AEXNY 27.62
588.97 (4.92%)
  AEX -4.76
542.91 (-0.87%)
  DJIA -70.54
23087.06 (-0.3%)
  NASDAQ -48.25
6575.97 (-0.73%)
  S&P 500 -8.58
2552.68 (-0.33%)
  NIKKEI 85.47
21448.52 (0.4%)
  DAX -75.84
12967.19 (-0.58%)
  BEL-20 -21.13
4054.11 (-0.52%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 09/10/2017
Categorie: Column

(Toekomstige) problemen…

Hermitage Capital Management, een zeer opvallende uitspraak. Hij getuigde vanwege zijn ervaring met het doen van zaken in Rusland onder ede in het onderzoek van de Amerikaanse Senaat naar de banden tussen Rusland en de regering van Trump. En zijn bedrijf kreeg daar in het verleden ook te maken met een rechtszaak vanwege belastingfraude (in 1e instantie zelf aangekaart), zoals vrijwel iedere tegenstander van Poetin inmiddels heeft ondervonden. Zo werd zijn advocaat gevangen gezet en stierf in die detentie, waarna hij een succesvol pleidooi hield voor een wet die betrokkenen bij zijn dood toegang tot de VS en het financiële systeem ontzegt. Een door de Russische wol geverfde man, zou je kunnen zeggen. Hij beweerde dat Poetin verreweg de rijkste man op aarde is omdat die op een ongekende wijze Russische miljardairs afperst. Door in het verleden oliebedrijf Yukos en haar topman Chodorkovsky op te zadelen met inmiddels vals gebleken veroordelingen wegens belastingfraude joeg Poetin honderden miljardairs (vooral in ex-staatsbedrijven) de stuipen op het lijf. Diverse jaren geleden schreef ik daar nog een keer of wat over en gaf aan hoe ingrijpend die zaak in Rusland was geworden, overigens zonder te weten dat dit erachter weg kan zijn gekomen. Browder beweert dat zij daarna uit vrije wil naar Poetin toekwamen en nog altijd vrijwillig veel geld afdragen om zaken te mogen blijven doen in Rusland, en hij zo aan een ongekend fortuin is gekomen. Als dit waar is en de Russen krijgen dat massaal door dan valt de op handen gedragen Poetin daarna keihard; met alle gevolgen van dien …

Tsja, een slecht voorbeeld doet slecht volgen …

De laatste jaren maakte de ene na de andere topvoetballer zich schuldig aan belasting-fraude (blijkbaar hebben ze nog steeds niet genoeg en vinden ze het het waard om daarvoor alles op het spel te zetten !) maar geen van allen werd ook maar enigszins proportioneel gestraft. Sterker nog, soms waren de inmiddels uitgedeelde straffen (sommige zaken lopen nog) lichter dan de positieve effecten van gepleegde fraude ! Vooral in Spanje was het raak met Ronaldo, Messi, Falcao en allerlei andere spelers; niet vreemd als u bedenkt dat ze er grotendeels ongeschonden mee weg lijken te komen ! Dat is altijd zeer slecht nieuws voor mensen die zich wél netjes aan de regels houden want menigeen van hen zal dan ook in de verleiding (kunnen) komen om hetzelfde criminele pad op te gaan. En alleen al omdat effect zou de Spaanse justitie veel strenger moeten straffen en misschien wel een beroepsverbod instellen (iets waar ze vast en zeker WEL gevoelig voor zijn). Even beroerd was het nieuws dat de Cypriotische regering al meer dan 4 miljard zou hebben verdiend met haar gouden visum-programma; daarin kopen miljonairs voor enkele miljoenen een Cypriotisch paspoort en worden EU-burgers. The Guardian heeft een lijst met honderden namen van rijke mensen gezien, vooral Russen en Oekraïners, die op deze manier EU-ingezetene werden en dat mogelijk hebben gedaan om de lange arm van Poetin te ontlopen. De krant schrijft echter ook dat het overgrote deel van de achtergrond van deze zogenaamde investeerders (deels) onbekend is; mogelijk zelfs (zwaar) crimineel. De Portugese Europarlementariër Gomes noemde dit dan ook niet voor niets “totaal pervers en héél immoreel”.

De tweespalt van Nederland schiet de middenklasse in …

Nog meer verbanden: zowel in Rusland (20%) als in NL groeit het aantal dollarmiljonairs, volgens een rapport van Cap Gemini, met het hardste tempo in de hele wereld (bijna 14%). In dit tempo schat het bedrijf dat de grens van 100.000 miljard dollar, zijnde het totale vermogen van alle dollarmiljonairs op deze planeet, al in 2025 wordt geslecht. Verzekeraar Allianz wist te vertellen dat ons land inmiddels de 8e plaats in de wereld qua rijkdom inneemt met een gemiddeld vermogen van bijna € 90.000 per persoon. Het CBS en andere instanties wisten onlangs te melden dat de economie prima draait en de vooruit kijkende inkoop-managers-index Nevi op het hoogste niveau staat in bijna 10 jaar. Niet vreemd dus dat een duidelijke meerderheid van de Nederlanders tevreden is over de economie; 9 op de 10 verwacht ook geen verslechtering in 2018. Toch heeft de helft van de Nederlanders wel grote problemen met veel te grote verschillen tussen arm en rijk en niet-economische onderwerpen als criminaliteit, integratie, immigratie en zorg. Vooral het 1e is zeer opvallend omdat Nederland te boek staat als een goed genivelleerd land, waarin de inkomensverschillen relatief beperkt zijn; het probleem zit hem dus vooral in het blijkbaar oneerlijk verdeelde vermogen ! Tevens wist het CBS te melden dat er al een dik half miljoen mensen in ons land niet rond kunnen komen van 1 baan en er 2 of zelfs meerdere hebben om fatsoenlijk te kunnen leven ! Dat geeft de steeds grotere gespletenheid van de NL-economie aan, die aan de onderkant alsmaar verder uitgekleed wordt. Ik voorspel u dat dit in de toekomst, in nieuwe probleemtijden, een extra ram naar beneden geeft !

PS. Door ziekte is er niet elke dag een column, of zijn ze soms kleiner dan normaal.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2017 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.