AEXNY 0.00
599.99 (0.00%)
   AEX  -0.82
567.59 (-0.14%)
   DJIA -134.97
26462.08 (-0.51%)
   NASDAQ 16.67
8118.68 (0.21%)
   S&P 500 -1.08
2926.17 (-0.04%)
   NIKKEI 107.58
22307.58 (0.48%)
   DAX -30.56
12282.60 (-0.25%)
   BEL-20 -38.48
3713.72 (-1.03%)
 

Koers
Grafiek
Analyse
Auteur: Wessel Aslander
Datum: 18/04/2019
Categorie: Column

Durft Trump wel?

Sommige blunders zie je al van mijlenver aankomen en staatssecretaris van Veldhoven (infrastructuur en Waterstaat) staat op het punt om er eentje te begaan. Blijkbaar ziet zij blik, een metaal dat honderden jaren in het milieu blijft, niet als een groot probleem in de categorieën huis- en vooral zwerfvuil. Maar dan heeft zij absoluut een verkeerde bril op want blikken maakt een behoorlijk deel van dit soort afval uit en is met duizelingwekkende regelmaat onderdeel van zwervend vuil. Eind volgend jaar moeten er 90% minder plastic flesjes in zwerfafval te vinden zijn en moet 90% van die flesjes worden hergebruikt. Zo niet, dan krijgen die te maken met statiegeld vanaf 2021. Dus wat gebeurt er ? Flesjes worden duurder, worden minder gekocht omdat veel mensen over stappen op blik en verschuiving van het probleem ! Ik begrijp de vertraging in de terugkeer van statiegeld op flessen, flesjes en blik sowieso niet: statiegeld was én is een enorm goed middel om de hoeveelheid zwerfvuil drastisch te reduceren, zo leert ons de geschiedenis. Maar van Veldhoven peinst er zelfs niet over om wetgeving inzake statiegeld op blikjes voor te bereiden zodat die ingevoerd kan worden wanneer blijkt dat de hoeveelheid blikafval (verder) stijgt. Ondanks dat vele wetenschappers en b.v, de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeentes), die in de praktijk met het gros van het zwerfafval geconfronteerd worden, dat massaal verwachten ! En de volgens haar belangrijkste reden, vertraging, is een drogreden en gespeend van zowel historische ervaringen als simpel boerenverstand. “Het voorstel dat er nu ligt, is het voorstel wat er nu ligt, om daar nog aanpassingen aan te doen leidt alleen maar tot vertraging”, aldus de staatssecretaris. Daarmee ook de oproep van de eerder genoemde VNG negerende om grote plastic flessen te betrekken in het statiegeld-systemen. Wedden dat de hoeveelheid en samenstelling van zwerfvuil de komende jaren drastisch blijft groeien én veranderd zodat NL nóg veel viezer uitziet en van Veldhoven alsnog drastisch moet ingrijpen ? Zóóó voorspelbaar ….

Ik denk dat Trump uiteindelijk GEEN echte handelsoorlog met de EU aandurft !

Na eerdere (extra) importheffingen op aluminium en staal uit de EU te hebben geheven dreigt Trump de afgelopen weken met nog meer heffingen op EU-producten (waaronder uit NL). Het gaat dan bijvoorbeeld om motoren, helikopters, vliegtuigen, wijn, (NL) kaas, olijfolie, verrekijkers, tapijten, mosselen, porcelein, handtassen en yoghurt. Trump beweert dat dit allemaal gerechtvaardigd is omdat er beurs staatssteun uit Europa krijgt en dat hij daarom tegenmaatregelen mag nemen. Oneerlijk als hij altijd is vertelt hij er niet bij dat VS-concurrent Boeing jaarlijks ook miljarden aan staatssteun krijgt en dat de EU en de VS daar al sinds 2004 over ruziën. Dat misbruikt hij omdat dit ‘een stok is waar hij de hond mee kan slaan’ en de EU mee onder druk denkt te kunnen zetten om zijn zin te krijgen en de VS-industrie op een oneerlijke manier (weer) een voorsprong uit te geven in de wereld. Want het WERKELIJKE probleem is uiteraard dat de VS-industrie in veel gevallen niet meer concurrerend kan werken ten opzichte van andere landen en werelddelen; idem met China ! Met een veroordeling van het WTO op zak denkt de regering Trump ook de langdurige ruzie over subsidies aan vliegtuig-maatschappijen in haar voordeel te beslissen. Maar: om onbegrijpelijke redenen heeft de WTO nog steeds niet geoordeeld over de EU-klacht van staatssteun aan Boeing. Opportunist Trump wil de uitslag daarvan vóór zijn en grijpt zijn kans om eenzijdig de slag met de EU in zijn voordeel te beslissen. Maar wedden dat de WTO in de nabije toekomst OOK oordeelt dat de staatssteun aan Boeing illegaal is en dat de EU terug mag slaan met heffingen op VS-producten ? Deze drogreden is dé aanleiding die hij zocht om een handelsoorlog ‘legaal’ te kunnen beginnen om zijn aanhangers te tonen ‘dat de EU niet deugt en aangepakt moeten worden’ …

Zo’n handelsoorlog levert een hernieuwd verenigd Europa op !

