AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -1.77
558.35 (-0.32%)
   DJIA 44.95
25064.36 (0.18%)
   NASDAQ -20.26
7805.72 (-0.26%)
   S&P 500 -2.88
2798.43 (-0.10%)
   NIKKEI 409.39
22597.35 (1.85%)
   DAX 20.29
12561.02 (0.16%)
   BEL-20 2.59
3806.67 (0.07%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 10/07/2018
Categorie: Column

Financiele varia…

Om nog even in de VS te blijven: een tiener uit Frankrijk was op bezoek bij haar moeder in het zuidwesten van Canada en studeert daar tijdelijk Engels. Tijdens een vakantie van de familie in de Canadese kustplaats White Rock ging ze daar een stukje joggen, zoals ze in eigen land ook gewend was. Maar wat ze niet wist: ze passeerde via het lokale strand ongemerkt de grens met de VS op haar rondje, en werd prompt aangehouden door de grenspolitie. Die houden haar aan en zeggen dat ze de grens illegaal is overgestoken, ook al heeft ze geen enkel bord gezien. Ze kon (uiteraard !) geen juiste papieren tonen, werd gearresteerd (!) en als gevangene (!) getransporteerd naar een detentie-centrum in Takoma, meer dan 200 km verderop in de staat Washington ! Was daar mocht ze haar moeder waarschuwen, die alsnog de juiste papieren bracht maar desondanks werd ze niet vrij gelaten. De OFFICIËLE (!) documenten, die dus goedgekeurd zijn door Canada, ‘moesten namelijk eerst goedgekeurd worden door de Canadese autoriteiten’ ! Uiteindelijk zit het arme kind, voortdurend huilend naarmate de situatie langer duurt, maar liefst van 21 mei tot 5 juni gevangen voordat de VS-autoriteiten het goed genoeg vinden, en haar laten gaan. Nu zullen de douaniers vast en zeker wel in hun recht staan en volgens de letter van de wet handelen maar dit heeft uiteraard totaal niets menselijks meer; de GEEST van de wet wordt hier zwaar geweld aangedaan ! En het is te danken aan figuren als Trump dat dit soort idioterie mogelijk is en gewone mensen zonder enige vorm van opzet als keiharde misdadigers worden behandeld. Maar b.v aan het volledig uit de klauwen gelopen probleem van ‘crystal meth’, een uiterst verslavende en snel dodende drug en de bijbehorende keiharde misdaad doet hij geen barst …

Vroeg Trump alwéér om productieverhoging ? Wil de VS bij de OPEC of zo ?

Het was zeer opmerkelijk dat de VS aan S-Arabie, Rusland en de OPEC vroeg om de productie met “een paar miljoen vaten” te verhogen. En niet alleen omdat de VS dit (voor zover ik weet) nooit eerder gevraagd heeft maar ook niet omdat de olie-productie in EIGEN land al ruim boven het hoogste record ligt. Sterker nog, de VS haalt Saudi-Arabië elk moment in als grootste olieproducent ter wereld ! Het was overigens geen officieel verzoek tot op heden, maar persbureau Bloomberg kwam met het bericht dat dit gevraagd zou zijn. Nu zou het niemand mogen verrassen want Trump tweette al in april ‘dat de OPEC de olieprijzen kunstmatig hoog houdt’. Later kwamen daar de (door de VS !) heringestelde sancties tegen Iran nog bij; iets waar de oliemarkt heftig op reageerde met een forse olieprijs-verhoging. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen dat de VS die olieprijs-verhoging voor een groot deel ZELF heeft veroorzaakt ! In ieder geval is een productie-verhoging van 1 miljoen vaten per dag op de bijeenkomst in Koeweit beslist en wordt in de 2e helft van dit jaar ingevoerd. Toch vroeg Trump NA die bijeenkomst persoonlijk aan koning Salman van S-Arabie nogmaals om een productieverhoging en twitterde dat er ‘eentje van misschien wel 2 mln vaten aan komt ! Overigens zijn de benzineprijzen in de VS nog altijd een lachertje vergeleken bij de prijzen in Europa, die overigens fors variëren van € 1,10 (O-Europa) tot € 1,80 (Noorwegen). Maar omdat de meeste VS-auto’s lang niet zo zuinig zijn als die in de EU (ALLEEN AL DAAROM worden er weinig VS-auto’s in Europa verkocht, Trump !), is het prijsverschil op het totaal aan tank-kosten per jaar geringer. Het blijft echter curieus dat de bijna grootste olieproducent ter wereld tot 2x toe om productie-verhoging aan anderen vroeg; je zou bijna denken dat ze zich aan willen sluiten bij de OPEC, haha …

Ouders, let uit financieel oogpunt op de smartphone van uw kinderen !

Aan de vooravond van de zomervakantie herinner ik u eraan hoe sommigen ooit van hun welverdiende uitstap terugkwamen; met een telecom-rekening van honderden of soms duizenden euro’s. Want voordat ‘roaming’, bellen en data-gebruik buiten NL, afgeschaft werd, vroeg men per gebelde minuut of MB aan data (zeer) hoge prijzen. Enigszins vergelijkbaar met de huidige tarieven van telecom-aanbieders als u BUITEN Europa belt of data gebruikt. Trouwens, legendarisch waren ook de bedragen die gemoeid waren met niet goed ingestelde telefoons, die grote bergen data ophaalden via het netwerk en niet via b.v wifi. In theorie zou daar met het einde van ‘roaming’ een einde aan moeten zijn gekomen MITS u in het buitenland belt of data gebruikt; u belt en gebruikt daar nu data op dezelfde manier als in NL. Belangrijke kanttekening: als u in EIGEN land naar buitenlandse nummers belt, is ‘roaming’ nog WEL van toepassing en betaalt u VEEL HOGERE tarieven ! Maar ook op andere manieren kan het nog fout gaan: een Duitse familie voer van Kiel naar Oslo en hun zoontje verveelde zich. Die bekeek gedurende de oversteek 470 MB aan filmpjes en dat leverde bij thuiskomst een verrassing op van € 12.000 aan telecom-kosten ! En alhoewel de rederij er voor waarschuwt is dit waarschijnlijk via satelliet-verbinding gegaan waar elke MB blijkbaar ruim € 25 kost; terwijl op het schip gewoon gratis wifi beschikbaar is ! Telenor Maritime verlaagde de rekening uit coulance naar € 5000 maar dat is hen nog teveel. Ze schakelden een advocaat in om het bedrag naar een fair nivo te krijgen; er is immers een vergissing door een kind begaan. Maar het geeft aan hoezeer ouders daar op moeten letten !
 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.