudsloos en betekenisloos is; puur voor de bühne. Trump gebruik namelijk veel grote woorden maar produceert vooralsnog weinig échte daden …

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.