De handelsoorlog tussen de VS en China begon op een vrijwel identieke manier en dus is het te verwachten dat Trump ook een handelsoorlog met de EU wil beginnen. Want de woorden waar de vorige alinea mee afgesloten is, zijn Trump’s woorden en om dan alsnog af te zien van een handelsoorlog zou enorm gezichtsverlies zijn; tenzij er alsnog onderhandeld wordt over de problemen die hij ziet. Welnu, dat gaat wat de Eu betreft gebeuren want de Europese Commissie (EC) is afgelopen week door het Europarlement gemachtigd om met de VS te gaan onderhandelen over een scala aan onderwerpen. En vooropgesteld dat zulks overleg doorgaat, en daar wijst alles nog op, dan maakt Trump het lang niet zo erg als tegen China en dat heeft een reden. De EU is namelijk een veel geduchter tegenstander dan China, mede door zijn immense omvang (grootste welvarendste economie ter wereld) en veel kleiner handelsverschil met de VS, en dus kán Trump het niet zo bont maken als met China (‘het mes op de keel zetten’). Doet hij dat wél dan verenigen de politieke krachten zich hier van links tot rechts en is er een blok; een blok die grote schade aan kan richten aan de VS-economie als het ‘spel’ met de handelstarieven hogere versnellingen in gaat. En de schade van de Chinese tegen-maatregelen is in de VS duidelijk te zien; de economie groeit beduidend minder en vooral de havens hebben fors minder te doen (dat is overigens pas deels verwerkt in de cijfers !). Ook neemt de invloed van Rusland en China zienderogen toe in de EU, een doorn in het oog van de Amerikanen en iets waar ze al vaak over ‘gevallen’ zijn, en dat wordt dan alleen maar meer ! En dus moet Trump dit gevecht veel diplomatieker oppakken dan tegen China, of hij krijgt grote (economische) problemen in eigen land en dan kan hij zijn poging tot herverkiezing beter direct staken. Amerikanen stemmen nl. vooral op economische thema’s (‘it’s the economy, stupid’), ook al profiteert een grote meerderheid NIET structureel van Trump-beleid, en dan zal hij verliezen. Nu maar hopen dat de besprekingen vruchten afwerpen en een handelsoorlog voorkomen kan worden. EN: het is nodig dat Trump ophoudt met liegen en bedriegen over allerlei (handels) zaken. De EU zal nl. geen verdrag sluiten met een onbetrouwbare president die iedereen tegen zich in het harnas jaagt !


Wessel AslanderDhr. Aslander is directeur en hoofd technische analyse van WAvisie, een beursdienst met de focus op de NL-aandelenmarkt. WAvisie combineert ruim 3 decennia aan beurservaring met Technische Analyse (TA) en andere methodes voor structurele outperformance. U kunt kiezen uit zélf beleggen (met hulp van WAvisie), maar u kunt ook gekoppeld beleggen; uw belegging wordt aan de onze gekoppeld. Dan hoeft u geen huiswerk meer te maken, niet meer op te letten en bent u geen sloten kostbare vrije tijd meer kwijt; desondanks beschikt u altijd vrij over uw vermogen ! Meer informatie: www.wavisie.nl en info@wavisie.nl. Dhr. Aslander schrijft zijn columns voor www.wallstreetweb.nl volledig op eigen titel. In 2006 werd hij ‘Beste analist van Nederland’ bij Guruwatch.nl en in 2006 én 2007 hij werd 2 keer 2e bij verkiezing tot “Beursgoeroe” (Blikopdebeurs.com). In 2008 en 2009 werd hij 4e resp. 2e ‘beursgoeroe’ bij Blikopdebeurs.com; de jury noemt zijn werk ‘realistisch en veelzijdig’. Regelmatig wordt hij genomineerd bij de ‘25 beste beleggingsexperts van Nederland’ van Goudenstier.nl. En hij weet de ‘flop-guru’s’ van Guruwatch.nl structureel te vermijden ! Aslander geeft selectief lezingen over financieel-economisch gerelateerde onderwerpen.

Noot:Deze column is een strikt persoonlijke mening; elke conclusie hierin is vrijblijvend en niet bedoeld als (professioneel) advies. Aan meningen danwel conclusies in deze column kan dan ook geen enkel recht of plicht worden ontleend. Controleer zelf of de inhoud voor u wel bruikbaar is, als u deze wilt toepassen. Posities van de schrijver kunnen per minuut, uur, dag, week of maand wisselen. U moet er van uit gaan dat besproken aandelen ook in portefeuille(s) van ondergetekende en / of WAvisie kunnen voorkomen. 

.
© 1999-2019 Copyright Wallstreetweb.nl. Alle rechten voorbehouden.
Adverteren?
.