AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -0.06
628.17 (-0.01%)
   DJIA -25.23
29398.08 (-0.09%)
   NASDAQ 19.21
9731.18 (0.20%)
   S&P 500 6.22
3380.16 (0.18%)
   NIKKEI -164.35
23523.24 (-0.69%)
   DAX 39.68
13783.89 (0.29%)
   BEL-20 12.87
4198.31 (0.31%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 14/02/2020
Categorie: Column

Corona-impact steeds groter…

Niet alleen NL worstelt met de problematiek van de giftige PFAS-stoffen, de groep van duizenden zogenaamde perfluoral-alkylen; het is een wereldwijd probleem in alle (enigszins) geïndustrialiseerde landen. Gelinkt aan problemen als een laag geboorte-gewicht, schade aan inwendige organen en ook kanker blijkt dat er in de VS maar op 1 van de 44 onderzochte locaties een PFAS-vrij leidingwater-monster te vinden was ! Niet vreemd dus dat de EWG (Environmental Working Group) vindt dat eerdere schattingen van de EPA (Environmetal Protection Agency) veel te laag zijn; en die ging er al vanuit dat 110 miljoen Amerikanen PFAS binnen krijgen. Waarschijnlijk is het probleem nóg groter omdat vaak maar enkele tientallen van de duizenden stoffen uit deze chemische groep bekeken worden in eten of drinken, bodem of lucht. Ook is besmetting in lagere concentraties dan de detecteerbare grenzen (meestal zo’n 1 ppb; 1 deeltje op 1 miljard) een serieus probleem want deze stoffen hopen zich makkelijk op in organismen omdat ze vrijwel niet afgebroken (kunnen) worden ! En tot overmaat van ramp worden op verreweg de meeste locaties veel meer stoffen van deze toxische familie in een en hetzelfde monster gevonden, zodat stapel-effecten en versterking-effecten ook nog waarschijnlijk zijn ! Ze komen o.m voor in met kunststof beklede metalen zoals teflon anti-aanbakpannen, in het alom bekende Scotchguard en b.v in blusschuim en zijn decennia zonder enige argwaan in grote hoeveelheden in gebruik. Toch wist de EPA al sinds 2001 van het probleem van deze categorie stoffen in drinkwater maar is er bijna 20 jaar later nog altijd geen handhaafbare, wettelijke norm. En waar het VS-ministerie van gezondheid de blootstelling 10 keer lager dan de 70 ppt van het EPA wilde hebben, probeerden zowel dat EPA als het Witte Huis publicatie van dat rapport tegen te houden ! En als klap op de vuurpijl hief de regering Trump (“belachelijk en rampzalig”) de zogenaamde WOTUS-wetgeving op ter bescherming van drinkwater (bronnen), alsmede de vergunningplicht ! Gebaseerd op 1200 wetenschappelijke studies was dat een integraal en onmisbaar onderdeel van de uiterst belangrijke Clean Water Act. Advocaat Holman daarover in de New York Times: “dit is het grootste verlies van protectie van schoon water dat dit land ooit heeft gezien”. En professor milieuwetgeving Parenteau, in dezelfde krant,: “wateren die al bijna 50 jaar beschermd worden door deze wetgeving, zijn nu weer vogelvrij”. Kortom, Trump vergiftigt zijn EIGEN onderdanen en daarmee ook zijn EIGEN kiezers !

