AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  3.15
602.86 (0.53%)
   DJIA 3.33
28135.38 (0.01%)
   NASDAQ 17.56
8734.88 (0.20%)
   S&P 500 0.23
3168.80 (0.01%)
   NIKKEI 598.29
24023.10 (2.55%)
   DAX 61.08
13282.72 (0.46%)
   BEL-20 4.45
3936.10 (0.11%)

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 23/11/2019
Categorie: Column

'Fall-guy' komt weer verkiezingsbelofte niet na…

Dat Trump een notoire leugenaar is, wordt in sommige kringen nog altijd niet geloofd, maar wordt wel keer op keer bewezen. Fanatieke aanhangers zien zoiets lachend (dat zegt héél veel over hen !) door de vingers, er zijn mensen die niet kúnnen geloven dat een VS-president zóveel liegt en sommigen zijn erg naïef. Het zoveelste bewijs werd echter onlangs weer geleverd: Trump beweerde “dat elke cent van de $ 19.000.000 die is opgehaald door de Trump Foundation naar fantastische goede doelen is gegaan”. En het proces dat daarover is gevoerd is “politiek gemotiveerd”. Maar: al in 2018 moest hij een schikking sluiten met de openbaar aanklagers, die de stichting zagen als niets minder dan “zijn persoonlijke chequeboek”. Een NY-rechter bekrachtigde dat onlangs en veroordeelde hem tot een boete van zo’n $ 2.000.000, te betalen aan een serie goede doelen. Dit “omdat hij (bijna) al het geld in zijn eigen liefdadigheids-stichting misbruikte; ook voor zijn politieke campagne in 2016”. Die 2 miljoen is het geld dat overbleef binnen de stichting en moet nu verplicht naar goede doelen worden overgemaakt; ik schreef er in het verleden al over. Zelfs de kleinste bedragen ($ 7 contributie voor de padvinders werd vals als schenking opgevoerd), iets dat héél duidelijk maakt dat de stichting een dekmantel voor Trump’s belangen was. Ondanks dit alles blijft Trump er gewoon op los liegen want de hierboven genoemde zin (“dat elke cent van de $ 19.000.000 die is opgehaald door de Trump Foundation naar fantastische goede doelen is gegaan” zei hij in reactie op dat rechterlijk oordeel ! Zijn pathologische liegen (hij doet dat altijd en overal; zelfs met overweldigend bewijs van het tegendeel !) zal hem, samen met zijn andere mentale aandoeningen als narcisme, egoisme en psychopathie, uiteindelijk (politiek) ten val brengen …

Iets dat héél goed is, moet je juist stimuleren i.p.v. afremmen !

Meer nieuws uit het land aan de overkant van de grote Atlantische plas, waar nogmaals een blik wordt geworpen in de Amerikaanse economie. Dit keer gaat het over het belang van de groene industrie, om precies te zijn 24 sectoren van energie tot ecologie, op de totale Amerikaanse economie. Want door bezuinigingen stopte het BLS (Bureau of Labour Statistics) in 2013 met het verzamelen van dergelijke data zodat zolang onduidelijk was hoe groot het is, of het groeit enz. Onderzoekers Maslin en Georgeson van University College London gebruikten een standaard-methode om landen wereldwijd eerlijk te kunnen vergelijken en vonden uiterst opvallende resultaten. Zo was de omvang in 2016 gestegen naar een slordige $ 1300 miljard en vergeleken met de mondiale groene economie, geschat op $ 7870 miljard, was dat 16,5%. Daarmee was de groene markt in de VS de grootste groene economische markt op aarde ! Ook groeide de sector tussen 2013 en 2016 met maar liefst 20% en hoorde daarmee tot de zeer selecte groep van allerhardste groeiers. Je moet al niet goed bij je hoofd zijn om een dergelijke groeisector de kop in te drukken, maar dat is wel precies wat Trump direct na zijn verkiezing, toen hij deze enorme groeimarkt erfde, heeft gedaan. En dus is het niet moeilijk om te voorspellen dat de VS-hegemonie op dit gebied in het geding kwam na de talloze ‘fossiele’ stappen die Trump zette. Zo dook China ‘als een kat op het spek’ toen Trump dat deed en tevens het Klimaatakkoord van Parijs begon te verlaten. Op dat moment was de groene markt van China de nummer 2 in de wereld en in 2017 werd ruim $ 360 miljard geïnvesteerd (tot 2020); ook om 13 miljoen banen te scheppen. En vergeet niet dat dit laatste (banen), samen met de klimaat-effecten, NOG VEEL belangrijker is dan de nummer 1 in de wereld op dit gebied te willen zijn …

Trump’s fossiele retoriek is hol én is een druppel op een gloeiende plaat !

De groene markt in de VS groeide tussen 2013 en 2016 met ruim $ 60 miljard per jaar naar het hierboven genoemde geldbedrag, terwijl de werkgelegenheid 1,5 miljoen fulltime-banen steeg. Vergelijk dat met de door Trump gefavoriseerde steenkoolsector, waar de werkgelegenheid juist met 37.000 afnam ! En op de werkgelegenheid in andere fossiele sectoren is tegenwoordig nog maar een schijntje van de groene sector: 900.000 versus 9,5 miljoen in de groene economie ! En moet u bedenken dat de groene economie het vrijwel zonder subsidies moet doen terwijl de fossiele industrie alleen al in 2015 een slordige $ 650 miljard subsidie kreeg ! Helaas zijn er nog geen cijfers van latere data zodat nog niet duidelijk is of Trump’s beloftes b.v van 400.000 extra banen in de fossiele sector en $ 700 miljard omzet-verhoging in 30 jaar wel vormen heeft (kunnen) geven. Maatregelen op beleidsgebied suggereren dat dit geenszins het geval is omdat er simpelweg geen grote veranderingen zijn doorgevoerd. Trump heeft zich vooral beperkt tot het terugdraaien van een handvol wetten uit de periode Obama en de effecten daarvan zijn naar verwachting beperkt. De kans is dus heel groot dat hij gedane beloftes niet ook maar enigszins kan inlossen en gezien de vele stappen in de groene markt lijkt die sector juist flink door te zijn gegroeid. Misschien wel iets minder dan onder Obama maar dat is inmiddels ‘peanuts’ als er in de groene sector 9,5 miljoen banen zijn per 2016 en in de fossiele sector minder dan 1 miljoen. Conclusies: Trump erfde een bloeiende, hard groeiende groene sector, wist de vaart daar amper uit te krijgen maar haalt zijn beloftes in de fossiele sector geenszins. In 2016 voorspelde ik dat Trump op dit gebied een achterhoede-gevecht ging vechten en deze cijfers en trends bevestigen dat.

 

Wessel AslanderDhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de NL-aandelenmarkt. WAvisie combineert ruim 3 decennia aan beurservaring met Technische Analyse (TA) en andere methodes voor structurele outperformance. U kunt kiezen uit zélf beleggen (met hulp van WAvisie), maar u kunt ook gekoppeld beleggen; uw belegging wordt aan de onze gekoppeld. Dan hoeft u geen huiswerk meer te maken, niet meer op te letten en bent u geen sloten kostbare vrije tijd meer kwijt; desondanks beschikt u altijd vrij over uw vermogen ! Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn columns voor www.wallstreetweb.nl volledig op eigen titel. In 2006 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in 2006 én 2007 hij werd 2 keer 2e bij verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In 2008 en 2009 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.