AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  1.85
569.26 (0.33%)
   DJIA 27.13
27459.16 (0.10%)
   NASDAQ 14.04
8258.19 (0.17%)
   S&P 500 0.53
3014.30 (0.02%)
   NIKKEI 42.37
21685.90 (0.20%)
   DAX 64.02
12387.34 (0.52%)
   BEL-20 44.27
3622.64 (1.24%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 28/06/2019
Categorie: Column

Tariff Man blijkt een grote prutser te zijn

Wat hebben de Kaaimaneilanden, de Britse Maagdeneilanden, Bermuda en ons land met elkaar gemeen ? Dat is makkelijk te voorspellen: ze staan allen in de mondiale Top-4 van landen die bedrijven zoveel mogelijk faciliteren om vennootschaps-belasting te omzeilen; LEGAAL ! Dat kwam uit het jongste onderzoek van het onderzoek-collectief TaX Justice Network, een mondiaal samenwerkings-verband van belasting-experts en maatschappelijke organisaties. Vooral op het gebied van internationale buitenlandse investeringen doet ons land en het maar liefst 20 keer zoveel beter dan de VS, die bovenaan staat (gerekend per inwoner). En helaas is dit ons land niet alleen op dit terrein een uitermate goede facilitator van belasting-ontwijking; het geldt voor veel meer belasting-terreinen ! En dus is de conclusie die ik begin deze eeuw trok over ons land (NL is belasting-paradijs) nog altijd onverminderd geldig. Ook wordt de reputatie van ons land bij gewone burgers steeds discutabele en moest de EU-rechter er al eens aan te pas komen om een (ook in ons land gebruikte) constructie voor belasting-ontwijking illegaal te verklaren ! Niet vreemd dus dat het Netwerk zegt “dat “de NL-overheid agressieve belasting-onze wijk-structuren jarenlang bewust heeft gefaciliteerd en zelfs gepromoot” ! Inmiddels erkent staatssecretaris Snel (Financiën) dat ook maar doet er vooralsnog weinig tot niets aan en lijkt veel op de lange baan te schuiven. Heeft dat te maken met het feit dat hij in het dossier van het gastouderburo (hier eerder genoemd) nu ZO onder vuur ligt dat hij niet meer te handhaven is en binnenkort weg is ?

Trump in week 24: “Draghi is een prutser”. In week 25: “Ik wil Draghi”. Snapt u het nog ?

Ik heb de afgelopen jaren vele columns en inleidingen gewijd aan de voortdurend heen en weer flipperende mening van Trump, zijn (contact) gestoordheid en even gestoorde communicatie en ook over zijn (vaak) bizarre meningen. Ook nu is het niet anders: een week of wat geleden maakte hij Draghi uit voor ‘rotte vis’ omdat die het ‘met zijn beleid VS-bedrijven moeilijk maakt om in de Ezone te concurreren’. Nu is daar iets voor te zeggen maar zoals altijd met Trump zijn zijn conclusies VEEL te kort 'door de bocht’ en trekt hij zowel zijn zaken uit hun verband als zijn mening in het extreme. Want: slechts een week, niet meer, later zei diezelfde Trump dat hij Draghi veel liever ziet als hoofd van de Fed dan de huidige topman Powell ! Is dit op zich al tragisch en het zoveelste bewijs van Trumps gespletenheid en gestoordheid; het wordt nóg erger. Want uiteraard voert Draghi dit beleid niet voor zijn plezier: er zijn in delen van de Ezone grote problemen. Met name in Griekenland (165% BBP-schuld) en in Italië (135% BBP-schuld) zijn de staatsschulden amper betaalbaar en worden zelfs ONBETAALBAAR als er onverhoopt een nieuwe crisis uit zou breken. Dit terwijl de meeste andere EU-zone-landen hun financiën de laatste (goede) jaren juist (sterk) hebben verbeterd en een eventuele nieuwe crisis redelijk tot goed het hoofd kunnen bieden. Desondanks heeft Italiane Draghi er voor gekozen om vooral de zwakke broeders onder de Ezone-landen te ondersteunen en daar moet de rest voor bloeden. Al dat soort problemen heeft Trump geen boodschap aan en dat is op zich al schokkend; temeer omdat hij de duidelijk teruglopende VS-economie ZELF een paar standjes lager heeft gezet met zijn handelsoorlogen. En de belangrijkste reden waarom er een centrale bank has had Trump moeten kennen: er waren én zijn veel te veel politici die economisch domme dingen doen (b.v veel te veel geld uitgeven als de schuld al hoog is, of de economie misbruiken voor politieke doeleinden). Een onafhankelijke centrale bank, die in de VS al ver te zoeken is omdat de Fed eigendom is van de grote gezamenlijke VS-banken, moet juist tegen zulk beleid ingaan en de economisch slechte stappen tackelen …

Tariff Man, zoals Trump zichzelf noemt, blijkt een grote prutser !

Begin maart was al duidelijk dat het handelsgeschil tussen de VS en de rest van de wereld, precies zoals Trump wil, sterke wil veranderde. Maar helaas voor hem was dat niet een verbetering maar VERSLECHTERING, en ook geen geringe; het verschil met de rest van de wereld STEEG met maar liefst $ 100.000.000.000 ! Dit terwijl Trump (‘Tariff Man’) juist had beloofd dat de het tekort met de andere handelspartners fors kleiner zou worden; leeg gekwak in een holle ruimte dus ! En dus is er ook helemaal geen sprake van enige vorm van winnen van de handelsoorlog; Trump is simpelweg aan de verliezende hand ! Een goed voorbeeld hoe dat komt ze verborgen in de handelscijfers met China: rond dezelfde tijd exporteerde de VS zo’n 15% minder naar China dan een jaar eerder maar exporteerde China naar de VS al 25% minder ! En de redenen daarvoor zijn even simpel als ontnuchterend als in trumps karakter besloten: door zijn botte, brute aan geforceerde benadering van handelsproblemen jaagt hij iedereen (zoals voorspeld) tegen zich in het harnas. Daardoor ontstaan er in de landen van de handelspartners anti-VS-stemmingen, die vooral in totalitaire staten als China nog eens extra gevoed worden door de machthebbers. Zo hebben de Chinese president Xi hij en zijn jaknikkers een complete “volksoorlog” tegen de VS opgestart waarin sentimenten om geen VS-producten meer te kopen de boventoon voeren. En nu is China een lijst met eisen heeft gesteld aan de vooravond van de G-20-top in Japan, eisen die Trump NOOIT goed zal keuren, heeft het er alle schijn van dat de handelsoorlog met China na komend weekend WEER een stap hoger gaan ! En zou het handelsgeschil naar alle waarschijnlijkheid gewoon NOG VERDER oplopen want dat kan China alleen al op basis van het inwoneraantal makkelijk winnen. Voordat er een begon aan zijn handelsoorlogen heb ik hem gewaarschuwd dat dit vrijwel altijd contra-productief werkt, maar daar had meneer geen boodschap aan. Welnu, precies zoals voorspeld is Trump een economische prutser die het handels-verschil alleen maar groter maakte. En het diep(s)te punt moet nog komen !

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.