Steeds meer problemen met goederen-export uit China …

Ik wil niet de onheilsprofeet uithangen maar de (economische) gevolgen van het Coronavirus breiden zich in hoog tempo uit. En dat MOET op een gegeven ogenblik consequenties voor de beurzen gaan krijgen, die alweer (of nog steeds) doen alsof er niets aan de hand is. Zo waarschuwen de EU-ministers van gezondheid dat veel medicijnen uit China komen en aanvoeren productie dreigen te stagneren. Zo klaagt de OPEC dat de wereldwijde vraag naar olie ‘behoorlijk wordt getroffen door de uitvloeiselen van het Coronavirus en het stilvallen van de Chinese economie, zodat de vraag naar olie afzwakt tot het laagste niveau sinds 2011 ’. En, dat komt ook steeds dichterbij voor de letterlijk verweg gelegen bedrijven in de VS en EU, die nog voor een week of wat aan voorraad onderweg hebben: er ontstaat een tekort aan (vele) onderdelen. Zo hebben enkele grote producenten in de regio, waaronder bedrijven van de grootte als Hyundai, al complete fabrieken moeten sluiten omdat vitale onderdelen niet meer uit China komen. En voor producten als rietjes zal dat bij ons niet op problemen stuiten want daar kan iedereen makkelijk zonder. Maar omdat de wereld China tot productieschuur maakte en daar niet alleen vele onderdelen en producten maar vaak ook complete machinerieën vandaan komen, dreigen veel meer (industriële) processen stil te vallen in de komende tijd. En dat geldt al helemaal voor veel duurzame producten zoals elektrische auto’s, zonnepanelen en windmolens; daar is China al ruimschoots wereldkampioen in. Kortom, de wereld is enorm afhankelijk van China geworden en nu dreigt die enorme afhankelijkheid een groteske achilleshiel te gaan worden in de westerse economische groei. Mede daarom begreep ik een aantal argumenten van Trump wel, al gaat het hem uiteraard om het opnieuw dominant laten worden van de VS als economische macht in de wereld terwijl China haar in het eerdere groeitempo binnen afzienbare tijd zou overvleugelen. In het verleden heb ik wel eens gehamerd op die te grote afhankelijkheid van China, maar dat was aan dovemansoren gericht. En nu blijkt ‘ineens’ dat die enorme afhankelijkheid ons economisch sterk op gaat breken als de leverings- en productieketens naar de EU en de VS verder stilvallen …

Coronabesmetting loopt nog steeds veerder uit de hand en dat MOET een keer indalen op aandelen-beurzen …

Ik heb het al eerder genoemd: het besmetting zal om zich heen kan grijpen in China als SARS en andere besmettingen; de hygiënische situatie van de meeste Chinezen is matig tot slecht en regelmatig abominabel, zodat het land een veel grotere kans heeft op dit soort epidemieën. Tevens, en dat heb ik ook al genoemd, wordt er in het land op grote schaal genetisch gemanipuleerd en blijft het overgrote deel van die informatie bedrijfsgeheim of regeringsgeheim. Wat ook niet meehelpt is dat China onlangs de definitie van het registreren van ziektegevallen heeft veranderd en vergelijken moeilijk maakt. En als klap op de vuurpijl zwijgt China in bijna alle talen over de mogelijke herkomst van het virus, is het de vraag of er dieren op de vismarkt in Wuhan (China beweert dat dit de bron is) onderzocht zijn en schijnt het Volksleger een vaccin te ontwikkelen tegen het virus ! Dit laatste is uiterst significant want blijkbaar heeft men daar WEL de kennis over de bron, hoe het virus gecultiveerd kan worden en (mede daardoor) een vaccin kan worden ontwikkeld; verschillende media hebben dat al een ‘cover-up’ genoemd. Met haar manier van communiceren, het beperkt en mondjesmaat (gedeeltes van) informatie delen, geeft China in ieder geval volop de ruimte voor speculatie en ontstaan alternatieve waarheden, verzinsels en zelfs hele complot-theorieën. Ik ga daar niet (verder) op in maar het geeft enorm te denken hoe dit probleem gecommuniceerd en gedeeld wordt; iets dat niet behulpzaam is om de mondiale krachten te activeren die China zouden kunnen helpen met haar probleem. En nogmaals, ik wil geen doemdenker zijn, maar de Coronabesmetting breidt zich (ook onder de radar”) nog steeds uit zodat duidelijk is dat de epidemie nog lang niet onder controle kan worden verkregen. Met élke nieuwe besmetting stijgt de kans op een mondiale pandemie verder en komt er een moment dat niet alleen de Chinezen maar uiteindelijk zelfs de hele wereld de handdoek in de ring moet gooien. Want het wordt ondoenlijk, onbetaalbaar en / of onverkoopbaar om een groot deel of zelfs het hele land maandenlang ‘plat’ te leggen als indamming van de besmetting niet (meer) mogelijk blijkt. Tot die tijd is de handrem aangetrokken op de Chinese economie, leiden de meeste westerse economieën onder een steeds verder terugvallende Chinese export en zegt de onder $ 50 gezakte olieprijs alles over de pijn. En zodra de aandelenbeurzen dát beseffen, ontstaat er een nieuwe, diepere daling …


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2020 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.