AEXNY 1.68
536.93 (0.31%)
  AEX -1.09
519.39 (-0.21%)
  DJIA -12.74
21397.29 (-0.06%)
  NASDAQ 2.73
6236.69 (0.04%)
  S&P 500 -1.11
2434.50 (-0.05%)
  NIKKEI 25.91
20136.42 (0.13%)
  DAX 19.74
12794.00 (0.15%)
  BEL-20 -16.59
3853.35 (-0.43%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 22/06/2017
Categorie: Column

Mayhem?

In het kader van de zorgen om een uiteenvallend Europa, iets dat overigens een beetje afgezwakt is de laatste tijd, hebben we onder meer nog Italiaanse verkiezingen (Grillo verloor onlangs fors in regionale verkiezingen !) en ‘t Catalaans referendum voor afsplitsing. In Rome zoemen er geruchten rond dat de verkiezing worden uitgesteld naar 2018 en voor het Catalaanse referendum zal waarschijnlijk in de herfst moeten worden gestemd. De landelijke regering heeft zoiets illegaal verklaard en dus draait het oproepen voor zo’n verkiezing ongetwijfeld uit op een nieuwe confrontatie met Madrid. Waarschijnlijk trekt zij daarbij aan het langste eind want het is grondwettelijk niet toegestaan om af te splitsen zodat de kans op een verbod groot is. Echter, als het conflict verder op de spits wordt gedreven door Madrid dan wordt de Catalaanse vastberadenheid alleen maar groter. De kans is dus groot dat er ergens een tussen-oplossing wordt gevonden en dat Catalonië waarschijnlijk iets meer vrijheid moet krijgen. Die provincie is met afstand het meest welvarend van Spanje en de situatie is vergelijkbaar met N- en Z-Italië; ik verwacht daar in de toekomst soortgelijke ontwikkelingen. Dit betekent dat de ‘zachte onderbuik’ van Europa, van Portugal en Spanje via Italië naar Griekenland nog decennia politiek en economisch zwak blijft; vooral door de onwil om de financien beter te regelen. Was de Eurozone inclusief de Z-Europese landen dan wel een goed idee ? Nee ! Tenzij ze alsnog meer financiele discipline ontwikkelen. De hamvraag is echter: hoe dwing je ze daartoe ?

Britten leven in UKIP-sprookjeswereld …

De Britse verkiezingen zijn al lang en breed achter de rug, maar op het moment van schrijven is het twijfelachtig of premier May haar doel inzake een harde Brexit vol kan houden. Ik heb het voorspeld: de Britten komen steeds meer terug op een hard vertrek uit de EU want ze beginnen financieel-economisch steeds sterker te merken welke gevolgen dat heeft; die zijn niet mals. En dat is precies het tegenovergestelde van hetgeen de ‘Brexeteers’, partijen als UKIP en personen als Johnson en Farage de Britten beloofden ! Zo zou GB volgens die clowns zonder grote kosten en zonder sterke financieel-economische gevolgen uit de EU kunnen stappen; allemaal flagrante leugens. En nu de Britten daar steeds meer achter komen en merken dat de sprookjes-wereld van die zotkoppen helemaal niet bestaat, beginnen ze wakker te worden. Het zou mij dan ook niets verbazen als blijkt dat May, nadat haar voorganger dat óók al deed, zichzelf eveneens in beide voeten tegelijk schiet en het omgekeerde krijgt van wat ze wil …

Thatcher 2.0 (May) verkwanselt de GB-belangen in de EU …

Het lijkt er dus op dat de ‘Thatcher-strategie’ van May (Engeland harder regeren, verdere vergroting van welvaartsverschillen en een ‘harde Brexit’) niet werkt; iets waar ik nadrukkelijk voor gewaarschuwd heb. Dat is niet in het belang van Engeland en het overgrote deel van haar inwoners, en dat gaat de massa in de gaten krijgen; met dienovereenkomstig stemgedrag. En er is nóg iets, dat puur de schuld van May zélf is. Zij was eerder minister van Binnenlandse Zaken en bezuinigde tienduizenden agenten van de straat af. Met het huidige terroristische geweld in Engeland wordt haar dat ernstig verweten ! En DAAROM is het zo belangrijk om niet blind te bezuinigen, lukraak middelen weg te halen en puur dogmatisch te werk te gaan maar eerst goed na te denken over (toekomstige) gevolgen van je beleid. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk hoe de uitslag van de verkiezing precies wordt ingevuld. Duidelijk is al wel dat ze May zetels heeft verloren in plaats van gewonnen zodat er Zeer bizar detail: de partij die de Brexit veroorzaakt heeft (UKIP) krijgt GEEN ENKELE ZETEL ! Al met al wordt de onzekerheid in het land zelf én richting de EU groter i.p.v kleiner en stijgt de kans op een ‘zachtere Brexit’. Datgene dat May NIET wil als ze nu gaat onderhandelen …

PS. Door ziekte is er niet elke dag een column, of zijn ze soms kleiner dan normaal.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2017 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.