AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  3.15
602.86 (0.53%)
   DJIA 3.33
28135.38 (0.01%)
   NASDAQ 17.56
8734.88 (0.20%)
   S&P 500 0.23
3168.80 (0.01%)
   NIKKEI 598.29
24023.10 (2.55%)
   DAX 61.08
13282.72 (0.46%)
   BEL-20 4.45
3936.10 (0.11%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 12/12/2019
Categorie: Column

Zijn zoveelste hersenspinsel...

Luttele uren na een terroristische moord op de London Bridge probeerde premier Johnson al politieke slaatjes te slaan uit de dood van (een van) de slachtoffers. En dan moet u bedenken dat nabestaanden uitdrukkelijk hadden opgeroepen “om de aanslag niet te politiseren en ook niet te misbruiken om draconische wetten in te voeren”. De vader van het slachtoffer Jack: “jullie mogen de dood van mijn zoon niet misbruiken voor misselijke propaganda want Jack was totaal het tegenovergestelde van waar jullie voor staan: haat, verdeeldheid en dommigheid”. Desondanks beschuldigde populist Johnson “een linkse regering” van de vrijlating van de terrorist en riep kiezers op “om hem een meerderheid te geven zodat hij ze vrij kan houden van terreur”. En zoals populisten dat vaak doen vergat Johnson even dat het de regering van ZIJN conservatieve partij was die de terrorist vervroegd vrijliet, evenals 78 anderen. En wat helemaal gênant is, is dat het de CONSERVATIEVE PARTIJ was die in 2012 een maatregel schrapte die vervroegde vrijlating van terroristen mogelijk maakte ! Maandag maakte hij het nóg bonter door de telefoon van zijn ITV-interviewer te stelen ! Dit zou de GB niet moeten willen als leider. Saillant detail: e.e.a ontstond slechts een dikke week voor de nieuwe verkiezing op 12-12 en liet de duidelijke meerderheid van de conservatieven in de peilingen slinken. En daar komt de weigering om top-interviewer Neil te woord te staan, iets dat Johnson als enige op het hoogste niveau categorisch weigert, nog bij. Neil plaatste daar een prikkelende video over die al miljoenen keren is bekeken maar Johnson heeft nog steeds niet toegezegd. De beslissende rol is trouwens weggelegd voor de jongeren (m.n Labour-stemmers) die het eerder af lieten weten maar zich nu met miljoenen registreren !

Trump vind dat ‘ie het goed doet als beurskoersen stijgen; bizar ...

Dat Trump denkt dat goede beursprestaties bewijs zijn voor het feit dat zijn economisch beleid goed is, is al een lachertje. De geschiedenis heeft ons vaak genoeg geleerd dat er maar een hele dunne en vaak erg tijdelijke parallel is tussen de hoogte van beurskoersen, zowel individueel als in indices, en de staat van de economie van dat land. Daar geef ik een paar voorbeelden van. Zo vlogen de koersen op veel beurzen tijdens de Azië-roebel-crisis tijdelijk met 50-80% omlaag terwijl er economisch vrijwel niets aan de hand was. Zo waren de koersen in 2000 huizenhoog, met vaak totaal idiote waarderingen en bleken die een jaar later 5-50 keer te hoog te zijn geweest toen de ICT-crisis losbarstte. Begin 2009 hadden de koersen van veel aandelen waarderingen die men voor het laatst zag tijdens de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw; enorme onderwaardering ! Overigens: de rally die daarna ontstond gaat tot op de dag van vandaag door en het overgrote deel daarvan is ZEKER NIET aan (3 jaar) Trump te danken maar vooral aan 8 jaar Obama. Die kon met consequent beleid, goed doordachte stappen en b.v het ophogen van financiele veiligheden (terugkeer vertrouwen) redelijk opruimen wat voorganger Bush (mede-veroorzaker van de kredietcrisis) aan rotzooi achter liet. Ik keer terug naar de vermeende parallel die er zou kunnen zijn tussen groei en beurskoersen. Een dik jaar geleden was de VS-groei veel hoger dan nu terwijl de beurskoersen NU een stuk hoger staan; er is dus GEEN parallel ! Ook blijkt uit FT-onderzoek dat stijgende beurskoersen sinds 2016 aan bijna 2/3 van de yanks voorbij gaan; 1/3 merkt er niets van en 1/3 is zelfs slechter af. Dat is zeer opmerkelijk want voor zover mensen persoonlijke pensioenplannen hebben, in de VS ‘401K’ genoemd, zitten zij in aandelen; en dus zijn de meeste pensioenen té klein of zelfs geheel afwezig ! Dat maakt het (kiezers)platform waar Trump voor denkt te werken (beurskoersen, en wie ervan profiteren) té klein en dat kán niet zonder gevolgen blijven in de komende verkiezing …

Wie is de wérkelijke veroorzaker van aandelen-stijgingen ? TINA* !

Dat Trump vaak niet eens de elementaire beginselen van allerlei zaken begrijpt en dus maar wat roept en doet om dat te maskeren is ook de belangrijkste reden om zijn (beurs) uitspraken vooral lekker te negeren. Overigens niet in de laatste plaats omdat hij vaak nog binnen 24-48 uur volledig van richting kan veranderen in een mening, boze opwelling en of actie; geschift ! En zijn uitspraken worden ook steeds meer gebagatelliseerd want vroeger konden koersen makkelijk 5-10% bewegen nadien, terwijl het de laatste tijd hooguit een procent of wat is. Een voor lange(re) termijn beleggers is het al helemaal niet belangrijk want hij zal de richting niet veranderen ! Blijft de vraag over wie er nu wel grotendeels verantwoordelijk is voor de stijgende beurskoersen van de laatste tijd en dat antwoord is makkelijk te geven. Het zijn uiteraard de centrale banken, die op vele plaatsen in de wereld véél te soepel zijn met hun beleid, en zo alles en iedereen in aandelen jagen. De belangrijkste reden is uiteraard dat er weinig tot geen rente meer betaald wordt; kapitaal-krachtiger burgers en grotere bedrijven moeten vaak zelfs al rente BETALEN over hun EIGEN (spaar)geld ! Maar ook stimulerend beleid als kwantitatieve verruiming, waarin allerlei waardepapier (meest obligaties) op worden gekocht (vooral van landen en bedrijven in problemen) jaagt de ‘gewone man’ in de nog wel renderende aandelen. Dat levert TINA op: There Is No Alternative. Héél simpel gezegd: zodra meer mensen dezelfde aandelen begeren wordt de prijs opgedreven terwijl er geen toenemende economische waarde tegenover staat; ZO ontstaat overwaardering. Neem de ECB, die al ruim 10 jaar een min of meer maximale stimulering voor staat en dat tot nu toe hooguit wat accent-verschuivingen in aangebracht heeft terwijl de economie het goed heeft gedaan. Maar de rente werd nooit mee verhoogd terwijl dat wel moet gebeuren, en er werd ook veel te weinig andere stimulering afgebouwd; iets dat ook had moeten gebeuren. En in de VS wil Trump dat de Fed naar ZIJN pijpen danst en ZIJN beleid ondersteunt; en dat is zelfs vrij uitdrukkelijk verboden voor centrale banken !

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.