AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX -1.93
567.03 (-0.34%)
   DJIA 1.01
24715.09 (0.00%)
   NASDAQ -28.13
7354.34 (-0.38%)
   S&P 500 -7.16
2712.97 (-0.26%)
   NIKKEI 91.99
22930.36 (0.40%)
   DAX -36.89
13077.72 (-0.28%)
   BEL-20 -7.46
3891.11 (-0.19%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 15/05/2018
Categorie: Column

Wéér ‘n verdrag op de vuilnisbelt, mét gevolgen…

Is er een verband tussen de sterk gestegen auto-nieuwprijs, het gemiddelde schadebedrag bij een ongeluk, de al jaren sterk stijgende verzekeringspremies en het onuitroeibare spelen-met-de-smartphone-achter-het-stuur ? Natuurlijk, en daar heb ik geen onderzoek voor nodig want ik zie het vrijwel dagelijks in de praktijk. Auto’s worden, en dat komt vooral door de elektronica aan boord, steeds duurder; ik kan me nauwelijks nog voorstellen dat iemand de ‘vanaf-prijs’ betaalt omdat vrijwel iedereen er (diverse) pakketten bovenop kiest. De relatie tussen het gemiddelde schadebedrag en stijgende verzekeringspremies lijkt me eveneens kristalhelder: meer schade betekent duurdere premies. Verzekeraars willen er immers geen, of in ieder geval zo min mogelijk, verlies op leiden en zullen schade-stijgingen vrijwel geheel door berekenen. Grootste oorzaak: toenemend aantal (én duurdere) verkeers-ongelukken, vooral te wijten aan het al jaren verboden maar nog altijd massaal gedane handheld-bellen en appen (Autoverzekering.nl / RTL Nieuws.nl) ! En aangezien zij daar een heleboel anderen, die zich wél aan de regels houden, mee benadelen mag de aanpak mij betreft nog veel strenger worden. Het CBS onderzocht dat 1 op elke 8 automobilisten wel eens appt achter het stuur en onlangs waren er nog schokkende resultaten uit de professionele vervoersbranche (zie recente column van ondergetekende). Die 12,5% (in de praktijk waarschijnlijk veel meer; het ijsberg-principe !) zorgt ervoor dat de rest van NL voor een groot deel voor de door hen veroorzaakte schade opdraait; dat is uiterst onrechtvaardig. Dus politiek: pak de daders harder aan totdat het ophoudt, en niet de rest van NL …

Dictator Kim Jong-un moet enorm oppassen met Trump’s verdrags-ethiek !

Trump zei over de aanstaande ontmoeting met de N-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni in Singapore “dat hij probeert er een speciaal moment van te maken voor wereldvrede”. Mooie woorden, maar met hetzelfde gemak gooide hij diezelfde wereldvrede met een grote boog op de vuilnisbelt toen hij het akkoord tussen de andere VN-Veiligheidsraad-leden (+ Duitsland) en Iran opzegde ! En het duurde slechts enkele uren, uiteraard afgesproken werk, dat Iraanse- en Israëlische raketten het zoveelste gewapende conflict in het Midden-Oosten ontketenden. Dat was overigens de 1e keer dat Iraanse strijdkrachten, die met duizenden in Syrië gelegerd zijn om massa-moordenaar Assad te steunen, rechtstreeks raketten op Israël afschoten. En daarmee heeft het woordelijk conflict dat de beide landen jarenlang hadden, een fysieke vorm gekregen en zijn de agressieve woorden van beide kanten omgezet in daden. Ik hoef denk ik niet te schrijven dat het al zeer gewelddadige Midden-Oosten NOG een gewelddadig conflict kan missen als kiespijn, maar dat schijnt amper iedereen iemand te interesseren. Uiteraard heeft Iran helemaal niets te zoeken in Syrië, maar dat hebben de VS, Rusland, Turkije en allerlei andere landen ook niet, en was dit een ‘accident waiting to happen’ omdat Trump totaal sch#t heeft aan de hele internationale gemeenschap. Verdragen die dankzij jarenlange uitputtende diplomatie tot stand gekomen zijn hebben voor Trump blijkbaar dezelfde waarde als het papier waarmee hij zijn k#nt afveegt. En dat is iets dat Kim Jong-un zéér ernstig te denken moeten geven als hij serieus zaken wil doen met de president van de Verenigde Staten van Amerika.

