AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  0.72
558.96 (0.13%)
   DJIA -11.40
26536.82 (-0.04%)
   NASDAQ 25.25
7909.97 (0.32%)
   S&P 500 -3.60
2913.78 (-0.12%)
   NIKKEI 251.58
21338.17 (1.19%)
   DAX 64.69
12310.01 (0.53%)
   BEL-20 8.68
3506.00 (0.25%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 10/06/2019
Categorie: Column

Een dank u! En hondebanen…

Stel: de handelsoorlog tussen de VS en China loopt steeds verder uit de hand, de landen dagen elkaar ook steeds meer uit op andere terreinen en het komt zelfs tot gewapende conflicten in de wereld. Ze raken b.v slaags in de Z-Chinese Zee om China’s waanzinnige territorium-eisen, om Taiwan, om Hawaii en Californie en dat verloopt voor de VS zó slecht dat China een groot deel van het vasteland van de VS weet te bezetten. Daarbij laat ik een mogelijke inzet van (tactische) kernwapens buiten beschouwing omdat ik geloof in het MAD-principe, zodat beide landen dat uiteindelijk niet durven te doen (ook al is het vaker overwogen). Volgens de uitgangspunten van de NATO, die vorige week haar 70e verjaardag vierde (gefeliciteerd, en dank voor 70 jaar vrede !) is een aanval op 1 van de lidstaten een aanval op allen en moet Europa helpen. Nu is het sturen van beroepsmilitairen een noodzaak maar zullen er minstens 10-20x veel MEER soldaten nodig zijn om de VS daadwerkelijk te bevrijden. Wie van ons laat zich dan trainen en naar de VS-oostkust verschepen om daar VRIJWILLIG te helpen vechten om de bezetter het land uit te drijven ? Wie helpt om een democratisch VS terug te krijgen uit de handen van een tirannieke bezetter ? Ik durf te zweren dat er maar weinig mannen (/mensen) staan te trappelen om de Amerikanen te helpen in hun strijd tegen de bezetter. En toch deden miljoenen Amerikanen, trouwens ook ettelijke honderd-duizenden soldaten van andere landen, dat WEL voor ONS toen Hitler Europa bezette ! En op DIE manier moet u kijken naar de herdenkingen van onder meer D-Day, dat vorige week precies 75 jaar geleden was, en talloze vieringen van andere bevrijdingen in de komende tijd. Ook in ons land, waar het zuiden al vóór de jaarwisseling naar 1945 werd bevrijd maar waar de rest van het land na een vreselijke hongerwinter nog een heel lang half jaar op moest wachten. Dank Amerika, GB, Canada, Australië, Polen, Nw-Zeeland en talloze andere landen voor ONZE bevrijding; we zijn jullie EEUWIG dank verschuldigd voor jullie ongelooflijk edelmoedig gedrag !

Schuldenproblematiek wordt nog altijd SLECHTER !

Nadat Shell uiteindelijk zeer schoorvoetend toegaf al jarenlang geen winstbelasting in ons land te betalen, mede door een uitgebreide belasting-constructie die de goedkeuring van de belastingdienst heeft (ruling), volgden meer bedrijven. Dat was precies wat ik verwacht en voorspeld had want de meeste rulings zullen speciaal daarvoor geconstrueerd zijn; wederom met medeweten van zowel belastingdienst als Den Haag. Wat ik ook verwacht is dat er nog veel meer bedrijven naar voren zullen (moeten) komen met de bekentenis dat zij hier geen (of belachelijk weinig) winstbelasting betalen via allerlei LEGALE constructies in ons land. En zo wordt langzaam maar zeker de miljardenschade van een volledig doorgeschoten belasting-beleid voor grote bedrijven zichtbaar ! Tja, en omdat de overheid minstens op 0 uit wil komen moet zij dit soort verkapte miljarden-subsidies compenseren door de burgers EXTRA lasten op te leggen en dat is dan ook (wederom) gebeurt. Inmiddels staat de inflatie op 3% in een klimaat waarin GEEN spaarrente wordt gegeven, en moet men gemiddeld al 3% loonstijging krijgen om het verlies aan koopkracht te compenseren. Nu zijn de lonen volgens werkgevers-organisatie AWVN en de afgelopen cao-termijn inderdaad met bijna 3% gestegen, het hoogste sinds de kredietcrisis, maar van de Haagse belofte dat iedereen er op vooruit gaat komt (zoals voorspeld) met 0% koopkracht-stijging dus WEER niets terecht ! Niet vreemd dus dat een onderzoek van Wijzer in Geldzaken de trend van de laatste jaren bevestigde en MEER Nederlanders bezorgd zijn over hun financiële situatie; een kwart zag die zelfs verslechteren ! Nog altijd heeft 1 op de 7 moeilijkheden om rond te komen en spreekt 1 op de 20 van een slechte tot zeer slechte financiële situatie. Belangrijkste oorzaken: hogere zorgkosten, hogere belastingen, minder werken (niet zelden geen eigen keus) en meer schulden.

