AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX 0.87
536.32 (0.16%)
   DJIA 130.11
24857.38 (0.53%)
   NASDAQ 23.35
7387.65 (0.32%)
   S&P 500 10.67
2727.61 (0.39%)
   NIKKEI -99.93
21380.97 (-0.47%)
   DAX 5.96
12313.29 (0.05%)
   BEL-20 -10.08
3925.70 (-0.26%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 16/03/2018
Categorie: Column

Moraal en (veel) geld…

Iedereen, écht iedereen weet dat het gebruik van smartphones op de fiets, bromfiets of in de auto de aandacht zódanig afleidt dat de ergste ongelukken kunnen gebeuren. Doe je dat tóch, terwijl je weet hoe gevaarlijk het is, dan is dat wat mij betreft geen vorm meer van nalatigheid, dood door schuld of doodslag maar MOORD ! Iemand die tóch een smartphone in het verkeer gebruikt en dat ‘willens en wetens’ (lees: met opzet) doet kan zich immers nooit beroepen op ‘Ich hab es nicht gewusst’ ! Zover komt het voorlopig niet maar de minister wil smartphone-gebruik in het verkeer WEL strafbaar maken en ook zwaarder straffen, al is de vraag of dit smartphone-verslaafd NL (ondanks alle risico’s) van gebruik afhoudt; kijk naar het onuitroeibare hand-held bellen in de auto. Op dit moment totaal niet want een 23-jarige vrouw uit Arnhem kreeg een lachertjes-straf voor het feit dat zij een 83-jarige vrouw doodreed terwijl ze met haar smartphone bezig was. De rechter: de vrouw was ”te veel en te lang onoplettend in het verkeer en zo is het ongeluk haar te verwijten”. En: “op alle verkeers-deelnemers rust de plicht en verantwoordelijkheid om zorgvuldig en oplettend te zijn in het verkeer”. Zo’n dodelijk ongeluk zou dus een zeer zware straf op moeten leveren, al kan het juridisch gezien dan geen moord zijn, maar de idiote 150 uur dienstverlening voor het dood rijden van iemand door smartphone-gebruik is verschrikkelijk ! U moet zich eens voorstellen hoe onvoorstelbaar groot de woede van de nabestaanden is over deze totaal belachelijke lage straf; zij zijn hun dierbare kwijt omdat iemand anders smartphone-gebruik belangrijker vond dan een mensenleven ! Het is de hoogste tijd dat fout- of strafbaar gedrag, criminaliteit en misdaad met zeer ernstige tot dodelijke afloop véél zwaarder wordt bestraft en dus EINDELIJK preventieve werking krijgt …

Omstreden belasting vervroegd verlagen ? Alleen onder voorwaardes …

Een voorstel van VNO-NCW, om de door het kabinet voor 2021 beloofde belasting-verlagingen naar voren te halen, valt (onder voorwaarden) bij mij in goede aarde. Op zich ben ik namelijk niet blij met de meeste maatregelen, en dan vooral de lagere vennootschap-belasting, want dat is alleen maar om buitenlandse investeerders te paaien; daar heeft NL (ook op lange termijn) waarschijnlijk weinig aan. Waarmee de effectiviteit van die maatregel, die een miljard of wat per jaar betreft, minimaal is. En we moeten nu juist zorgen dat het huidige goede economische klimaat, dat echt niet oneindig zal duren, zo efficiënt mogelijk benut moet worden om ons voor te bereiden op mindere tijden. Het dak moet immers gerepareerd worden als de zon schijnt en niet als het regent ! Nu komen er voor alle bedrijven grote uitgaven aan op het gebied van milieu en klimaat en zoals in een eerdere column geschreven, moet dat vooral vervangings-vraag zijn. Daar wordt namelijk structureel voor gereserveerd en valt dus binnen het financieel-plaatje van elk bedrijf; dat zijn incidentele uitgaven niet. De vervanging van bestaande apparatuur om die schoner, efficiënter en duurzamer te maken (of zelfs volledig duurzaam) terwijl het moeten aanschaffen van nieuwe apparatuur op dat gebied juist een extra uitgave is. En die zijn nu eenmaal zeer ongewenst in economisch mindere tijden dus moet dat bij voorkeur gebeuren in goede tijden. En als de belasting-verlagingen ALLEEN MAAR gebruikt worden om investeringen te doen op het gebied van klimaat en daadwerkelijke duurzaamheid, dan mag het wat mij betreft naar voren worden gehaald voor volgend jaar. Daarmee slaan we maar liefst 3 vliegen in 1 klap: bedrijven ervaren minimaal (of zelfs helemaal niet) dat zij extra uitgaven moeten doen op dat gebied, het zorgt voor meer economische investering (= groei) én het klimaat is ons dankbaar !

Financiele opvoeding begint met kinderen en CONTANT geld !

Trouwe lezers en lezeressen weten wel dat ik mij al heel lang, in feite al zolang als ik op deze plek columns schrijven, druk maak om financieel-economische geletterdheid. Oftewel: leer alle mensen om zo goed mogelijk om te gaan met geld en neem kwetsbare groepen in bescherming met strenge wetgeving, en je economie vaart daar wel bij. In eerdere columns maakte ik mij onder anderen sterk voor het handhaven van contant geld omdat het digitaal doen van verplichtingen, aankopen en b.v reserveringen (sparen etc.) heel veel mensen het zicht op hun financiën doet vertroebelen. En dat is beslist niet alleen mijn eigen ervaring maar ik hoor dat op heel veel plaatsen. Zo hebben veel mensen nog maar 1 keer per maand enig zicht op de meeste inkomsten en uitgaven, namelijk als de balans voor die maand wordt opgemaakt. Waardoor er dus tussendoor al heel veel fout kan zijn gegaan voordat het probleem überhaupt opgemerkt wordt. En dat is al helemaal belangrijk als mensen weinig te spenderen hebben, een hoog bestedingspatroon (kunnen) hebben (b.v verslavingen) of misschien onder een of andere vorm van curatele staan. Dan is het hebben van een portemonnee, waar het contant geld voor een bepaalde periode in komt te zitten en ook uit gaat, de meest overzichtelijke methode. En dat als alles gepind, middels kredietkaarten of op een andere digitale manier wordt geregeld er juist heel weinig overzicht is en veel sneller problemen ontstaan. Voor kinderen is dat nóg veel belangrijker omdat die nog alles moeten leren inclusief het omgaan met (de waarde van) geld. Ik was dan ook zeer blij met de constatering van ‘Wijzer in geldzaken dat zij aanraden om kinderen het zakgeld contant te geven en het liefst in een spaarpot te laten doen. Dan merken ze dat het groeit, totdat er een uitgave wordt gedaan, en krijgen ze een indruk hoeveel waarde hun geld WERKELIJK heeft. En dat is zeer belangrijk voor hun latere financiële geletterdheid …


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.