OPEC kan het wegvallen van Iraanse olie opvangen, maar misbruikt het (om de prijs op te jagen)…

Nu de VS de oude sancties opnieuw instelt (en daaronder valt ook de tot enkele miljoenen vaten opgelopen olie-export; Iran is de 3e exporteur van de OPEC), is het niet vreemd dat de olieprijs tijdelijk oploopt omdat het aanbod terug gaat lopen. Als ik goed geïnformeerd ben gaat de Iraanse-olie-export pas verboden worden op de 61e dag na het opzeggen van het akkoord terwijl veel andere sancties al op de 31e dag ingaan. Het vervelende van de Amerikaanse sancties is overigens dat ieder bedrijf en ieder land dat daarna nog zaken doet met Iran, door hen geboycot, gesanctioneerd en zelfs op de knieën gedwongen kunnen worden. En dus reiken hun sancties veel verder dan de VS en Amerikaanse bedrijven alleen want de VS heeft indirect ook invloed op buitenlandse bedrijven en andere landen. Voorbeeld: er zitten Amerikaanse onderdelen in de Airbussen van Europese luchtvaartconcern Airbus die niet meer geleverd zullen worden, zodat Airbus orders van 10+ miljard vaarwel kan zeggen ! Terug naar de olie: ook al valt de productie in Venezuela binnenkort terug naar 0, is dat ik verwacht gezien de enorme ellende die Chávez en vooral Maduro daar aangericht hebben, dan kan de rest van de OPEC (+ Rusland) het wegvallen van Iran compenseren. De hamvraag is echter of ze dat ook willen want het oliekartel streeft immers naar een (fors) hogere olieprijs en heeft tot het eind van 2018 een productieplafond afgesproken. En dus is alleen al vanuit dat opzicht de kans klein dat OPEC (+ Rusland) hun productie binnenkort zullen verhogen om het Iraanse wegvallen op te vangen zodat de olieprijs nog wel tot $ 100 per vat op kan lopen alvorens terug te vallen. En dan wordt het simpel: dat gaat een serieuze deuk in de mondiale groei slaan !

Boskalis zette eerdere daling onverwacht voort …

Het verhaal rond Boskalis is niet alleen in woorden ingewikkeld; inmiddels is dit ook technisch gecompliceerd aan het worden. Na een eerdere daling die in de loop van 2015 werd ingezet zakte het aandeel eerst al door de niet onbelangrijke steun op 38, kort daarna door de stijgende oranje steun en halveerde ruimschoots binnen het dalende magenta trendkanaal alvorens eruit te breken. Het leek er toen op dat er tussen 27,5 en 35,5 een horizontale trend was gevonden maar die werd onlangs en onverwacht met een knal verlaten. En erger: de koers zakte ook door de dalende rode steun uit 2007 waar het aandeel zich in de loop van 2013 boven had gevochten. Dit betekent langer een lage koers en nu moeten historisch dieper liggende steunen eraan te pas komen om de daling af te vangen. Zoals de oude licht stijgende groene en rode steun op respectievelijk 19 en 15, of een vrijwel horizontale steun vlak boven 20 moet dat voorkomen. Ook de RSI leek de ergste daling te boven maar zakte na een opwaartse uitbraak toch weer verder (dat gebeurt soms) en moet nu een nieuwe bodem gaan bepalen. Al met al geen plaatje om vrolijk van te worden en ik raad u dan ook aan om voorlopig van dit aandeel af te blijven; temeer daar zij naar de AMX is gedegradeerd …

Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.