Belangrijkste oorzaken: te laag inkomen en erg lage reis-vergoeding !

En dan lanceert het kabinet een campagne ‘Kom uit voor je schuld’ in een poging om schulden uit de taboesfeer te halen omdat heel veel mensen daar niet voor uit durven te komen. Hierdoor vragen ze pas laat om hulp en worden schulden veel te vaak problematisch; gemiddeld lopen ze er 4 jaar mee rond voordat ze hulp vragen (als dat al gebeurt). Met als gevolg dat zij constant gespannen leven (stress), een (veel) slechtere gezondheid hebben en door disfunctioneren of andere redenen vaak ook hun werk verliezen. De boodschap van de campagne is dan ook om zo snel mogelijk aan de bel te trekken als schulden ontstaan en niet (jaren) te wachten; en op zich is dat goed. Maar: ik mis ZOVEEL in deze campagne dat ik het effect ervan als nihil inschat en dit m.i geen enkele serieuze bijdrage zal leveren aan de schulden-problematiek. Het kabinet had zich beter kunnen verdiepen in de REDENEN WAAROM schulden ontstaan, WAAROM mensen er zich voor schamen en WAAROM ze zo laat aan de bel trekken. Want vaak zijn dit werkenden, iets dat ik al eerder schreef in een inleiding van begin 2019, en verdienen ze in een voltijds-baan te weinig om rond te kunnen komen; een schande ! Het is dan ook mode dat steeds meer mensen meerdere banen hebben terwijl bijna niemand dat wil; zo’n ongewenste situatie veroorzaakt heel veel stress en problemen. Ook krijgen mensen die woon-werk-verkeer hebben in bijna alle gevallen € 0,19 per km terwijl IEDEREEN weet dat dat bedrag bij lange na niet kosten-dekkend is. Zelfs kleine auto’s met relatief lage (brandstof) kosten kosten (alles meegerekend) al gauw € 0,30 per kilometer; dan is € 0,19 per km absurd weinig ! En zolang Den Haag die belasting-vrije voet niet ophoogt naar b.v€ 0,30 per kilometer, levert iedereen met relatief grote reis-afstanden elke maand fors in op de reiskosten ! En aangezien vrijwel iedereen zich schaamt voor schulden en de OORZAAK / OORZAKEN niet weg genomen worden, verwacht ik dat deze campagne vrijwel niets bijdraagt aan de problematiek. Geef mensen een faire kans om voldoende te verdienen en goed in hun levensonderhoud te voorzien (lees: trek (minimum) loon en km-vergoeding flink op) en deze problematiek wordt WEL snel veel kleiner !


Wessel AslanderDhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de NL-aandelenmarkt. WAvisie combineert ruim 3 decennia aan beurservaring met Technische Analyse (TA) en andere methodes voor structurele outperformance. U kunt kiezen uit zélf beleggen (met hulp van WAvisie), maar u kunt ook gekoppeld beleggen; uw belegging wordt aan de onze gekoppeld. Dan hoeft u geen huiswerk meer te maken, niet meer op te letten en bent u geen sloten kostbare vrije tijd meer kwijt; desondanks beschikt u altijd vrij over uw vermogen ! Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn columns voor www.wallstreetweb.nl volledig op eigen titel. In 2006 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in 2006 én 2007 hij werd 2 keer 2e bij verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In 2008 en 2009 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.