AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -1.74
506.53 (-0.34%)
   DJIA -496.87
24100.51 (-2.02%)
   NASDAQ -159.67
6910.67 (-2.26%)
   S&P 500 -50.59
2599.95 (-1.91%)
   NIKKEI -441.36
21374.83 (-2.02%)
   DAX -58.93
10865.77 (-0.54%)
   BEL-20 -16.93
3384.29 (-0.50%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 14/12/2018
Categorie: Column

De Eurozone binnen Italie…

Na het lezen van het bericht dat 42 werknemers van een regionale zorgdienst stelselmatig voor elkaar inklokten zodat ze niet hoefden te werken, bleek weer eens hoe symptomatisch dit is voor het corrupte deel van Italië. Een veel grotere zaak speelde enkele jaren geleden in het niet eens zo zuidelijk gelegen San Remo, waar een kleine 200 ambtenaren hun werk niet deden en alleen inklokten; soms zelfs in ochtendjas of zwembroek ! Ook valt de politie met de regelmaat van de klok binnen in huizen en bedrijven van maffiosi, en treft vaak grote rijkdommen aan. Nu ben ik de laatste die zegt dat er in het noorden van Italië, waar het gemiddelde welvaartspeil een stuk hoger is, geen corruptie, maffia of grootscheepse fraude is. Maar het is ‘een open deur intrappen’ dat vooral midden- en zuid-Italië daar last van hebben en dat zorgt niet alleen voor een recalcitrant land richting Europa, maar ook tot een deels verscheurd Italië. Want vooral in het noorden zijn er steeds meer Italianen te porren voor de gedachte om het land in tweeën te splitsen en alles onder Rome maar ‘aan zijn lot over te laten’; ze willen immers niet beter. Dat is een miniatuur-versie van de hele Eurozone ! Waarin vooral het noorden van Europa (grote) financiële discipline ‘aan de dag legt’ terwijl de meeste zuidelijke landen (begint al bij Frankrijk) er (deels) met de pet naar gooien; zoals Italië. En ik denk dat deze problematiek er alleen maar slechter op wordt als Brussel en Rome met de koppen tegen elkaar aan blijven knallen en de grenzen op (blijven) zoeken. Ik denk namelijk dat het noordelijke deel van Italië wel degelijk mee zou kunnen draaien met de rest van de eurozone en dat het zuidelijk deel dat niet voor elkaar krijgt. Want ook na ettelijke tientallen jaren EU- en Eurozone-lidmaatschap is de fraude, de corruptie en de maffia er niet minder op geworden. En dus lijkt mij een splitsing van Italië een reëel risico als de door ondergetekende voorspelde schuldencrisis in het land uitbreekt; ongeacht wanneer die komt … Daar liep ex-Minfin Dijsselbloem onlangs op vooruit in Der Spiegel: “een vallend Italië is niet te redden en de Eurozone moet kopers van staatsleningen zeggen dat ze hun geld misschien niet terugkrijgen; ook moeten er regels komen voor een bankroet”. Trek uw conclusies …

Er wordt hard gewerkt om de gevolgen van een toekomstig faillissement van Italië in te dammen

Overigens is men blijkbaar al jaren geleden begonnen met pogingen om de gevolgen van een eventueel Italiaans bankroet in te dammen; de maatregelen daarvan rollen tot op de dag van vandaag binnen. Zo werd men het in de EU onlangs eens over een veelheid van definities, handelswijzes en reserveringen inzake slechte leningen; een probleem dat (naast Griekenland en Cyprus) vooral in Italië speelt. Dit gaat over nieuwe leningen maar eerder werd er ook al een actieplan opgezet om de al oninbaar geworden leningen aan te pakken en weg te saneren. Onderschat dat probleem niet: banken van genoemde landen hebben wel 1/3 tot zelfs de helft aan oninbare leningen op hun balansen staan ! En als banken daar al niet door (zouden) omvallen, en dat gebeurt nog met de regelmaat van een klok zoals u hier onlangs weer over een Italiaanse bank kon lezen, dan worden het wel zombie-banken. Dat zijn banken die eigenlijk niets meer uit kunnen lenen, geen bijdrage meer kunnen leveren aan een opkrabbelende economie en bij de eerstvolgende stevige tegenslag alsnog het risico lopen om om te vallen. Ook zijn er allerlei acties aangezet door vooral N- en Midden-Europese landen om allerlei andere zaken strenger (lees: ook minder toegankelijk) te maken; zoals het ESM. Dat is DE instantie waar EU-landen in uiterste nood geld kunnen lenen van andere EU-landen om hun problemen aan te pakken. En dat was een logisch gevolg van de houding van (vooral) de EC, die in het verleden inconsequent en vriendjespolitiek-achtig met de begrotingsregels omging. Zo zondigden Duitsland en Frankrijk begin deze eeuw al tegen die regels maar durfde de EC ze niet ter verantwoording roepen, waardoor sommige landen (in theorie terecht) dachten ook een vrijbrief te hebben om de regels te negeren. En we weten allemaal waar dat toe leidde in de eropvolgende jaren: de Eurocrisis !

Er komt TOCH een Eurozone-begroting !

Zo mogen landen die geld willen lenen bij het ESM dat alleen nog als investeerders en beleggers (!) éérst hun verliezen nemen, en daarna alleen maar onder strikte bezuinigings- en hervormings-stappen (voorstel). De politiek bepaalde dat en daar willen minstens 10 landen vanaf omdat het, zoals hierboven genoemd, en dat ging al eens een keer gruwelijk mis. Of nemen de beslissingen rond de eurozone-begroting, een in Noord en midden Europa gehaat mechanisme. Immers, men denkt (waarschijnlijk grotendeels terecht) dat dit het zoveelste mechanisme is voor een extra geldstroom van noord- naar zuid-Europa. Zodat de vooral zuidelijke landen nog steeds niet leren om op eigen benen te staan en hun eigen boontjes te doppen zonder steeds weer hun hand op te houden. Niet toevallig was Centeno, minister van financiën van Portugal en opvolger van Dijsselbloem, de voorzitter; Portugal ‘hing al eens aan de mem’ van Europa. Gelukkig is het plan van Frankrijk, om honderden miljarden in een nieuwe Eurozone-begroting te stoppen, vlot van tafel geveegd; vooral door Duitsland. Maar ook in het nieuwe ontwerp zal het om ettelijke tientallen miljarden gaan en die zouden volgens de bedenkers vooral moeten worden gebruikt ‘om economieën naar elkaar toe te laten groeien en om competitiever te worden’. Dat is vakjargon voor een nieuwe geldstroom van noord naar zuid en dan vooral voor een land zoals Italië dat (zeker onder Rome) een bodemloze put is; al decennia ! En waarschijnlijk om de EU-verkiezingen in mei volgend jaar te overleven haalden de politici het woord Eurozone-begroting UIT de tekst van het akkoord, simpelweg omdat het veel te besmet is geraakt. Ook wil de EU dat het ESM individuele banken gaat redden vanaf 2024; of eerder. Daarbij gaat het overigens om leningen en geen schenkingen. Curieus genoeg is er nog geen overeenkomst over een EU-deposito-garantiestelsel, terwijl dat misschien wel het simpelste onderdeel van alle op tafel liggende onderwerpen was ! Het is duidelijk: ‘onder water’ sorteren EU en Eurozone voor op een toekomstig Italiaans bankroet, en de problemen die daaruit voortrollen. De vraag die ik echter véél interessanter had gevonden was: waarom worden ze er niet (liefst vóóraf) uit gegooid ?

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.