AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  2.61
549.51 (0.48%)
   DJIA 49.51
26252.24 (0.19%)
   NASDAQ -29.82
7991.39 (-0.36%)
   S&P 500 -1.48
2922.95 (-0.05%)
   NIKKEI 82.90
20710.91 (0.40%)
   DAX 54.79
11801.83 (0.47%)
   BEL-20 19.57
3529.68 (0.56%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 16/08/2019
Categorie: Column

Trump krijg het (eindelijk!) in de gaten…

Onlangs schreef ik nog over het sterk stijgende aantal (dodelijke) verkeers-ongevallen waarbij drugs betrokken zijn; inmiddels is ook duidelijk dat het aantal incidenten met lachgas (ook een drug) ruimschoots verdubbelde in H1-2019. Maar ondanks dat drugs, en ook alcohol, (over)vermoeidheid en b.v bezig zijn met andere dingen (handheld bellen etc.) een grote factor zijn bij het aantal zwaargewonden en doden is er NOG IETS niet in orde. En daar schrok ik best van men ik had geen idee dat een zodanig simpele regel zo slecht opgevolgd werd. Ik heb het dan over het gebruik van de autogordel en Rijkswaterstaat liet uitzoeken dat maar liefst 1/3 van alle dodelijke slachtoffers op rijkswegen in 2017 omkwam door de autogordel NIET te gebruiken ! Dat moet IEDERE automobilist net zo makkelijk doen als eten drinken, en slapen maar nog altijd worden er ettelijke duizenden per jaar bekeurd voor het niet dragen van de autogordel. Bekeuringen zijn het topje van de ijsberg en dus doen honderdduizenden (zoniet meer) automobilisten en passagiers die levens-reddende simpele handeling niet (dagelijks) ! Dit terwijl de krachten die met botsingen gemoeid zijn en vooral bepaald worden door de snelheid (toegenomen) en het gewicht van de auto’s (eveneens toegenomen) fors hoger zijn geworden. Anders gezegd: dan is een botsing op een autoweg of (frontaal) op een doorgaande weg zonder gordel bijna niet meer te overleven. Simpelweg omdat uw nek breekt zodra de airbag ontploft (dat is een explosie !) in de hoop het hoofd juist voor dodelijk letsel te bewaren ! Vooral dames maken zich daar volgens de politie schuldig aan met als belangrijkste reden “het snijdt in de nek”; onzin uiteraard want daar zijn goedkope zachte hoesjes voor te krijgen. En dus wordt de gordel onder de armen (juist extra gevaarlijk !) of zelfs achter de rug langs gedaan (totaal zinloos) met een meestal dodelijk gevolg bij zo’n aanrijding. Nu hebben dames borsten en de ENIGE goede manier is er tussen door, dames. Levens-reddend simpel …

Groei zakt in, inflatie stijgt; stagflatie is ‘t LAATSTE dat Trump wil hebben !

Is het toeval dat er, luttele minuten na een duidelijk hoger inflatiecijfer over juli, een boodschap uit het Witte Huis komt dat veel van de extra importheffingen voor China uitgesteld worden van september tot 15 december ? En dat beide partijen weer gaan praten, weliswaar alleen telefonisch, over de patstelling die is ontstaan na de jongste onderhandeling-ronde ? Uiteraard niet want Trump begint in de gaten te krijgen welke tol zijn machts-spelletjes eisen van het Amerikaanse publiek. En ook ontdekt hij dat hij het geduld en de doelstellingen van de Chinezen enorm heeft onderschat, want die doen de VS-economie véél meer pijn dan hij had verwacht. De inflatie is na een plateaufase van ca. 1,5% sinds midden 2017 tot het voorjaar van 2018 duidelijk gestegen en bevond zich al structureel rond en boven 2%, en heeft ook nog een stijgende trend in de laatste maanden. En dus is de inflatie-ontwikkeling precies zoals ondergetekende eerder voorspelde, en langzaam maar zeker onderweg naar 3%. En afhankelijk van duur en intensiteit van de handelsoorlog die Trump ontketende, kan de inflatie ook oplopen naar grofweg 4% en in het ergste geval zelfs op 5% uitkomen ! Uiteraard is dat een langdurige weg en zullen er ook tijdelijke dalingen optreden omdat b.v de dalende olieprijs niet onbelangrijk is voor de VS-economie als de groei inzakt. En zo ziet u de ene tegenstrijdigheid na de andere opduiken door dit soort handelsoorlogen zoals dalende groei met stijgende inflatie. Economen noemen dat stagflatie; een samentrekking van stagnerende economie en stijgende inflatie. En dat is ALTIJD een slecht teken want centrale banken moeten stijgende inflatie bestrijden met renteverhogingen terwijl de Fed de rente juist is begonnen te verlagen ! Dan heeft u een idee van de waanzin die Trump de Fed heeft opgedrongen in een poging om de gevolgen van ZIJN handelsoorlogen te beperken. Dit terwijl centrale banken juist zijn opgericht om dit soort politieke spelletjes monetair te tackelen en tegen te gaan !

Trump speelde met vuur, en nu gaat hij zijn handen branden ….

Het verbijsterende is dat de beurzen telkens weer in dit soort zogenaamd goed nieuws trappen en stijgen, terwijl de algehele trend vooral in Europa al een tijd dalende is. Kijk naar het zojuist weer sterk gedaalde Duitse beleggers-vertrouwen, dat zijn 2e grote stap omlaag maakte en inmiddels onder -40 zit; dat zijn (bijna) crisis-cijfers ! Maar ook in Amerika zijn de beurzen, ondanks het af en toe bereiken van nieuwe records, moe aan het worden en zitten al tijden gevangen in licht stijgende trends waar ze opwaarts uit moeten breken om nog serieus terrein te kunnen winnen; of ze gaan onderuit. Zoals ik eerder schreef zijn de obligatie-markten duidelijk en voorspellen een fors lagere groei in zowel de EU als de VS; met bijbehorende (fors) lagere rentes. Mede daarom schreef ik eerder dat de aandelen-markten met name in de VS de realiteit nog niet in de ogen willen zien want in de meeste gevallen (70-80%) krijgen de obligatie-markten gelijk. En aangezien de rente overal de laatste tijd flink is gedaald, zelfs sommige 30-jarige obligaties staan al ONDER 0, krijgt u een indruk van de mate waarin de aandelen-markten nog zouden kunnen dalen. Curieus genoeg meet Trump zijn mate van economisch succes af aan de stijging van de aandelen-markten, en dan komt hij voor een verrassing te staan. Want de belangrijkste voorspellende macro-cijfers, cijfer als de ISM en de PMI, zijn al vele maanden dalende en voorspellen nog maar een zeer beperkte groei voor de VS in K3 en K4. En dat is ook niet vreemd want consumenten worden terughoudend als zij merken dat een president niet weet wat hij doet, dat deze vooral op de trom met de holle retoriek slaat en veel te weinig gedaan krijgt van zijn beloftes. Want is de kolen-sector in de VS al hersteld, staat er al een muur tussen de VS en Mexico (die door Mexico is betaald ?) en is de infrastructuur van de VS al drastisch verbetert ? Nee, nee en nog eens nee …


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.