AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -2.37
552.60 (-0.43%)
   DJIA -147.47
24510.33 (-0.60%)
   NASDAQ 42.15
7739.37 (-0.54%)
   S&P 500 -13.50
2753.82 (-0.49%)
   NIKKEI 137.61
22693.04 (0.61%)
   DAX -183.25
12511.91 (-1.44%)
   BEL-20 -22.60
3727.54 (-0.60%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 15/06/2018
Categorie: Column

Is Conte een kopie van Trump?

Binnenkort begint Denemarken ook een MUUR te bouwen om vreemdelingen buiten te houden. Nee, daar is niet een figuur als Trump aan de macht (gekomen); het gaat om het tegen houden van wilde zwijnen. De Denen zijn namelijk doodsbenauwd voor de ziekte Afrikaanse varkenspest die in O-Europa al op verschillende plekken is opgedoken en miljarden kan kosten als die door zou dringen tot in Denemarken ! Men begint al in de herfst te bouwen aan de 70 km lange en 1,5 m hoge hindernis in een poging om de ziekte aan de zuidzijde te houden; dus in Duitsland. Nu heeft ons land ook een grens met Duitsland en zou dus op een vergelijkbare manier kunnen denken en handelen. Ik moest, toen ik het las, onmiddellijk aan een metafoor met de muur met Mexico denken; u ook ? Ten 1e droogde de stroom aan Mexicanen die naar de VS trokken vóór aanvang van het presidentschap van Trump al zeer sterk op en ten 2e is het zeer de vraag of het alleen wilde zwijnen zijn die de ziekte verspreiden. Maar, en dan kom ik weer op de metafoor met de muur tussen de VS en Mexico: denken ze nu werkelijk dat de dieren zich tegen laten houden door een hekwerk ? Wilde varkens kunnen prima zwemmen en zullen op die manier Denemarken ook bereiken. Tevens kunnen wilde zwijnen ook uitstekend graven en moet het hekwerk wel eenzelfde diepte de grond in als dat zij boven het maaiveld staat om dat te voorkomen. En zo komen de Mexicanen, als ze dat nog zouden willen, ook om het hek van Trump en in de VS terecht. Het is alleen de vraag of ze dat nog willen want ik zou nog voor geen goud willen wonen in Trump-land …

Verdienen Conte en Tria het voordeel van de twijfel ?

In hun 1e toespraken c.q interviews zeiden de nieuwe Italiaanse premier Conte en zijn minister van Financien (MinFin) Tria een aantal zaken die de niet bepaald benijdenswaardige titel voor deze column hebben opgeleverd. Want Conte zei weliswaar een aantal goede dingen, waarvan er zo direct een aantal de revue passeren, maar hij wist het scepticisme van ondergetekende geenszins weg te nemen; noch slaagde Tria daarin. Het is ook zeer de vraag welke waarde we aan hun woorden mogen hechten omdat ze woordvoerders én uitvoerders zijn van 2 partijen die vooral véél meer geld uit willen geven en dat (als het enigszins kan) door anderen laten betalen. Dit terwijl het land al de 1-na-hoogste schuld (136% BBP; ruim 2200 miljard !) heeft in de EU en Eurozone; na Griekenland ! Terug naar Conte’s woorden: “Europa is ons huis en het huis voor iedereen maar Italië wil een sterker en vooral eerlijker Europa”. “We willen het verschil tussen de gemiddelde EU-groei en die van Italië wegwerken binnen de regels van financiële stabiliteit en vertrouwen in de markten”. Hierbij moet u beseffen dat hij de spreekbuis is van de 2 partijen die de regering vormen (Lega Nord en M5S; de 5 sterren-beweging) en van hun leiders (vice-premiers Di Maio en Salvini) vooralsnog de vrije hand krijgt. Uiteraard om ‘stroop om de mond te smeren’ van Brussel, de financiële rentemarkten die voorafgaand aan deze regering zo ongeveer ontploften te kalmeren én een promotiepraatje te houden voor de kiezers. Ik kan die woorden dan ook alleen maar in DIE context zien omdat ze de kiezers iets extreems hebben beloofd terwijl ze nu het tegenovergestelde zeggen. En ergens gaat dat fout !

Italie komt alleen uit de problemen door MEER (financieel) vertrouwen

Geen woorden maar daden’ is een leuze van een bekende NL-voetbalclub maar dat adagium gaat ook op in de politiek. En dus zijn de hierboven vermelde uitspraken alleen maar iets waard als ze op die manier én in de geest van de genoemde referentiekaders uit worden gevoerd. Italië blijft onomstreden binnen Europa, blijft zich focussen op verlaging van tekort en staatsschuld en gaat niets doen dat de geldmarkten opnieuw aan het schrikken brengt, aldus Conte en Tria. En daar houdt mijn ‘geloof’ in hun uitspraken op, vooral omdat zij niets zeiden over (aanpassing van) de honderden miljarden euro’s per jaar kostende plannen van de 2 partijen. Daar had ik minstens enkele krachtige uitspraken over willen horen zoals ‘het VERLAGEN van de pensioenleeftijd is nu niet opportuun’. Want als de regering later tóch vooral de agenda van de 2 partijen uitvoert en Conte de Trump van Europa wenst te worden met zijn versie van ‘supply side economics’ dan ‘zijn de rapen gaar’ ! En tótdat dergelijke plannen van tafel zijn en het risico op een financieel ‘dolce far niente’ op ONZE kosten aanzienlijk afneemt of zelfs tot 0 gereduceerd wordt (Merkel: “er komt geen Italiaanse afschrijving”!), blijf ik zeer sceptisch over zowel Conte als Tria. Vooral omdat ‘supply side economics’ in de VS nooit (goed) heeft gewerkt en dat maar niet tot Trump door wil dringen, maar ook omdat dit in Europa nog minder zal werken. Er zit namelijk een enorme ontwerpfout in die conservatieve economische theorie omdat het uitgaat van stimulering van boven. Economische groei neemt namelijk vooral toe als de onderkant (de consument) meer geld uitgeeft omdat hij of zij meer te besteden heeft, zich vertrouwd voelt enz. En dat is (nog steeds) niet het geval in de VS, noch in Italie ….


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.