AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -8.78
552.70 (-1.56%)
   DJIA -137.51
25162.41 (-0.54%)
   NASDAQ -96.78
7774.12 (-1.23%)
   S&P 500 -21.59
2818.37 (-0.76%)
   NIKKEI -151.86
22204.22 (-0.68%)
   DAX -195.86
12163.01 (-1.58%)
   BEL-20 -50.58
3759.82 (-1.33%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 03/08/2018
Categorie: Column

Erdogan en co staan heel ver van de (EU) realiteit…

Ondanks dat de overheid de intentie moet hebben om zo min mogelijk mensen onterecht te arresteren en te verdenken van misdrijven, komt dat nog met grote regelmaat voor. Alle reden dus om uiterst zorgvuldig te blijven werken aan dat proces en zo min mogelijk onschuldigen in een strafzaak te betrekken. Nu maken het ministerie van Justitie i.c.m politie grote fouten met het (veel te weinig) afstaan van DNA, iets dat verplicht is voor duizenden veroordeelden van misdrijven met middel (zware) straffen, en denkt dat als volgt op te kunnen lossen. Minister Grapperhaus wil al DNA af gaan nemen bij mensen die alleen nog maar verdacht worden van een misdrijf en dus nog wachten; op vrijspraak of veroordeling. Naar mijn bescheiden inschatting is het volgens allerlei mensen rechten verboden om DNA af te nemen bij mensen die nog helemaal niet zijn veroordeeld, dus volgens mij zou dit plan geen schijn van kans maken. Maar het is ook om morele redenen zeer verwerpelijk: dit zal ook ettelijke duizenden mensen per jaar treffen, die uiteindelijk vrijgesproken worden en in verreweg de meeste gevallen dus niets (of te weinig) hebben gedaan ! In feite is dit ‘t zelfde principe als massa-spionage op internet, sociale media enz: vroeger was iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen was maar nu is IEDEREEN automatisch verdachte, kan ALLES bekeken worden en kan ALLES tegen u gebruikt worden. Dat is al goed te zien in vele landen om ons heen: duizenden schijn-processen tegen (politieke) tegenstanders die iets heel kleins wordt verweten maar daar grof / hard op aangepakt worden. En als die trend niet snel wordt omgebogen, terug naar “onschuldig tot ‘t tegendeel is bewezen”, dan voorzie ik nog veel grotere problemen …

Turkije is een soort dictatuur geworden en wil bij de EU: no way Jose !

Uiterst opmerkelijk nieuws uit Turkije: BuZa-minister Cavusoglu is het wachten in ‘de wachtkamer’ blijkbaar zat en zei “dat Turkije op korte termijn lid wil worden van de EU”. Dat proces is ooit door politieke voorgangers opgestart in 2005 maar liep steeds stroever naarmate Erdogan steeds meer van de EU-basisprincipes verkwanselde en werden na de coup in 2016 zelfs stilgelegd. Want sindsdien is het bar en boos: zo gooide Erdogan honderdduizenden critici ‘op straat’ en in de gevangenis, vaak zonder enige vorm van proces. Ook lapt hij alsmaar meer democratische principes aan zijn laars middels bemoeienis met rechtspraak, centrale bank en media. Het Europees Parlement besloot begin dit jaar nog dat de gesprekken met Turkije totaal stilgelegd moeten worden als Erdogan zich nóg meer macht toe-eigende, iets dat door het winnen van de jongste verkiezing een feit is. Ook is er op zowel de uitslag van het referendum als de verkiezing veel af te dingen omdat er volgens de OVSE, de EU-waakhond op allerlei gebieden, ‘veel oneerlijk verlopen is en er veelvuldig ongestempelde biljetten zijn gebruikt’. Door het opheffen van de functie van premier, het deels buitenspel zetten van het parlement en het rechtstreeks benoemen of ontslaan van bewindslieden is hij een dictator geworden ! En het meest wrange is nog wel dat Erdogan die macht heeft gekregen van de Turken die BUITEN Turkije wonen; vooral in de grote steden stemden grote meerderheden tègen de plannen van hun president. Ook benoemde hij onlangs zijn schoonzoon (Albayrak; eerder op Energie) tot minister van financiën en verstevigde daarmee zijn greep op zowel financiën als economie. Dat is een typisch voorbeeld van cliëntelisme, het benoemen van familie, vrienden en trouwe volgelingen op sleutelposities, een systeem dat (would be) dictators vaak toepassen.

Van mij mag Turkije bij de EU, maar niet nu (lees: met dictator Erdogan) …

Vooropgesteld: ik gun het de gewone Turkse bevolking van harte om zich uiteindelijk aan te sluiten bij de EU, en om vele redenen. Maar dat gaat op dit moment absoluut niet gebeuren gezien alle hierboven genoemde problemen en bovenal om de geloofwaardigheid van de EU. Die heeft de laatste jaren enorme knauwen opgelopen en het zal voor de EU een topprioriteit (moeten) zijn om geloofwaardigheid terug te winnen, vooral omdat er volgend jaar EU-verkiezingen zijn. Eerder deze week schreef ik al over de praktijken van een ander land dat ambities heeft om bij de EU te komen (Oekraïne), en dat verdere toenadering funest voor de geloofwaardigheid zal zijn. Voor Turkije geldt exact hetzelfde: Erdogan, zijn vazallen en praktijken passen totaal niet bij de EU-basisprincipes en de Turkse bevolking zal hem en zijn kliek eerst kwijt moeten raken en drastisch veranderen voordat er weer sprake zal zijn van toenadering. Dat is overigens algemene consensus binnen grote delen van de EU en niet alleen mijn mening. Uiteindelijk zal de situatie in Turkije veranderen maar moet men Erdogan en zijn politieke keuzes eerst zat worden; er is al heel veel weerstand tegen zijn financieel-economische richtingen. Want er is wel groei, maar tevens veel inflatie, zodat de koopkracht niet stijgt. En laten we eerlijk zijn: in een opkomende economie als Turkije is het funest om er geen koopkracht bij te krijgen terwijl de BBP-groei stevig is. En, dan val ik in herhaling want ik heb het al eerder voorspeld: uiteindelijk wordt de bevolking zijn financieel-economische richting zat omdat het per saldo alleen maar verliezen oplevert, en moet hem dan kwijt zien te raken. Dat is niet makkelijk maar daarna is er héél veel te winnen …

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.