AEXNY 1.68
536.93 (0.31%)
  AEX -1.09
519.39 (-0.21%)
  DJIA -12.74
21397.29 (-0.06%)
  NASDAQ 2.73
6236.69 (0.04%)
  S&P 500 -1.11
2434.50 (-0.05%)
  NIKKEI 25.91
20136.42 (0.13%)
  DAX 19.74
12794.00 (0.15%)
  BEL-20 -16.59
3853.35 (-0.43%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 19/06/2017
Categorie: Column

Laatste waarschuwing voor Trump?

In het politiek is het normaal dat je niet al je doelstellingen realiseert, ook al heb je dat gezegd (of nog erger: belooft); de praktijk is namelijk weerbarstiger dan het ideaalbeeld dat partijen en politici vaak schetsen. Desondanks hebben weinig mensen (lees: kiezers) daar problemen mee tenzij je véél van je uitspraken of beloftes niet realiseert. Trump zit nog maar een aantal maanden in het Witte Huis en heeft desondanks alle vele beloftes geschonden; de vraag is dan ook terecht hoe lang zijn achterban nog vertrouwen in hem houdt. Zo beweerde hij dat rijke(re) Amerikanen meer belasting moesten gaan betalen maar die krijgen juist een forse verlaging. Voor Trump persoonlijk gaat dat naar schatting 30 miljoen extra winst opleveren ! Ook wilde hij minder oorlogen en conflicten in andere landen uitvechten en zo bezuinigen op de uitgaven aan de strijdkrachten; toch verhoogde hij het defensiebudget met meer dan 10% ! Ook krijgt hij Mexico niet zover om de muur die hij tussen beide landen wil optrekken, te betalen. Hij zweerde ook niet op zorg (Medicare + Medicaid) te bezuinigen maar kondigde onlangs 800 miljard aan bezuinigingen aan. En het openbaar maken van zijn belastingaangiftes: zodra de IRS daar klaar mee was, zou hij ze openbaren. Onlangs zei hij dat hij dat pas na zijn ambtstermijn doet. De kruik gaat zolang te water tot zij breekt; hoeveel verbroken beloftes verdraagt z’n achterban nog voordat ze het vertrouwen opzeggen ?

Trump speelt met vuur én benzine tegelijk …

Er zijn ook nog andere zaken waar Trump grote problemen mee zou kunnen krijgen, zoals de vermeende banden met Rusland’s Poetin en diens bemoeienis met de VS-verkiezing. Op het moment van schrijven is de getuigenis van ex-FBI-directeur Comey al geweest en waarschijnlijk zal hij hebben gezegd dat de banden met Rusland duidelijk zijn en Trump hem (met zoveel woorden) heeft verzocht om het onderzoek tegen zijn ex-veiligheidsadviseur Flynn te stoppen. Zijn precieze woorden zijn belangrijk want er zit een groot verschil tussen de manier waarop een onderzoek verzocht wordt stop te zetten; of word geboden. In het laatste geval is er namelijk sprake van een gezagsverhouding en dwang; iets dat in deze context strafbaar is. Nu denk ik dat het niet zover komt maar de affaire is een duidelijk teken aan de wand dat Trump de grenzen van het toelaatbare in diverse opzichten heeft opgezocht, en dit geval kan hebben overschreden. Overigens zei ex-directeur Clapper eerder over dit onderzoek ‘dat dit erger is dan de Watergate-affaire in 1972’ ! Clapper, die zegt op 11-2 te zijn gebeld door Trump om het rapport over de invloed van Rusland te weerleggen, ‘wilde én kon dat niet doen’. Mocht blijken dat Rusland zich inderdaad actief bemoeide met de VS-verkiezing dan krijgt dat een héle duidelijke parallel met Watergate; toen stuurde ex-president Nixon persoonlijk een sabotage-campagne aan richting Democraten. Voordat hij afgezet werd hield hij de eer aan zichzelf en trad af; menig oudere lezer / lezeres zal zich dit nog herinneren.

Een ‘impeachment’ van Trump kan de beurzen zomaar 15-30% kosten …

Een potentieel nóg gevaarlijke situatie is dat Trump nog altijd geen afstand heeft genomen van zijn bedrijven zodat er sinds zijn aantreden feitelijk sprake is van belangen-verstrengeling. Eerder onderzoek wees al uit dat bepaalde landen en belangrijke politici op bepaalde tijden met opzet kamers boeken in ZIJN hotels en rondjes draaien op ZIJN golfterreinen. Om in contact te komen met de president teneinde zaken met hem te kunnen bespreken, invloed uit te oefenen en hem gunstig te stemmen door zijn bedrijven in hun kassen te spekken. Dat alleen is al zeer kwalijk aangezien Trump daar ook meerdere keren daadwerkelijk is verschenen, gasten begroette en met hen aan / om tafel ging; actieve belangen-verstrengeling. Ook is er een conflict met de overheids-instantie die het vastgoed beheert, iets waar Trump van huurt. Een voorwaarde voor een nieuw huurcontract is dat Trump afstand doet van een gebouw maar nadat het budget voor die dienst is verhoogd, is die eis plotseling vervallen; dat stinkt heftig ! Natuurlijk doen Trump en co dit weer af als de zoveelste aanval op hen, is er niets van waar en is er geen sprake van belangen-verstrengeling. Maar gelukkig zijn het niet ZIJ die dat bepalen; dat is het werk van rechters die dit aan de (grond)wet moeten toetsen. Ik voorspel u dat het niet lang duurt voordat hier werk van wordt gemaakt want sommige individuen, (politieke) partijen en / of steden / staten zijn hier zó boos over dat dit een kwestie van weken is. Het drijfzand zuigt steeds meer …

PS. Door ziekte is er niet elke dag een column, of zijn ze soms kleiner dan normaal.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2017 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.