AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX -1.93
567.03 (-0.34%)
   DJIA 1.01
24715.09 (0.00%)
   NASDAQ -28.13
7354.34 (-0.38%)
   S&P 500 -7.16
2712.97 (-0.26%)
   NIKKEI 91.99
22930.36 (0.40%)
   DAX -36.89
13077.72 (-0.28%)
   BEL-20 -7.46
3891.11 (-0.19%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 17/05/2018
Categorie: Column

Spiegeltje, spiegeltje…

En terwijl Europa tijdens de opkomst van AI (kunstmatige intelligentie), met uitzondering van het Europarlement (zie recente column), kritische vragen blijft stellen over talloze ethische aspecten kiest de VS een totaal andere weg. Zij geeft AI in feite vrij baan zonder zich ook maar enige drukte te maken om banen, veiligheid, verantwoordelijkheid en privacy; iets dat met Trump aan het roer niet mag verrassen. Die heeft namelijk geen boodschap aan de ‘zachtere aspecten’ van het leven omdat hij ze amper of niet begrijpt, amper of niet voelt en in zeer veel opzichten alleen nog maar naar de pijpen van het bedrijfsleven danst. De aankondiging werd namelijk ook gedaan in aanwezigheid van FAMG (Facebook, Amazon, Microsoft en Google) en die zullen goed ingepraat hebben op de regering-Trump. Verzachtende omstandigheid is dat er een commissie wordt opgericht om de ontwikkeling van deze technologie in goede banen te leiden en de samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschappers en overheid te stimuleren. Echter, zolang als Trump aan de macht is en zich amper of niet druk maakt om cruciale factoren in de ontwikkeling van AI, zal er (veel te) weinig goeds gebeuren om AI op een verantwoorde manier in de samenleving te integreren. En alleen al de enorme verdringing van banen, iets waar Trump doorgaans een enorm issue van maakt (maar nu blijkbaar geenszins !), zal tot enorme woede leiden in de VS. Mede omdat Trump de onderkant van de VS (auto-arbeiders, mijnwerkers enz.) beloofde voor hen op te komen maar hen op deze manier juist enorm stikken laat !

Macron begrijpt de Duitse (en NL-) financiele mentaliteit nog steeds niet !

Ik moet het hem nageven: de Franse president Macron heeft wel lef. Bij de uitreiking van de Karlsprijs in Aken, een prijs voor Europeanen die zich buitengewoon inzetten voor Europese eenwording, veegde hij Duitsland een beetje de mantel uit. Volgens hem houdt “Duitsland veel te lang vast aan de fetish voor positieve begrotingen en positieve handels-overschotten”. “Duitsland moet zich financieel en economisch ontwikkelen om een leider in Europa te blijven”, aldus Macron. En daarmee legde hij een open zenuw in de Frans-Duitse betrekkingen, die de laatste tijd (in woorden) sterk aangehaald zijn, op een pijnlijke manier bloot. Want hoe graag de Frans-Duitse as de Verenigde Staten van Europa ook dichterbij willen brengen; beide landen verschillen ENORM over financiële verantwoordelijkheid. De Duitsers zijn, en dat is helemaal terecht, enorm bang voor nauwere financiële samenwerking in de Eurozone omdat ze dan opdraaien voor tekorten en problemen in andere landen. Die (meestal) zuidelijker gelegen landen kennen, net als Frankrijk, een losse financiële moraal en komen daardoor na elke serieuze economische tegenslag opnieuw in de problemen. De Duitsers hebben dat in hun eigen geschiedenis ook meegemaakt, en daarvoor hoef ik alleen maar te verwijzen naar de losse politieke- en financiële moraal in de jaren 20, en hebben mechanismes ingebouwd om herhaling te voorkomen. Ik kan dan ook op geen enkele manier sympathie opbrengen voor de onterechte woorden die Macron sprak, mede omdat Frankrijk ook een echte EU-/Eurozone-leider had kunnen zijn maar dat nooit voor elkaar krijgt. En dat ligt vooral aan haar losse financiële moraal !

Frankrijk moet zich financieel aanpassen aan Duitsland, NIET andersom !

In plaats van kritiek te hebben op de solide Duitse financiële verantwoordelijkheid moet Macron eens naar zichzelf en zijn eigen land kijken, waar men pas onlangs weer aan de 3% tekort-regeling van de EU voldeed; ettelijke jaren na de crisis ! Wil een land als Frankrijk (mede) het voortouw nemen in de EU / Eurozone dan zou het héél verstandig zijn als zij EERST het goede voorbeeld zou geven en de haar volgende landen dan zou stimuleren om dat ook te doen. In plaats daarvan heeft Frankrijk zijn financiële zaakjes nog lang niet op orde en ik vrees dat de volgende tegenslag ‘om de hoek ligt’ tegen die tijd dat het tekort verdwenen is ! Zo kun je niet regeren, zo kun je niet vooruit komen en zo ben je absoluut geen voorbeeld voor anderen. En dat geef je dus ook NIET het recht om anderen de les te lezen en te vertellen hoe ze het moeten doen; en al helemaal niet omdat Duitsland zijn (financiële) zaakjes veel beter voor elkaar heeft als Frankrijk ! Wat hij had moeten doen is zeggen: “Merci, of Danke Schön”, en zeggen dat hij vereerd is met de prijs uit het land dat een lichtend financieel voorbeeld is in de EU en Eurozone. Een land dat vooral dankzij zijn stevige financiële discipline relatief erg welvarend is geworden, ook al heeft HARZ-IV de onderkant van de samenleving op een zijspoor gerangeerd en dient dat z.s.m rechtgetrokken te worden. Zodat ook IEDEREEN in Duitsland profiteert van het gevoerde beleid, de toegenomen welvaart en de boel zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld. Vergelijk dat met de levensstandaard en de veel slechtere regionale- en landelijke financiële situatie in Frankrijk, en dan had Macron als slotwoord moeten zeggen “jullie doen het veel beter dan ons en WIJ zullen ons meer aan Duitsland aanpassen”. Spiegeltje spiegeltje …

SBM worstelt al jaren met de KSF uit 2010 !

Vandaag het 2e aandeel dat vanuit de AEX naar de AMX is gedegradeerd: SBM Offshore. Nog altijd geplaagd door de naweeën van een slappe grondstoffenmarkt en de voortslepende Braziliaanse kwestie wist het aandeel de neklijn van de kop-schouder-formatie (KSF) rond 2010 rond 16 nog altijd niet te verbreken. Echter, gezien de ontwikkelingen op de RSI MOET het aandeel binnenkort richting gaan kiezen. En alhoewel dat zowel naar boven als beneden kan gaan, ligt een opwaartse uitbraak meer voor de hand gezien de stijgende olieprijs. Verstandige beleggers wachten echter met instappen totdat die kaap van 16 is genomen want hij bleek in het verleden te vaak een onneembare hindernis. Overigens: totdat de Braziliaanse autoriteiten akkoord zijn met 1 van de waarschijnlijk diverse schikkings-voorstellen die er op tafel liggen, kan ook vanuit die hoek nog een nare verrassing komen. Een andere kanttekening is dat de olieprijs door het door de VS opgezegde atoomakkoord met Iran sterk is gestegen en dat nog niet duidelijk is of die stijging doorzet. Zo niet, dan zal dat de koers van SBM geen goed doen maar zet die stijging wel door dan zou weerstand 16 zomaar kunnen sneuvelen. Het is weer een mooie voorbeeld van de goede werking van technische analyse, die al in 2012 aangaf dat de koers door de KSF voorlopig niet boven 16 zou stijgen …


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.