AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  2.34
549.79 (0.43%)
   DJIA 87.52
26743.50 (0.33%)
   NASDAQ -1.08
7986.96 (-0.51%)
   S&P 500 4.99
2929.67 (-0.04%)
   NIKKEI 195.00
23869.93 (0.82%)
   DAX 104.40
12430.88 (0.85%)
   BEL-20 6.06
3774.89 (0.16%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 11/09/2018
Categorie: Column

Trump; het gaat van kwaad tot erger…

Wederom dreigde Trump ‘uit wereld-handels-organisatie WTO te stappen als het WTO-beleid niet beter wordt richting de VS’. Ik geloof er niets van dat hij dat daadwerkelijk wil doen; hij gebruikt het alleen maar als dreigement richting de landen waar hij een handelsoorlog mee voert, om ‘druk op de ketel te zetten’. Want de VS wint de meeste zaken als zij klachten indient bij de WTO en is daar dus erg succesvol. Ook heeft de VS sinds de invoering van de WTO ontzettend veel voordeel gehad in het vergroten van de internationale handel met vele andere landen. Al die voordelen zouden wegvallen en omslaan in nadelen als de VS weer met alle ruim 200 landen in de wereld aparte handelsverdragen wil gaan sluiten ! En naar het schijnt hebben de adviseurs van Trump dat soort grote voordelen en nadelen al meermalen aangekaart bij hun baas, maar die is óf erg eigenwijs, en / of erg hardhorend. Of hij houdt van ‘spelletjes’ waarbij hij iedereen ‘tegen zich in het harnas jaagt’ maar de geschiedenis leert ons dan dat dit geen voordelen, maar juist nadelen oplevert ! Nu is het mij al bijna 2 jaar duidelijk dat Trump nooit op heeft gelet bij geschiedenis en zijn karakter evenmin bereid is om te leren van andermans fouten; hij loopt met alle plezier graag NOGMAALS ergens tegenop ! Tegen beter weten in hopende dat het deze keer geen hoofdpijn oplevert, maar dat komt sneller dan verwacht en hakt er, zeker zonder WTO (financieel-economisch) stevig in. En daar gaat hij binnenkort achter komen …

VS heeft straks geen vrienden meer over …

Trump dreigt met extra import-heffingen op maar liefst $ 200 miljard aan Chinese producten nu de inspraaktermijn in week 36 is verlopen en is het wachten tot hij China onder nóg grotere druk zet; wetende dat Peking heeft gedreigd om met een stap van eenzelfde grootte te komen. Tot nu toe heeft de productieschuur-van-de-wereld élke stap van Trump zo ongeveer gekopieerd en is de VS vooralsnog weinig opgeschoten. En zo lijkt hij de volgende en tevens de allergrootste stap-tot-nu-te gaan zetten in zijn handelsoorlog tegen het land zijn dat wat mij betreft pas in 2025 (of iets dergelijks) in de WTO toe had mogen worden gelaten. Ik vermoed dan ook dat laatstgenoemde de drijvende kracht is voor hem en dat, als de WTO China niet tot de orde roept omtrent eerlijk zaken doen, Trump dat zelf wel even zal doen. Want daar heeft hij zeker een zeer belangrijk punt te pakken, al had dat uiteraard op een heel andere manier opgelost moeten worden ! Want wat denkt premier Xi als ‘eeuwige leider’ van het communistische land als Trump hem aan de ene kant “een hele goede vriend” noemt en aan de andere kant hem ‘het mes niet alleen op de keel zet’ maar ook daadwerkelijk toesteekt ? Conclusie: dergelijke methodieken werken in dit soort tijden niet (meer) en leveren alleen maar tegenwerking en vijandschap op. En als China dat wil kan het de VS enorm pijn doen door b.v de ettelijke honderden miljarden aan VS-obligaties en dollarreserves uit de ‘vreemde valuta-reserves’ plotsklaps op de markt te brengen. Dat soort risico’s neemt Trump allemaal op de koop toe en in die zoektocht naar problemen komt hij vanzelf zijn gelijke (of meerdere) tegen; op de harde manier !

Trump pleegt ook grootscheeps machtsmisbruik !

De grootste veroorzaker van nepnieuws is ook in een steeds verder escalerende oorlog van woorden gewikkeld met allerlei tech-giganten in de VS, én andere partijen die Trump (volgens hem) onwelgevallig zijn. Zoals bekend is hij net een klein kind die alles en iedereen de schuld geeft van onderwerpen die in zijn ogen fout zijn, fout lopen of mensen of bedrijven die tegen hem zijn. Maar hij zoekt de oorzaak NOOIT bij zichzelf terwijl dat in de meeste gevallen WEL zou moeten ! Zo zijn vrijwel alle grote sociale media-bedrijven als Twitter, Facebook en Google volgens Trump tegen hem “omdat ze het rechts-conservatieve nieuws censureren”. En dat hij daarbij, voor de zoveelste keer, keiharde leugens gebruikt (“State of The Union-toespraak van Obama wel op Google-voorpagina, maar die van mij niet”), is walgelijk en verwerpelijk en wist Google onlangs te ontkrachten. Waarop hij nóg bozer werd, met termen als “rechtse censuur” en “op een dag kan het zomaar de andere kant op gaan” en beschuldigde zelfs Amazon (geen sociaal medium). Diens eigenaar heeft The Washington Post, een krant die Trump beschuldigd van nepnieuws. Als klap op de vuurpijl gaf Trump aan dat genoemde bedrijven zich mogelijk in een mededingingssituatie bevinden; als ze te dominant, te groot en/of te machtig zijn geworden en misschien opgesplitst moeten worden. Dat heeft uiteraard niets met het brengen van nieuws te maken maar met eventuele economische dominantie. Anders gezegd: Trump gebruikt dat economische argument om die bedrijven te DWINGEN een (meer) conservatief geluid te laten horen en dat is ZOOO fout ! En ondanks dat ik verwacht dat hem dit niet zal lukken kan hij het die bedrijven wel erg lastig maken en (tijdelijk) grote schade toebrengen. En alleen al daarom zullen die bedrijven naar rechts opschuiven en door dat succes zal Trump dit machtsmisbruik de komende jaren nog wel een paar keer herhalen. Walgelijk, en het zoveelste bewijs dat de VS steeds minder een democratie is …

 

P.S. Door omstandigheden zijn columns en analyses van ondergetekende de komende tijd minder frequent, danwel onregelmatiger.


Wessel Aslander


Dhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de Nederlandse markt. Het combineren van decennia aan ervaring met technische analyse (TA) levert een goede nachtrust op (risicobeheersing). Abonnees krijgen concrete analyses met aan- en verkoopmeningen in ECHTE portefeuilles. Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn dagelijkse columns voor www.wallstreetweb.nl geheel op eigen titel. Hij belegt meer dan 30 jaar met TA als leidraad middels het veelzijdige beleggingsprogramma Vestics, maar hij gebruikt ook kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse en andere analysetechnieken en -methodes. In ‘06 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in ‘06 én ‘07 hij werd 2 keer 2e bij de verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In ‘08 en ’09 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen in brede zin.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2018 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.