AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  3.15
602.86 (0.53%)
   DJIA 3.33
28135.38 (0.01%)
   NASDAQ 17.56
8734.88 (0.20%)
   S&P 500 0.23
3168.80 (0.01%)
   NIKKEI 598.29
24023.10 (2.55%)
   DAX 61.08
13282.72 (0.46%)
   BEL-20 4.45
3936.10 (0.11%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 10/12/2019
Categorie: Column

Alleen wachtgeld als je echt wacht!

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat het ophogen van de pensioen-leeftijd vooral voor lager opgeleiden slecht uitpakt; precies wat ik jaren geleden voorspelde. Ze zitten (veel) langer in een uitkering (vaak voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid), zijn beduidend minder gezond en maar liefst 20% (ook nog stijgend) heeft totaal geen inkomen ! En, eveneens weinig verrassend: maar liefst 43% van de vrouwen heeft geen baan of uitkering in de jaren voor pensionering; ook enorm slecht voor de emancipatie ! Dus terwijl de meeste mensen, mits zij dat kunnen, wél door willen werken tot aan hun verlate pensionering; ook hier komen werknemers boven 50 jaar moeilijk aan een andere baan als ze die eenmaal zijn verloren. Niet vreemd dus dat enkele hoogleraren, gevraagd naar conclusies uit dit rapport, de heikele punten die ik jaren geleden al noemde opnieuw aanhalen. Hoogleraar arbeidsmarkt Wilthagen van de Universiteit Tilburg concludeerde dat “des te verder de pensioenleeftijd stijgt, des te langer laag opgeleiden in een uitkering zitten”. En hoogleraar macro-economie Kloof van de Universiteit Leiden: “na het afschaffen van regelingen als VUT komen oudere werknemers met een zwakke gezondheid vaak in een uitkering terecht. Daarom moeten werknemers die jarenlang zwaar werk doen recht op een vervroegde pensioenregeling houden omdat ze dat hard nodig hebben”. Beide voorspelde effecten (én meer) kon iedere normale burger voorspellen, maar voor de zoveelste keer weigerde Den Haag te luisteren. En dus zitten we in steeds toenemende mate met de financiële brokken van slecht beleid en pakken de bezuinigingen op dit onderwerp véél lager uit dan men beoogde. En tóch prikken hele volksstammen maar niet door zulk slecht beleid heen ook al worden ze later ZELF de grootste slachtoffers van dit soort ‘opleidings-discriminatie’ !

Geef politici alleen wachtgeld als ze werkloos zijn, anders: misbruik …

Voor de verandering was HET buzzwoord in Den Haag de afgelopen week niet stikstof-crisis (kabinet blijft maar om de 2 grootste problemen heenlopen en lost weinig op), niet PFAS-crisis (veilige norm wordt 800% versoepeld; alsof onze gezondheid niets waard is !) maar: wachtgeld. In het verleden ben ik kristalhelder over geweest: wachtgeld is gezien de specifieke werkzaamheden van politici vaak nodig maar moet PER DIRECT stoppen zodra zij een goedbetaalde baan hebben aanvaard (minimaal 130% van het minimumloon). In elk ander geval krijg je veel te vaak dubbele én dus per saldo onterechte inkomsten, dubbele en onterechte onkosten-vergoedingen ander onterechte (al dan niet dubbele) compensaties en is dat zeer oneerlijk t.o.v de gewone werknemer. Want als DIE al wachtgeld of andere compensaties krijgt dan moet hij of zij zulke regelingen WEL per direct stopzetten (of worden stop gezet) zodra er nieuwe inkomsten ontstaan ! Nu had de politiek, die dus ‘zijn eigen vlees moet keuren’, dat al lang moeten regelen maar vertikt dat nog altijd. In de praktijk hebben veel politici er vooral dáárom enorme moeite mee om het stop te (laten) zetten (“ik heb er recht op”) ! En dat is heel vreemd omdat een heleboel van hen dat wachtgeld en of de vergoeding en of compensatie bij een nieuwe baan helemaal niet nodig hebben ! Ook willen die lieden maar niet begrijpen dat dit zeer onrechtvaardig is t.o.v gewone werknemers met wachtgeld, die dat direct zien verdwijnen zodra ze een nieuwe baan hebben. Nóg verwonderlijker was het dat een professioneel geachte partij als de VVD, die overigens al een hele slechte reputatie heeft op het gebied van integriteit (al jaren de partij met de grootste integriteits-schandalen), daar in trapt ! Vervolgens is het totaal onbegrijpelijk dat Dijkhoff eerst gedreigd moest worden met héle lelijke dingen om afstand te doen van zowel zijn riante wachtgeld als de eveneens riante reiskosten-vergoeding alvorens hij bakzeil haalde (‘ik verdien het’). En moreel gezien is het een ramp als zo’n partij en de leden niet eens (in)zien dat ze misschien formeel recht hebben op (de uitloop van) zo’n regeling, maar moreel zeker niet …

 

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.